Futsal

Zaalvoetballers verrassen meteen op EK in eigen land

Yoshua St. Juste in een fel duel om de bal met Igor Cherniavskyi. Beeld Getty Images
Yoshua St. Juste in een fel duel om de bal met Igor Cherniavskyi.Beeld Getty Images

De Nederlandse zaalvoetballers begonnen gisteravond aan het EK in eigen land. Dat gebeurde met een gehoopte start tegen Oekraïne (3-2).

Jan-Cees Butter

Het had zo mooi kunnen zijn. Tienduizend uitzinnige supporters en een ereronde van de Nederlandse zaalvoetballers door een uitgelaten Ziggo Dome in Amsterdam. Een ovationeel applaus had Oranje gisteravond wel verdiend. Het EK in eigen land, gespeeld zonder publiek, werd geopend met een verrassende zege op Oekraïne (3-2), dat tot de tien beste zaalvoetballanden behoort en louter full-profs telt.

Het was de start waarop gehoopt was voor Nederland. De KNVB heeft er alles aan gedaan om het evenement tot een succes te maken. Het decor in de Ziggo Dome oogt futuristisch en doet denken aan de speellocaties in het NBA basketbal. Er hangen grote schermen tegen het plafond met afwisselend entertainment en spelinformatie, een dj blaast de laatste hits door de zaal en de lege plekken worden opgevuld door papieren poppen.

Het EK is het ideale platform voor het ambitieuze Oranje. De zaalvoetballers hopen op eenzelfde scenario als de Oranjevrouwen, die in 2017 het EK in eigen land wonnen en de sport daarmee een enorme boost gaven.

Zaalvoetbal op de kaart

In feite is het EK, dat tot en met 6 februari wordt afgewerkt in Amsterdam en Groningen, een herkansing om het zaalvoetbal op de kaart te zetten in Nederland. Ook in 1989, toen de KNVB honderd jaar bestond, werd een poging gedaan. Destijds haalde de voetbalbond het eerste WK zaalvoetbal naar Nederland. In Ahoy reikte Oranje toen tot de finale, waarin verloren werd van Brazilië.

Nederland, met spelers als Vic Hermans, Marcel Loosveld en John de Bever (de latere volkszanger), behoorde in die jaren tot de wereldtop. Door het toernooi veranderde de status van het zaalvoetbal. Het was niet langer een veredelde cafésport. In 1992 werd dat bekrachtigd met de oprichting van een landelijke eredivisie.

Maar echt doorzetten wilde de professionalisering van de sport nooit. Veelzeggend voor de status was ook de nieuwjaarsboodschap van Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal van de KNVB. Hij wenste de Oranje-vrouwen en het Nederlands voetbalelftal veel succes in 2022, maar vergat daarbij de zaalvoetballers. Terwijl die voor het eerst sinds 2014 weer uitkomen op een eindtoernooi. Nota bene in eigen land.

Sinds 2019, toen het EK werd toegewezen aan Nederland, stond de datum van 19 januari met rood omcirkeld in de agenda van de internationals. Er is nadien wel het nodige veranderd, vindt Max Tjaden, die sinds 2016 bondscoach is van de zaalvoetballers. De KNVB Campus in Zeist heeft tegenwoordig een sporthal, waar het nationale zaalvoetbal kan oefenen en de spelers zich optimaal kunnen laten verzorgen. Ook het aantal trainingsuren is fors toegenomen.

Semi-professioneel

De sport wordt echter nog altijd semi-professioneel bedreven in Nederland. Alle spelers werken of studeren naast hun hobby. Oranje, het laagstgeklasseerde land op dit EK (negentiende), moet het in de poulefase opnemen tegen tegenstanders waar spelers full-profs zijn, zoals titelverdediger en regerend wereldkampioen Portugal (zondag) en Servië (vrijdag 28 januari). De beste twee landen plaatsen zich voor de kwartfinales.

Het optreden tegen Oekraïne biedt in ieder geval hoop op een vervolg in het toernooi. Oranje leverde een voorbeeldige teamprestatie, eentje die paste bij de filosofie van Tjaden. Toen hij in 2016 aantrad, noemde hij meteen zijn credo: samen dingen doen. “Dat is wel iets wat om het team hangt”, zei de oud-speler voor het toernooi. “In alles wat wij doen moet dat tot uiting komen.”

Dat bleek ook wel toen gisteravond het Wilhelmus klonk. Alle spelers zongen, ongeacht hun (vaak Marokkaanse) achtergrond, uit volle borst het volkslied mee. Ook het spel liet eendrachtige samenwerking zien. Oekraïne dwong Oranje al na 52 seconden tot een achtervolging. Nederland herpakte zich na rust. De fysieke wedstrijd, gespeeld over twee keer twintig minuten (zuivere speeltijd), kantelde na de pauze met doelpunten van Oualid Saadouni, Mohammed Attaibi en Said Bouzambou. De aansluitingstreffer van Shoturma kwam te laat: 3-2. Groot was na afloop de euforie. Het applaus moesten de spelers er maar bij denken.

Lees ook:
Zaalvoetballers Bouzambou en El Ghannouti werden gevormd op pleinen en veldjes: ‘Wij zijn jongens van de straat’

Woensdag begint het EK zaalvoetbal in Nederland. Oranje is een verzameling 'jongens van de straat’, zeggen Saïd Bouzambou en Jamal El Ghannouti.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden