Sponsoring
Wintersport heeft veel bedrijven die de sneeuw doen smelten als financiers
Milieuvervuilende bedrijven sponsoren voor miljoenen euro’s ruim honderd evenementen, organisaties en individuele atleten in internationale wintersportcompetities, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Klimaatverandering bedreigt de wintersport, maar tegelijkertijd wordt de internationale ski- en biatlonsport voor een belangrijk deel overeind gehouden door milieuvervuilende bedrijven. Ruim honderd organisaties, evenementen en individuele sporters laten zich ondersteunen door grote CO2-vervuilers, zo blijkt uit onderzoek van het Britse klimaatonderzoeksbureau New Weather Institute.
Het is op zijn minst een opvallende conclusie, aldus de onderzoekers, zeker omdat de wintersport ook dit jaar lijdt onder perioden van weinig sneeuw en zeer zacht weer. De eerste zeven wedstrijden in het alpineskiën werden uitgesteld en ook de biatlon moest even wachten voor de sportwinter kon beginnen. Bovendien wordt het alleen maar lastiger om in de toekomst goede sneeuw te vinden.
Afhankelijk van koude condities
Hoewel de wintersport afhankelijk is van koude condities, zijn de banden met grote CO2-vervuilers en dus aanjagers van opwarming van de aarde nog innig, zo blijkt. Net als bij andere mondiale sporten zijn in de winterdisciplines vooral automerken prominent aanwezig (83 sponsorovereenkomsten). Toyota, Subaru, BMW en Audi zijn belangrijke sponsors. Dat is overigens al jaren zo. Audi bijvoorbeeld is al 21 jaar actief als sponsor van de internationale skifederatie Fis, en al vanaf 1984 van de Duitse skibond. BMW zit in biatlon en bobslee, onder meer als hoofdsponsor van de wereldbeker bobslee in het Duitse Altenberg.
Ook zijn sponsorcontracten aangegaan door twaalf oliemaatschappijen. De Petrol Group is hoofdsponsor van de wereldbekers schansspringen, snowboard en biatlon in Slovenië. Het Noorse Uno-X is privésponsor van een van biatlons grootste atleten: de Noor Johannes Hosflot Klaebo. In totaal gaat het om miljoenen euro’s aan sponsoring.
In het rapport wordt Emil Johansson Kringstad aangehaald, een Zweedse cross country-skiër. “Het is de ironie dat sponsoring door milieuvervuilende bedrijven zo gewoon is in een sport die zo afhankelijk is van koude winters en sneeuw.”
Gevolgen van opwarming
De onderzoekers roepen de wintersportinstanties én sporters op sponsoren die een leefstijl met fossiele energie propageren, te weren. Bovendien moeten organisaties zo snel mogelijk met een plan komen om in 2030 CO2-neutraal te zijn. De gevolgen van opwarming van de aarde zullen immers grote gevolgen hebben voor de wintersport. Gemiddeld gezien duren de koude winters met genoeg sneeuw nu al ruim een maand korter dan het langjarig gemiddelde, blijkt uit nieuw onderzoek dat begin januari werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.
New Weather Institute-onderzoeker Andrew Simms propageert een andere oplossing, zegt hij tegen Trouw: hernieuwd activisme bij sporters zelf. Zij zouden hun stem veel meer moeten laten horen, aldus de Simms. “Atleten zelf kunnen veel bereiken. Wat opvalt is dat de laatste jaren het aantal atleten dat zich uitspreekt snel toeneemt. Zij zijn heel belangrijk, want de sport staat wat duurzaamheid betreft nog onderaan de skipiste en we moeten omhoog klimmen. Daar zijn atleten voor nodig die het klimaatpunt blijven benoemen.”
Alpineskiër Julien Schütter deed begin februari precies dat. Hij schreef een open brief aan de internationale skifederatie Fis, met daarin het verwijt dat de duurzaamheidsmaatregelen van de Fisonvoldoende waren om de koude winters te beschermen. Dit deed hij onder meer na kritiek op het reisschema: dit jaar moesten de skiërs twee keer de oceaan over van Europa naar de VS. Zijn brief werd door meer dan tweehonderd andere atleten ondertekend.
Vaag en amper vindbaar
De FIS reageerde op de brief van Schütter en ondertekenaars met een uitgebreid antwoord, waarin de federatie stelde dat ze juist wel veel doet rond duurzaamheid. Er werd onder meer gewezen naar een groot project in het regenwoud in Peru, waarmee de CO2-uitstoot van de sport ‘meerdere keren’ zou worden gecompenseerd. Maar, zo zei Schütter, cijfers daarover zijn vaag en amper vindbaar en het regenwoudproject wordt beheerd door een bedrijf waarvan Fis-baas Johan Elias medeoprichter is.
Bovendien kwam er in december vanuit de Fis nog een persbericht naar buiten: het contract met Audi (dat in 2021 nog 90 procent van de geproduceerde auto’s op benzine of diesel liet rijden) is met vier jaar verlengd.
Lees ook:
Te warm voor een prestigeproject: de skisport merkt nog maar eens dat skiën in oktober niet kan
De sneeuwsporten staan onder druk door klimaatverandering. Vroeg in het seizoen skiwedstrijden houden is er eigenlijk niet meer bij. Een prestigieus Matterhornproject is dit weekend afgelast nadat de natuur intervenieerde.