Afgelasting

WK rolstoelbasketbal moet wijken voor WK voetbal. ‘We worden niet serieus genomen’

Bo Kramer, hier in actie bij het paralympisch rolstoelbasketbal in Tokio. Nederland werd er paralympisch kampioen.  Beeld Reuters
Bo Kramer, hier in actie bij het paralympisch rolstoelbasketbal in Tokio. Nederland werd er paralympisch kampioen.Beeld Reuters

Het WK rolstoelbasketbal in Dubai is twee maanden voor de start afgelast, omdat het ‘conflicterend’ zou zijn met het WK voetbal in Qatar. De kosten voor Nederland lopen al op tot in de tienduizenden euro’s.

Kick Hommes

Groot ongeloof bij de rolstoelbasketballers. Het WK rolstoelbasketbal, dat van 16 tot 27 november zou worden gehouden in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, is op het laatste moment afgelast. De reden: het zou ‘conflicterend’ zijn met het WK voetbal, dat in dezelfde periode in het naastgelegen Qatar wordt gehouden.

Vooral de timing van het besluit is opmerkelijk, zegt Toine Klerks, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het Nederlands team. Hoe kan het dat een toernooi dat al drie jaar is aangekondigd twee maanden voor het begin worden afgelast, terwijl al minstens even lang bekend was dat ook het WK voetbal in die regio plaatsvindt? “Wij worden duidelijk niet serieus genomen.”

Complete verrassing

Volgens de organisatie spelen veiligheidsoverwegingen een rol, evenals gezondheidsredenen en vooral de capaciteit van huisvesting in Dubai tijdens die periode. De Nederlandse ploeg kreeg het bericht vrijdag in een zoommeeting te horen, vertelt Mariska Beijer, aanvoerder van de vrouwenploeg die in Tokio paralympisch kampioen werden. Het was een complete verrassing. Er waren wel wat twijfels gerezen toen de loting nog niet bekend was en het niet duidelijk was in welk hotel Nederland zou verblijven. Beijer: “Maar we dachten dat het wel los zou lopen.”

De late afgelasting betekent voor Nederland een forse kostenpost, omdat de tickets en overnachtingen al waren geboekt. De precieze kosten zijn nog niet duidelijk, maar een ticket alleen al kost tot negenhonderd euro. Nederland reist met zowel de mannen- als de vrouwenploeg af, goed voor een groep van 36 personen. Woensdag hoopt Klerks te weten om hoeveel duizenden euro’s het gaat.

Ook triatlonfinale in Abu Dhabi

De hoop is dat de bond een deel van de geleden financiële schade terug kan vragen aan het organiserend comité. Vooralsnog gaat de finale van het reguliere triatlonseizoen in Abu Dhabi, een ander toernooi dat tijdens het WK voetbal wordt gehouden (tussen 23 en 26 november), nog wel door.

Lees ook:

Hoe de BV Nederland tientallen miljoenen verdiende aan het omstreden WK in Qatar

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft miljoenen verdiend aan bouwprojecten rondom het omstreden WK voetbal in Qatar. Zo ging dat in zijn werk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden