WK shorttrack

WK shorttrack: jonge talenten houden Breeuwsma en Van Kerkhof scherp. ‘Het maakt me beter’

Daan Breeuwsma tijdens een training. ‘Het was moeilijk om niet mee te mogen naar het EK.’ Beeld ANP
Daan Breeuwsma tijdens een training. ‘Het was moeilijk om niet mee te mogen naar het EK.’Beeld ANP

Met de nieuwe generatie hijgend in hun nek willen de routiniers Daan Breeuwsma en Yara van Kerkhof op het WK shorttrack in Dordrecht laten zien dat ze nog altijd wereldtop zijn.

Thomas Sijtsma

Het was niet zo gek dat Daan Breeuwsma (33) en Yara van Kerkhof (30) beiden de pest in hun lijf hadden toen ze buiten de boot vielen voor de Europese kampioenschappen in januari. Sinds 2008 had Breeuwsma geen enkel internationaal titeltoernooi gemist en ook Van Kerkhof was het afgelopen decennium overal bij. Ze waren onomstreden.

Omdat er door corona deze winter geen World Cups werden verreden, wilde bondscoach Jeroen Otter de talenten uit Nederland bij gebrek aan wedstrijden een kans geven op het EK. Om die reden gingen bij de mannen Friso Emons (22) en Jens van ‘t Wout (19) mee, bij de vrouwen onder anderen de talentvolle Xandra Velzeboer (19) en Selma Poutsma (21). Ook individueel kwalificeerden de dertigers Breeuwsma en Van Kerkhof zich niet om uiteenlopende redenen.

Houdbaarheidsdatum

Niet dat de houdbaarheidsdatum van Breeuwsma en Van Kerkhof al is bereikt, maar wanneer dat wel zover is, moeten de vervangers klaar staan om Nederland aan de internationale top van het shorttrack te houden. Zo is de gedachte van bondscoach Otter. “Ik snap het idee”, zegt Breeuwsma in een digitale meeting in aanloop naar de wereldkampioenschappen, vanaf vandaag in Dordrecht. “Maar het was moeilijk om niet mee te mogen naar het EK. Ik ben het niet gewend en ik wil er ook niet aan wennen. Ze hebben de Europese titel gewonnen, dus ik kan er ook weinig van zeggen.”

De keuze verraste Van Kerkhof, die niet denkt aan haar plafond te zitten. “Het was een rotmoment. Aan de andere kant is nieuwe aanwas goed voor het shorttrack en het houdt mij scherp. Zo maakt die keuze mij ook weer beter.”

Yara van Kerkhof kende een zwaar jaar door het overlijden van ploeggenote Lara van Ruijven in juli 2020. ‘Lara blijft me in ieder geval altijd bij.’ Beeld ANP
Yara van Kerkhof kende een zwaar jaar door het overlijden van ploeggenote Lara van Ruijven in juli 2020. ‘Lara blijft me in ieder geval altijd bij.’Beeld ANP

Voor beiden geldt dat ze met hun ervaring al jaren een zekerheid zijn in de succesvolle aflossingsploegen. Aan de zijde van onder anderen Sjinkie Knegt, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting verzamelden ze een flink aantal teammedailles, naast individuele titels. Breeuwsma mag zich tweevoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen noemen, Van Kerkhof is met de ploeg zeven keer de beste van dit continent geweest. Bij het ontbreken van concurrentie uit de Aziatische landen vanwege de coronapandemie is WK-goud in Dordrecht voor zowel de mannen als de vrouwen een reëel streven.

“Ik voel gezonde spanning en ik weet dat ik in goede doen ben”, zegt Breeuwsma. “De teleurstelling ligt achter mij. Nu mag ik meedoen op het mooiste onderdeel van de sport tijdens het mooiste toernooi.”

Een stapje terug

Net als Breeuwsma trapte Van Kerkhof, die als eerste Nederlandse een individuele medaille won op de Spelen, de frustratie van het gemiste EK weg op Tenerife. “Blijkbaar had ik een stapje terug even nodig. De rust beviel goed na alles wat er was gebeurd het afgelopen jaar. In trainingen voelde ik vaak belemmeringen. Na Tenerife zijn die weg.”

Van Kerkhof doelt onder meer op het plotselinge overlijden van ploeggenoot Lara van Ruijven in juli 2020. Haar verlies is een groot gemis voor het Nederlandse shorttrack en in het bijzonder voor de vrouwenaflossingsploeg waar ze vast onderdeel van was. Van Kerkhof ging na het overlijden van Van Ruijven door een diep dal. “Terugkomen kostte me veel energie. Of ik het nu een plek hebben kunnen geven? Ik weet niet hoe dat voelt. Lara blijft me in ieder geval altijd bij.”

Ze keek tot drie weken geleden geen herhalingen meer terug. Ze wilde het niet. Ze durfde het niet. Ook niet om met het analyseren van beelden haar eigen schaatsen te verbeteren. “Ik kon dat niet aan. Ik zag steeds Lara rijden. Inmiddels lukt het me wel en vind ik het zelfs mooi. Wat wij met het team hebben gepresteerd, daar ben ik trots op.”

Lees ook: ‘Superwoman’ Suzanne Schultings soevereine schaatssucces

Suzanne Schulting won met overmacht alle afstanden en dus het eindklassement op het EK shorttrack. Ze heeft zekerheid en vertrouwen gevonden in een onvoorspelbare sport.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden