Olympische Spelen

Zelfs de organisatie heeft kritiek op de Spelen in Tokio: ‘We zijn hoe dan ook gedoemd’

De olympische fakkel, waarmee het openingsvuur van de Spelen zal worden aangestoken, bereikte gisteren de plaats Sado in Japan. Beeld Getty Images
De olympische fakkel, waarmee het openingsvuur van de Spelen zal worden aangestoken, bereikte gisteren de plaats Sado in Japan.Beeld Getty Images

De Olympische Spelen in Tokio gaan door, klinkt het bij het IOC en het Japans organiserend comité. Maar tegelijk neemt de kritiek van binnenuit toe.

“Alleen een armageddon kan de Olympische Spelen nog stoppen.” Met die woorden gooide Dick Pound, het langstzittende lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), deze week de deur naar afstel van de Spelen in Tokio dicht. Opnieuw uitstel lijkt uitgesloten. Seiko Hashimoto, president van het Japanse organisatiecomité, zei tegen de BBC dat de Spelen ‘100 procent zeker doorgaan’.

Toch blijft de kritiek onverminderd groot. Bestuurslid van het Japanse olympisch comité Kaori Yamaguchi, oud-judoka, liet vrijdag bij Kyodo News het meest kritische tegengeluid horen dat tot nu toe klonk vanuit de organisatie. “We zijn in een hoek gezet waar we niet uit komen. Ik geloof dat we al te laat zijn om de Spelen af te gelasten. We zijn gedoemd als we doorgaan, en gedoemd als we ermee stoppen.”

Yamaguchi geeft met name af op de manier waarop de Spelen – die op 23 juli moeten beginnen – aan Japan worden opgedrongen, zonder rekening te houden met de publieke opinie of Japanse gezondheidsexperts die waarschuwen voor een nieuwe besmettingsgolf. In Japan geldt tot zeker 20 juni de noodtoestand als gevolg van het coronavirus.

10.000 van de 80.000 vrijwilligers hebben zich afgemeld uit angst voor het virus

Volgens Yamaguchi gaat het IOC bewust voorbij aan Japanse enquêtes waaruit telkens weer blijkt dat een meerderheid voor afstel pleit. Maar ook aan waarschuwingen van de belangrijkste medisch adviseur van de regering (die het houden van de Spelen in de huidige omstandigheden ‘niet normaal’ vindt) en het gegeven dat 10.000 van de 80.000 vrijwilligers zich hebben afgemeld uit angst voor het virus. “De Japanse regering, het organisatiecomité en het IOC lijken de dialoog te vermijden, ondanks de zorgen die de Japanse bevolking heeft.”

Volgens Yamaguchi worden de Spelen van de essentie ontdaan, door ze niet voor sporters en fans te houden. In haar slotbetoog doet Yamaguchi een oproep aan atleten. Ze hoopt dat de sporters ‘uitgroeien tot mensen die het debat kunnen aangaan’.

Een medewerker van het Japans olympisch museum loopt langs een wand met de olympische ringen. Beeld AFP
Een medewerker van het Japans olympisch museum loopt langs een wand met de olympische ringen.Beeld AFP

Twee van Japans bekendste atleten, de tennissers Naomi Osaka en Kei Nishikori, gaven al eerder aan te twijfelen over de Spelen, maar gingen niet zo ver dat ze aankondigden niet deel te nemen. Slechts een enkeling doet dat wel, zoals in Nederland handbalster Yvette Broch. Zij gaf donderdag aan de Spelen te laten schieten, al was dat omdat ze niet gevaccineerd wil worden en daardoor afgezonderd van haar teamgenoten in Japan zou moeten verblijven.

De stem van sporters zou doorslaggevend kunnen zijn. Maar de vraag is of die veel wordt ingezet. De Japanse zwemster Rikako Ikee, die na leukemie te hebben gehad terugkeert in de Japanse ploeg, kreeg via sociale media de vraag of ze de Spelen wilde laten schieten. Ikee antwoordde dat ze het niet eerlijk vindt de druk van een dergelijke beslissing op de schouders van atleten te leggen. Seiko Hashimoto, de president van het organisatiecomíte, gaf vrijdag een op zich logisch statement af. “Als de atleten niet kunnen komen, om wat voor reden dan ook, dan zijn er ook geen Spelen.”

Lees ook:

De druk op Tokio om de Spelen vaarwel te zeggen neemt toe

Komen de Olympische Spelen in Tokio dichterbij, of wordt het festijn afgelast? Japanners zijn weinig enthousiast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden