Eredivisie

Willem II verzekerd van nog een jaar eredivisie door een vleugje Zlatan

De spelers van Willem II vieren hun overwinning na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Beeld ANP
De spelers van Willem II vieren hun overwinning na afloop van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.Beeld ANP

Mede door een briljante bevlieging van Pavlidis blijft Willem II een gang naar de eerste divisie bespaard. Het won met 2-1 van Fortuna.

De opdracht was overzichtelijk, de uitwerking ging gepaard met horten en stoten. Maar uiteindelijk kon iedereen bij Willem II opgelucht ademhalen nadat Fortuna Sittard met 2-1 was verslagen. Zeljko Petrovic voorop, de fel meelevende trainer die na de winnende treffer van Sebastian Holmén krijsend ter aarde stortte, deels uit vreugde en deels vanwege de hernia die hem al wekenlang teistert. De zege was nodig om naaste concurrent FC Emmen, dat eenvoudig won bij VVV-Venlo, onder zich te houden en zodoende de play-offs (en een do-or-die-ontmoeting met aartsrivaal NAC) te ontlopen.

De winnende goal mocht dan op naam komen van Holmén, het was vooral het eerste doelpunt dat de tongen losmaakte in Tilburg. Ook al omdat niemand het Zlataneske hoogstandje van Vangelis Pavlidis zag aankomen. Maar opeens was het er, op slag van rust: een briljante bevlieging van de Griekse spits, die zich als een Alberto Tomba in z’n beste dagen langs een zestal Limburgers reuzenslalomde. Net toen zijn solo in schoonheid leek te sterven, perste de aanvaller er een subliem stiftje uit, dat de thuisclub op de zo gewenste voorsprong zette, ook al omdat één provincie verderop Emmen al aan de leiding was gekomen.

“We moeten het zelf doen”, wist Petrovic al voor de wedstrijd, in de wetenschap dat het al gedegradeerde VVV-Venlo geen hulplijn uit zou werpen. Dat concurrent Emmen een aanmoedigingspremie van 25.000 euro uitloofde aan tegenstander Fortuna Sittard nam de coach ook al voor kennisgeving aan. Als oud-voetballer uit het voormalige Joegoslavië is de Montenegrijn alle soorten van omkoping wel gewend, dus liet hij er zich niet door van de wijs brengen, ook al omdat de clubleiding van Fortuna gelijk liet doorschemeren niet open te staan voor deze Drentse geste. Dat bleek ook wel tijdens de wedstrijd, waarin het elftal van Sjors Ultee zich niet bij voorbaat neerlegde bij een nederlaag, hoewel er voor de ploeg niets meer op het spel stond.

Voetbal zonder koninklijk karakter

Hoe anders was dat voor de thuisploeg. Want het zal je maar overkomen, in het zicht van het 125-jarig jubileum degraderen naar de eerste divisie. Een doemscenario dat de aanstaande jubilaris bijna het hele seizoen boven het hoofd hing. De club mag dan wel een royale uitstraling hebben – want vernoemd naar de betbetovergrootvader van de huidige koning – het voetbal dit seizoen had een heel wat minder koninklijk karakter. Want het werd al snel duidelijk dat de prachtige vijfde stek van vorig seizoen ingeruild zou worden voor een veel sjofelere klassering.

Het schamele niveau kostte Adrie Koster z’n baan, opvolger Petrovic moest de Tricolores behoeden voor een afgang, ook letterlijk, naar de eerste divisie. Dat hij daarin slaagde, komt met stip bovenaan z’n cv, ook al omdat hij nu eenmaal beter rendeert als assistent-trainer. Het ‘Petro bedankt’, dat uit de kelen van de fans schalde na afloop buiten het stadion, was een waardig eerbetoon aan de oefenmeester die zichzelf altijd wat ondergewaardeerd vindt.

Eenmaal bekomen van de eerste emoties, met dank aan het medicijnkastje, keek Petrovic met voldoening terug op zijn periode als interim-trainer. “Ik ben trots op iedereen, we hebben het gered, nu eerst maar eens wat flessen Bacardi wegwerken met m’n staf. Dan zien we wel weer verder.”

Of hij ook volgend seizoen nog werkzaam is in het Koning Willem II-stadion liet de oefenmeester wijselijk in het midden. “Dat is nu niet meteen aan de orde. Eerst vieren we feest en dan gaan we een dezer dagen wel met de directie om de tafel. Want voordat ik bijteken, wil ik eerst weten wat hun plannen zijn. Als hier een tiental spelers weggaat, is het zinloos om te blijven. Dit wil ik niet nog een keer meemaken.”

Slecht voor z’n rug én voor z’n hart, je hoort het ’m denken.

Lees ook:

Ingecalculeerde nederlaag brengt Willem II-coach Petrovic niet van de wijs

Willem II ging kansloos ten onder tegen PSV, ondanks de fanatieke aanwijzingen van coach Zeljko Petrovic. Hij blijft echter optimistisch. ‘We gaan het gewoon op eigen kracht redden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden