Ultralopen

Winnaar van brons op NK 100 kilometer: ‘Lange afstanden lopen brengt rust in het hoofd’

De Run van Winschoten, over 10 , 20, 50 en 100 kilometer door de straten van de stad. Beeld reyer boxem
De Run van Winschoten, over 10 , 20, 50 en 100 kilometer door de straten van de stad.Beeld reyer boxem

Ultralopen is populair, vooral onder duursporters op gevorderde leeftijd. Dat bleek ook zaterdag tijdens het NK 100 kilometer, in en om Winschoten. Over hoe een passie ‘uit de hand kan lopen’.

Het is een bewolkte ochtend in het noordoosten van Groningen. In de Meester D.U. Stikkerlaan in Winschoten staan mannen en vrouwen klaar voor de uitdaging waar ze al weken naar hebben uitgekeken. Harde muziek moet hen in de juiste stemming brengen, om honderd kilometer te gaan hardlopen in en rond de stad. De 50-jarige Alex Olieman uit Gouda – bruingrijze haren, bebaard gezicht – staat tussen 148 andere deelnemers. Met startnummer 215 op zijn borst staat hij nog wat te rekken en te strekken.

Olieman laat weten dat zijn respectabele leeftijd niet zo bijzonder is in het wereldje van het ultralopen. “Ik denk dat het gros van de lopers van extreem lange afstanden veertig-plussers zijn. Dat komt omdat ze ten opzichte van fittere, jongere lopers te langzaam worden om mee te doen voor de winst.” Daarom zoeken ze andere uitdagingen.

Er wordt in Winschoten deze zaterdag ook gelopen op de vijftig kilometer en de 100 kilometer in estafettevorm, maar de allermoedigsten wagen zich aan de honderd kilometer. Er is een internationaal deelnemersveld, met tientallen Italianen, maar er staan voor de Nederlanders ook nationale titels op het spel. Om exact 9 uur lost burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Winschoten het startschot.

Minstens acht uur

Daar gaan ze dan, voor tien eenzame rondjes van tien kilometer, inclusief een stuk langs het Winschoterdiep. De meeste lopers zullen er minstens acht uur over doen. De temperatuur ligt al bij de start een paar graden hoger dan wat ideaal is voor een marathon. Het zal in de loop van de dag drukkend warm worden.

Waarom Olieman zo’n uitdaging aangaat? Eigenlijk, vertelt hij, ontdekte hij de lol van het lange-afstandslopen per toeval. Nadat hij op 36-jarige leeftijd was gestopt met korfbal, ging hij op een dag een rondje lopen. Hij verdwaalde compleet, en kon de weg naar huis niet meer vinden. “Ik liep uiteindelijk achttien kilometer en was helemaal kapot. Toen ik thuis kwam dacht ik dat mijn vrouw boos zou zijn, maar ze zei meteen dat ik een marathon moest gaan lopen. En sindsdien is mijn passie voor lange afstanden een beetje uit de hand gelopen.”

Nu is zijn familie trots op hem. Bij elke wedstrijd staat zijn vrouw aan zijn zijde. “Ze ziet precies aan mij hoe het met mij gaat. Ze kan aan mijn gezicht precies zien hoe ik me voel na zeventig kilometer.”

In Winschoten ziet ze vanaf de kant hoe haar man het zwaar krijgt, gaandeweg. Na lang met wat Italiaanse vrouwen te hebben gelopen neemt hij na 40 kilometer een sportdrankje. “Dat viel volledig verkeerd”, vertelt hij later. “Ik moest de Italiaanse vrouwen laten gaan wegens de buikpijn.”

Een ander dagelijks leven

Opgeven is amper een optie in dit wereldje. Olieman heeft ook hier immers lang voor getraind. Zijn dagelijks leven ziet er dan ook iets anders uit dan dat van de gemiddelde Nederlander. Elke dag staat hij om zes uur naast zijn bed om eerst tien kilometer te gaan hardlopen. Meteen daarna zwemt hij 700 meter. Als hij het water uit is, rent hij nog eens anderhalve kilometer. Dit alles doet hij nog voordat hij aan het werk gaat, wat hij door zijn beroep als jeugdcoach vanuit huis kan doen. “En als ik klaar ben met werken ga ik écht trainen. Dat zijn oefeningen die gemaakt zijn door trainers.” Waarom hij dit doet? “Lange afstanden lopen brengt rust in mijn hoofd.”

Het is méér dan sporten om gezond te blijven. Het is een manier van leven. Voor de 31-jarige Lian Stadhouders is dat niet anders. Met haar roze petje is zij – een van de 25 vrouwen die de 100 kilometer lopen – een opvallende verschijning. Stadhouders is in het dagelijks leven klinisch informaticus, werkzaam in een medisch centrum in Amersfoort. “Ik ren vaak naar mijn werk toe. Als ik daar klaar ben, ren ik weer naar huis. Dat is in totaal twintig kilometer. En als voorbereiding op de wedstrijd in Winschoten heb ik elke week honderd kilometer gelopen”, vertelt Stadhouders. “Familie en vrienden verklaren me soms voor gek dat ik zo veel loop.”

Net als Olieman heeft ook Stadhouders het zwaar als de kilometerteller oploopt. Ze ging naar eigen zeggen te hard van start, waardoor het in de tweede helft van de wedstrijd flink afzien werd. “Ik heb niet zo lang geleden persoonlijke records op de marathon verbeterd en de zestig kilometer van Texel gelopen. Ik had daardoor misschien zoveel zelfvertrouwen dat ik te snel van start ging.”

Blij met zilver

Ze vertelt het als ze na acht uur, veertien minuten en elf seconden over de eindstreep is gekomen, minder dan een minuut achter Nederlands kampioene Hinke Schokker. Stadhouders is blij met zilver. De Italiaanse Francesca Bravi, die niet meedeed aan het NK, was een half uur eerder over de finish gekomen. Ook bij de mannen wint een Italiaan. Marco Menegardi heeft slechts 6 uur en 39 minuten nodig om honderd kilometer te lopen. Piet Wiersma wordt Nederlands kampioen. Olieman eindigt knap als derde van het NK, na een slopende tocht van acht uur en ruim vijf minuten.

Na het strompelende van de laatste meters vallen de meeste deelnemers na de finish in de armen van hun naasten. De voldoening is groot. En nu dagen lang herstellen? Valt mee, zegt Stadhouders. “Ik ben er de persoon niet naar om de hele dag op de bank te gaan liggen. Ik denk dat ik nog wel iets actiefs ga doen de komende dagen. Maar vanavond ga ik dit eerst vieren met een borrel.”

Correctie 13-09: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Lian Stadhouders 39 jaar is en in Amsterdam werkt. Dit is verbeterd in respectievelijk 31 jaar en Amersfoort.

Lees ook:

Waarom zou je in vredesnaam 160 kilometer (of het dubbele) rennen?

Een eerlijk boek over ultralopen van Michiel Panhuysen, die lang niet altijd de eindstreep haalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden