Veiligheid
Wielrennen verder onder druk nu de politie minder motoragenten inzet om de koers te beveiligen
Er mogen minder motoragenten worden ingezet om wielerwedstrijden in Nederland te beveiligen. Wielerunie KNWU verwacht dat het aantal koersen op die manier verder daalt.
Diverse Nederlandse wielerkoersen verdwijnen mogelijk dit jaar al van de kalender, omdat er te weinig motoragenten zijn om de koers te beveiligen. Dat is de conclusie van de Nederlandse wielerunie KNWU maandag na het besluit van de Nationale Politie om per direct te stoppen met het inzetten van een grote groep motoragenten bij wielerwedstrijden.
Om welke wedstrijden het gaat, is nog onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk zijn vooral wedstrijden in lagere categorieën de dupe. De grootste wedstrijden in Nederland, de Amstel Gold Race en de Simac Ladies Tour, lijken wel verzekerd van doorgang. Zij maken gebruik van motoragenten die specifiek gekwalificeerd zijn om wielerwedstrijden te begeleiden.
De groep agenten die niet meer kan worden ingezet, zijn de zogenoemde C1-opgeleide motards: zij zijn niet gespecialiseerd in het begeleiden van wielerwedstrijden, maar werden tot vorige week wel gedoogd. Daar komt nu dus verandering in. Plotsklaps, aldus de KNWU.
Niet tijdig geïnformeerd
De KNWU verwijt de politie nu ‘onbehoorlijk bestuur’, zo staat in een persbericht dat maandag werd verstuurd, omdat de KNWU naar eigen zeggen niet tijdig is geïnformeerd. Directeur Maurice Leeser voelt zich overvallen , zeker omdat het politiebesluit midden in het wielerseizoen valt. “Dat we dit bericht nu naar buiten brengen, zegt genoeg. Het is absoluut niet prettig dat we nu voor een voldongen feit staan. We maken ons zorgen.”
Opvallend is dat al sinds 2018 wordt gesproken over het personeelstekort bij de politie en de gevolgen voor de wielersport. Die gesprekken liepen weliswaar vertraging op door de coronacrisis, maar afgesproken werd om de inzet van de politie met 50 procent te verminderen. Dat deed de wielersport door onder meer de parcoursen van wedstrijden te veranderen. Zo wordt onder meer veel meer op lokale omlopen gereden. “Die 50 procent minder inzet voor de politie is gehaald”, aldus Leeser.
Vrijwillige motorrijders
Binnen de bond is ergernis over het feit dat de wielerwereld zich wel aan de afspraak houdt, maar dat het ministerie hun deel van de overeenkomst nu niet nakomt. Leeser wil nu in ieder geval een plan om de koersen vooralsnog te borgen. “Zorg ervoor dat de wedstrijden voor nu in de markt kunnen blijven, desnoods met afbouwregeling.” Hij pleit ervoor dat diverse pilots met vrijwillige motorrijders nu echt doorgang moeten vinden, een opzet waar al een aantal jaar geleden afspraken over werden gemaakt.
Het personeelstekort bij de politie werd als grootste probleem gezien voor wielerorganisaties in Nederland. Toch lukte het met enig kunst-en-vliegwerk om de wedstrijden door te laten gaan. Dit jaar was het op hangen en wurgen gelukt de wedstrijden op de kalender vol te plannen met genoeg begeleiding, op één weekend in mei na. Het is nog onduidelijk hoe de komende koersen worden ingericht.
In Nederland wordt het organiseren van een wielerkoers sowieso steeds lastiger. Dat heeft te maken met strengere eisen voor vergunningen, stikstofproblemen en het feit dat het Nederlandse wegennet steeds drukker en gevaarlijker wordt. Om die reden zijn sommige wedstrijden al van de kalender verdwenen. De KNWU vreest voor nog meer kaalslag in de sport, wat uiteindelijk weer leidt tot mindere sportbeoefening.
Lees ook:
Wielerrondes moeten zich in allerlei bochten wringen om aan stikstofregels te voldoen
Ook Nederlandse wielerwedstrijden krijgen te maken met strengere stikstofwetgeving. Dat kost hoofdbrekens. ‘Het wielrennen is de meest hopeloze sport om nu iets in te organiseren.’