Alpineskiën

Ze is Nederlands beste skiester, maar Adriana Jelinkova (25) denkt elk jaar weer aan stoppen

Adriana Jelinkova, hier na haar tweede run in Courchevel, zaterdag. Beeld AFP
Adriana Jelinkova, hier na haar tweede run in Courchevel, zaterdag.Beeld AFP

Adriana Jelinkova (25) is sinds 26 november de Nederlandse met het beste skiresultaat ooit. Maar toch denkt ze elk jaar weer: zal ik nog wel doorgaan?

Kick Hommes

De sinds twee weken beste Nederlandse skiester dacht afgelopen zomer nog aan stoppen. Adriana Jelinkova skiet namelijk altijd ‘met bagage’: “Ik weet wat alles kost. En het potje is eigenlijk nu al op.”

Op 26 november werd Jelinkova op de parallel reuzenslalom tiende bij een wereldbekerwedstrijd in het Oostenrijkse Lech. Dat was het beste resultaat voor een Nederlandse ooit in de skisport. Ze deed het een plekje beter dan Angelika van der Kraats in 1985. Voor het eerst in tijden kon ze ‘de juiste focus’ op het skiën krijgen, zegt ze telefonisch, op weg naar de supermarkt. “Ik was altijd bezig met randvoorwaarden, maar nu kon ik twee runs achter elkaar goed skiën.”

Nog steeds staat ze ver af van de top, zoals de Amerikaanse Mikaela Shiffrin bijvoorbeeld. Jelinkova weet waar dat aan ligt. “Mijn team bestaat slechts uit mijzelf, mijn moeder en mijn trainer.”

Veel zelf doen

Dat zorgt ervoor dat ze veel zelf moet doen. Dit interview regelen, bijvoorbeeld. Of de banden van de auto laten controleren, waarmee ze afgelopen week naar Frankrijk zijn gereden. Daar werd ze 23ste op de reuzenslalom in Courchevel. De tweede wedstrijd van zondag werd vanwege hevige sneeuwval verplaatst naar maandag. “Het liefst heb ik voor de randzaken een manager, maar ik ben blij dat ik met dit kleine team toch zo’n resultaat kan halen.”

Jelinkova werd in Tsjechië geboren, maar groeide op in Nederland, in Oegstgeest. Ze ging al snel op skiles, onder meer in Snowplanet in Spaarnwoude, nabij IJmuiden. Op haar elfde verliet ze Nederland voor Oostenrijk, waar ze nog steeds woont, samen met haar moeder Zuzana. Ze vertelde destijds aan haar klasgenoten op de basisschool dat ze weg zou gaan. De juf wist het nog niet en vroeg Jelinkova’s moeder wat er ging gebeuren. “Mijn moeder wist dat ook nog niet. Ik had het zelf al besloten.”

Want Jelinkova wilde skiën. Ze is geen Tsjechische, geen Oostenrijkse en zelfs geen Nederlandse. Ze is vooral een ‘meisje van de bergen’, zegt ze. Daar brengt ze haar leven het liefst door. Noem het vastberadenheid, noem het eigenwijsheid. “Ja, ik kan best eigenwijs zijn. En koppig. Maar ik ben vooral een denker, ik kan erg in mijn eigen hoofd zitten.”

Haar moeder, chemicus in dienst van een Amerikaans bedrijf, is de grootste sponsor. Ze werkt vaak ’s nachts door om zo de uren in te halen die ze overdag met haar dochter weg is. “We zijn echt hartsvriendinnen.” Toch geeft het aan hoe wankel het sportleven van Jelinkova is. Van de skibond en een paar materiaalpartners krijgt ze een kleine vergoeding, maar verder ergens geld vandaan halen is moeilijk, zegt ze.

Twijfel

Het leidt jaarlijks tot twijfel. Gaat ze nog wel door of niet? Normaal gaat ze na het skiseizoen altijd een week naar Italië, voor een tenniskamp. “Dan train ik echt voluit. De ene dag zes uur mijn forehand, de andere dag zes uur mijn backhand, zeg maar. Aan het eind van die week mis ik het skiën weer en denk ik: we gaan toch weer door.”

Dit jaar kwam die pauze er door corona niet. Ze dacht veel na, was ‘best dichtbij’ om uit de draaimolen te stappen, vertelt ze. “Ik had mentaal een moeilijke zomer. Ik heb veel nagedacht. Maar ergens wist ik: ik ben nu 25 en dan komen de jaren waarin het wat kan worden. Ik wilde niet het ‘had ik maar’-gevoel.”

Daarom is ze nog een keer opgeladen. Dit jaar is ze niet meer samen met de Nederlander René Rijsdijk, maar heeft ze een Sloveense trainer: Pavel Chebulj. Die kwam dit jaar toevallig op haar pad. Ze had hem één keer eerder ontmoet, in Japan, maar daarna het contact verloren. Tot hij haar deze zomer mailde hoe het ging.

Dat ze dit jaar zo goed is begonnen, maakt haar ‘toch wel erg trots’. Ooit is het doel een wereldbeker winnen, maar dat is nog ver weg, net als een mogelijke plek op de Olympische Spelen. Eerst moet dat plafond worden doorbroken, waar ze nu de hele tijd tegenaan hikt. “Tja, ik weet wat alles kost. Dat maakt het gewoon erg lastig.”

Lees ook:

Voor Nederlandse skiërs zijn de Olympische Spelen bijzaak

Op veel media-aandacht vanuit eigen land hoeven de drie Nederlandse skiërs die op de WK in actie komen, niet te rekenen. ‘Ik heb geen idee of de WK skiën in Nederland leven, maar volgens mij gaat het daar vooral over schaatsen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden