NieuwsWK Zwemmen

Winst of geen winst op het WK, Femke Heemskerk is een tevreden mens

Na afloop van haar race op de 100 meter vrij staat Femke Heemskerk de Nederlandse pers te woord. Beeld AFP
Na afloop van haar race op de 100 meter vrij staat Femke Heemskerk de Nederlandse pers te woord.Beeld AFP

Ze had zich voorgenomen om haar geluk nooit meer te laten beïnvloeden door water, door medailles, door wedstrijden. Door gemiste kansen, of door spijt te hebben. Femke Heemskerk sloot een pact met zichzelf dat, als ze door zou gaan tot Tokio, ze voortaan als een tevreden mens uit het water zou stappen.

Eline van Suchtelen

“Ik heb mezelf voorgenomen om nooit meer ongelukkig uit het water te komen”, vertelde Heemskerk vrijdag na haar zesde plek in de WK-finale op de 100 vrij. Haar 53,05 was haar derde tijd ooit. Ze wist dat ze daarmee niet op het podium zou komen. Een tijd in de 52 seconden is nu de norm voor een WK-plak. “Tuurlijk, ik zit hier een seconde van het goud. Maar ik heb niet geracet voor goud. Ik race voor mijn beste prestatie voor nu. Dat is gelukt, en daar ben ik heel trots op.”

De Amerikaanse Simone Manuel zwom vanuit baan 1 – een ongewone positie voor goud – naar haar eerste wereldtitel. De olympisch kampioene had zich ternauwernood geplaatst voor de finale. Daarin liet ze met 52,04 zien goed op dreef te zijn voor de Spelen van Tokio volgend jaar zomer. Wereldrecordhoudster Sarah Sjöström vocht met de Australische Cate Campbell om zilver en brons. Campbell tikte als tweede aan in 52,43. Sjöström won brons in 52,46.

Favoriete afstand

Ranomi Kromowidjojo ontbrak in de finale op het koninginnenummer. Ze was niet snel genoeg in de halve finale en hoopt dat ze op de 50 vlinder en 50 vrij nog wat kan betekenen. Heemskerk besloot dit jaar volledig voor de 100 vrij te gaan. Er ging een streep door de 200 vrij, haar favoriete afstand. In Gwangju zwemt ze zelfs de 50 vrij, voor haar zeer ongebruikelijk. “Volgens mij heb ik dat op dit niveau pas één keer eerder gedaan. Aan mijn opening te zien heb ik best veel snelheid, dus wie weet.”

Heemskerk zag haar 200 vrij zo vaak fout gaan dat ze besloot het een keer anders aan te pakken. “Ik stop daar elke keer zo veel tijd in en krijg elke keer dezelfde uitkomst. Ik zie het als een goede vriendschap die ik nu even loslaat. Misschien komt het daarna weer terug.”

Toen ze de finale zag, waar de Italiaanse Federica Pellegrini naar haar vierde wereldtitel zwom, deed dat even pijn. Ze had erbij kunnen liggen. Of ze spijt heeft van haar keuze? “Nee. Ik heb een split second gedacht, toen ik die meiden 1.54 zag zwemmen: Oh natuurlijk, ga je net zien.” De fysiotherapeut van de Nederlandse ploeg, Jan Herber, zei meteen dat ze niet hoefde te twijfelen of ze wel de juiste keuze had gemaakt. “Ik heb deze keuze bewust gemaakt. Ik kan er toch niet opeens induiken. Ik denk dat het heel goed was om me een keer een heel seizoen op de 100 te richten.”

Alles is een bonus

Mogelijk komt het langere werk toch weer op haar programma richting Tokio. Daar gaat ze na de WK over nadenken. “Ik heb nog veel tijd. Ik ben in ieder geval blij dat ik de 100 een kans heb gegeven. Ik heb hier een hartstikke goede tijd gezwommen, een halve seconde sneller dan in april.”

De 31-jarige routinier van de Nederlandse ploeg is blij dat ze het zwemmen nog een kans heeft gegeven na de teleurstellend verlopen Spelen van Rio. Er werd in het olympisch zwembad geen enkele medaille gewonnen. Op de WK in Gwangju zit de Nederlandse ploeg nog steeds met lege handen.

Voor Heemskerk voelt alles wat ze nu nog doet als een bonus. “Ik had nooit gedacht dat ik nog naar Tokio zou gaan en zou willen. Voor mij voelt dit als een extra kans. En als je een extra kans hebt, durf je ook wat stevige keuzes te maken. Dan durf je dingen anders aan te pakken.”

Caeleb Dressel pakt zijn felbegeerde wereldrecord

Het was een kwestie van tijd voordat hij zijn eerste zou pakken, maar het is gelukt. Caeleb Dressel, de zwemsensatie van de afgelopen twee jaar, heeft zijn eerste wereldrecord te pakken. Vrijdag zwom hij op de WK in Korea het oude record van Michael Phelps op de 100 vlinder uit de boeken. Dressel zette een waanzinnige tijd van 49,50 op de klok. Daarmee was hij 0,32 seconde sneller dan Phelps in 2009. Een half uur later sprong Dressel alweer het water in voor de halve finale op de 50 vrij, waar hij zich met 21,18 als snelste plaatste voor de eindstrijd. De Nederlander Jesse Puts lag ook in het water. Hij zwom de twaalfde tijd met 21,91. Geen finale, wel kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio.

Lees ook:

Zijn vlinderslagkicks zijn voer voor wetenschappers. Caeleb Dressel zwemt zo hard, dat zijn concurrenten na 15 meter al kansloos zijn.

Veel records uit de tijd van de inmiddels verboden snelle pakken zijn al uit de boeken gezwommen. Dat op de honderd meter vrij staat nog. Goede kans dat de Amerikaan Caeleb Dressel dat ooit breekt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden