ReportageTweestrijd

WK dammen in Eindhoven: de sport van vooruitdenkers in de stad van vooruitdenkers

Roel Boomstra (links) en regerend wereldkampioen Alexander Schwartzman op de High Tech Campus in Eindhoven.
 Beeld Maikel Samuels
Roel Boomstra (links) en regerend wereldkampioen Alexander Schwartzman op de High Tech Campus in Eindhoven.Beeld Maikel Samuels

Voor de tweede keer in drie jaar strijden Roel Boomstra en Alexander Schwartzman om de wereldtitel dammen. Met als bijzondere locatie de High Tech Campus in Eindhoven.

Fred Buddenberg

Na de officiële plichtplegingen, korte toespraakjes en de fictieve openingszet van de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers, ontstaat er enig tumult in het Auditorium van het Convention Centre op de High Tech Campus in Eindhoven. Terwijl de aanwezigen zich opmaken voor de eerste partij van de WK-tweekamp tussen Roel Boomstra en Alexander Schwartzman weigert de Russische dammer plaats te nemen achter de tafel. De vijfvoudig wereldkampioen gaat in discussie met de Franse hoofdscheidsrechter Henri Macaux, schudt meermalen het hoofd en verlaat met de armen wijd van onbegrip de speellocatie.

Buiten de zaal gaat de discussie verder. Schwartzman zegt dat hij ervan uitging dat hij om 11.00 uur werd verwacht voor de opening en dat de partij om 12.00 uur zou beginnen. Na de technical meeting op dinsdagavond in het hotel waar beide dammers verblijven, was het hem kennelijk ontgaan dat er vanwege corona geen ceremonie aan de tweekamp vooraf zou gaan. Hij arriveerde woensdagochtend om 10.55 uur in de zaal. Klaar voor de opening, keurig gestoken in een pak met bijbehorende blauw-wit gestreepte stropdas, terwijl de Rus zijn partijen bij voorkeur speelt in een spijkerbroek en shirt met korte mouwen.

Na overleg bepaalt de hoofdscheidsrechter dat de partij om 11.45 uur begint. Terwijl Boomstra samen met zijn secondant Wouter Sipma en bondscoach Rob Clerc in de zaal blijft, gebruikt de 54-jarige Schwartzman de tijd om zich op te frissen en te verkleden. En jawel, in spijkerbroek en geruit shirt met korte mouwen, keert hij terug in de ruimte naast het Auditorium. Samen met zijn vrouw nuttigt hij een broodje en een kop koffie, voordat hij plaats neemt achter de tafel. Met drie kwartier vertraging en na een boks met Boomstra is Schwartzman klaar om zijn wereldtitel te verdedigen.

Boomstra raakt niet van de wijs door de verlate aftrap van de tweekamp. Hij herinnert zich een toernooi in Senegal, waar de aanvangstijd van de partijen ook 11.00 uur was, maar waar er bijna dagelijks pas na 14.00 uur werd begonnen. “Wij kwamen zelf een keer met een taxi vast te zitten in het verkeer”, vertelt hij een kwartier na de openingspartij tegen Schwartzman die na 42 zetten in remise eindigt. “We kwamen ruim een uur te laat in de zaal, maar eigenlijk waren we nog gewoon dik twee uur te vroeg.”

null Beeld Maikel Samuels
Beeld Maikel Samuels

Studie gaat voor

Het is de tweede keer dat de 28-jarige Boomstra uitdager is van Schwartzman. In 2019 wint de geboren Utrechtenaar na barrage de tweekamp, die wordt gespeeld in Leeuwarden, Groningen en Assen. Doordat hij het daaropvolgende toernooi aan zich voorbij laat gaan - bij het WK in Ivoorkust geeft hij de voorkeur aan zijn studie natuurkunde - verliest hij de titel aan Alexander Georgiev. Boomstra richt zich op een WK-tweekamp met deze Rus, maar die gaat niet door vanwege corona. Schwartzman, die Georgiev in juli in Tallinn onttroont, is opnieuw zijn tegenstander.

In het Auditorium van de High Tech Campus blijven alle 293 rode stoeltjes leeg. Om de damliefhebbers in binnen- en buitenland toch deelgenoot te maken van het vervolg van de tweekamp, worden de partijen gestreamd door de video-site Twitch. Drie camera’s in de zaal leggen de zetten vast en het verloop van de partij wordt van commentaar voorzien door Ester van Muijen, in 2018 tweede op de NK voor vrouwen. Tijdens de eerste partij wordt zij bijgestaan door Jan Groenendijk, die zes jaar geleden de WK-tweekamp verloor van Boomstra. Na afloop blijken er ruim 5000 mensen gebruik te hebben gemaakt van de dienst.

Organisator van de tweekamp in Eindhoven is marketingburo Touché Sportmarketing uit Boxtel dat een concept bedacht met als slagzin: we willen de sport van vooruitdenkers brengen naar de regio van vooruitdenkers. “Dan kan je maar op een plek in Nederland zijn”, zegt Niko Moreno Ruiz van Touché Sportmarketing. “En dat is de High Tech Campus in Eindhoven.” En dus is ‘de slimste vierkante kilometer van de wereld’ de komende veertien dagen het toneel van het WK dammen. Waar anders dagelijks duizenden knappe koppen en gouden handjes zich buigen over technologische innovaties, daar zitten nu Boomstra en Schwartzman gebogen achter hun dambord. Boomstra is verheugd met de locatie. “Ik voel me hier wel thuis. Als natuurkundige kom je waarschijnlijk op zo’n plek terecht.”

Lees ook:

WK dammen: ‘We zijn al blij met een minuutje in het Sportjournaal’

Aandacht, sponsors, natuurlijk zou de damsport daar graag iets meer van krijgen. Maar: ‘Elke dag een minuutje op tv, dat is voor dammen al behoorlijk wat.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden