Olympisch startbewijs

Ze kan goed schaatsen, maar pas echt beroemd werd Brittany Bowe met haar vriendendienst

Erin Jackson en Brittany Bowe omhelzen elkaar nadat ze de media te woord hebben gestaan na de olympische trials in Milwaukee. Beeld AFP
Erin Jackson en Brittany Bowe omhelzen elkaar nadat ze de media te woord hebben gestaan na de olympische trials in Milwaukee.Beeld AFP

Schaatsster Brittany Bowe schonk haar olympische startplek aan Erin Jackson en is nu op slag beroemd in Amerika. Wat zit achter haar geste?

Guus Mater

Als schaatsster Erin Jackson zondag 13 februari in Peking op de olympische 500 meter een medaille haalt, zal ze ongetwijfeld haar vriendin Brittany Bowe nog eens bedanken. Bowe was zo vriendelijk haar startbewijs op die afstand na de Amerikaanse trials in Milwaukee te geven aan Jackson, die door een misslag de Olympische Winterspelen dreigde te missen.

Bowe is daarmee per direct een heldin geworden in de Verenigde Staten. Olympic spirit, klonk het alom. Het feit dat Bowe een witte huid heeft en Jackson zwart is, speelt bij de loftuitingen een belangrijke rol in het politiek zwaar verdeelde land. Ook al verovert Bowe straks goud op de 1000 en 1500 meter, de Amerikanen zullen zich vooral die genereuze geste herinneren. Het is de feel good story, waar Amerikanen naar snakken. Het tweetal was al te gast in de veelbekeken ontbijtshow Good morning, America.

Gemeenschapszin

Jackson won dit seizoen vier van de acht wedstrijden in de wereldbeker op de 500 meter en is topfavoriete op de Spelen. Door een enorme misslag op de Amerikaanse trials in Milwaukee miste ze echter een olympisch ticket op die afstand. Bowe, die in Peking meer medaillekansen heeft op de 1000 en 1500 meter, besloot haar startbewijs voor de 500 meter af te staan aan Jackson.

De geste heeft een lange geschiedenis, want Bowe (33) en Jackson (29) kennen elkaar al twintig jaar. Met Joey Mantia, ook een olympisch schaatser, maakten ze deel uit van Ocala Speed, een clubje inline skaters in het 60.000 inwoners tellende stadje Ocala in de staat Florida. Daar trainden ze vanaf hun jaren in de basisschool bij Renee Hildebrand, die een 150 meter lange piste bezat en zich door studie de fijne kneepjes van het skeeleren eigen had gemaakt.

Hildebrand straalt gemeenschapszin uit en noemt haar pupillen vrienden. Dat trok ook buitenlandse skaters aan, onder wie de vroegere Nederlandse topper Elma de Vries. Bowe informeerde Hildebrand voordat ze haar beslissing om Jackson het ticket te schenken bekendmaakte. “Vrijdag liet ze me weten dat ik kon gaan slapen in de wetenschap dat Erin naar de Spelen gaat”, schreef Hildebrand op Facebook. “Ik hoopte dat er nog een andere oplossing mogelijk was, want Brittany is zelf ook een medaillekandidaat.”

Ondanks haar wereldtitels, en -records, was Brittany Bowe tot nu toe geen bekende naam in de Verenigde Staten. Daarvoor is tenminste olympisch goud noodzakelijk. Of het gebaar dat ze deze week maakte. Waarmee ze, waarschijnlijk onbewust, een feilloos staaltje marketing presenteerde: als ze met schaatsen stopt, hoeft ze voor een baan zeker geen sollicitatiebrieven te schrijven.

Lees ook:

Zussen Michelle en Antoinette de Jong gaan samen naar Peking: ‘Ik had er moeite mee om het zusje van te zijn’

De zussen Michelle en Antoinette de Jong gaan samen naar de Spelen. Ooit wilde Michelle op Antoinette lijken. Inmiddels kiest ze haar eigen weg, en die leidde naar plaatsing (en een trotse zus).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden