Oranje Leeuwinnen

Wie vult de schoenen van Miedema?

Vivianne Miedema (midden) in betere tijden. Ze duelleert hier namens Arsenal met twee verdedigers van Juventus in het Champions League-duel van eind november in Turijn.  Enkele weken later raakte de Nederlandse aanvaller ernstig geblesseerd.  Beeld AFP
Vivianne Miedema (midden) in betere tijden. Ze duelleert hier namens Arsenal met twee verdedigers van Juventus in het Champions League-duel van eind november in Turijn. Enkele weken later raakte de Nederlandse aanvaller ernstig geblesseerd.Beeld AFP

De Nederlandse voetbalsters oefenen vrijdag tegen Oostenrijk. Een belangrijke vraag is hoe het gapende gat dat de geblesseerde Vivianne Miedema achterlaat gevuld kan worden. Bondscoach Andries Jonker: “Het is dramatisch voor Viv, maar ook voor ons.”

Esther Scholten

Als een omgekeerde echo, die versterkt in plaats van afzwakt, weerklinken de woorden die Andries Jonker half november uitsprak. De Nederlandse voetbalvrouwen hadden zojuist in een oefenduel Denemarken met 2-0 verslagen. De bondscoach was tevreden, vond het positiespel zelfs heerlijk, maar had één punt van kritiek: Oranje had de wedstrijd eerder in het slot moeten gooien met een derde doelpunt.

Die constatering is extra pijnlijk nu bekend is dat Vivianne Miedema er op het WK in Nieuw-Zeeland en Australië niet bij is. Destijds in Zwolle ontbrak de spits en afmaker pur sang omdat ze rust kreeg, straks in de zomer is zij druk met revalideren. Miedema scheurde eind december in een wedstrijd van haar club Arsenal de voorste kruisband van haar linkerknie.

“In de hele voetballerij zijn maar weinig spelers, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, die zo’n kwaliteit hebben dat ze zich daarmee onderscheiden van alle anderen”, verklaart Jonker, die deze week de selectie voor het eerst sinds dat treffen met Denemarken weer bij elkaar heeft. “Vivianne behoort in mijn ogen tot dat selecte groepje. Als je zo’n speelster moet missen, doet dat zeer.”

Topscorer aller tijden

Op de vraag of zijn masterplan voor het WK de prullenbak in kan door deze blessure, antwoordt hij eerlijk: “Dat heeft wel invloed. We moeten iets anders verzinnen.” Ook daarvoor is het tweeluik tegen Oostenrijk belangrijk, vrijdagavond en volgende week dinsdag op Malta. Wie gaat dat gapende gat centraal voorin opvullen, geslagen door het wegvallen van de topscorer aller tijden van Oranje?

Volgens Jonker komen drie speelsters in aanmerking voor die plek: Fenna Kalma van FC Twente, Romée Leuchter van Ajax en Lineth Beerensteyn van Juventus - allen van huis uit centrumspits. “Op papier ontlopen ze elkaar niet zoveel. Dit is zo’n punt waarvan ik niet weet hoe het eruit gaat zien. Daarvoor gaan we spelen.”

Tijd om iemand een aantal wedstrijden te laten wennen aan ‘de schoenen van Miedema’ is er niet. De trainer heeft tot aan de zomer 360 speelminuten te vergeven: vier wedstrijden, verdeeld over deze oefenperiode en die in april.

Bondscoach Andries Jonker tijdens een training van de Nederlandse voetbalsters in aanloop naar twee oefeninterlands ter voorbereiding op het WK komende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland. Beeld ANP
Bondscoach Andries Jonker tijdens een training van de Nederlandse voetbalsters in aanloop naar twee oefeninterlands ter voorbereiding op het WK komende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland.Beeld ANP

Voldoende ervaring in de ploeg

De voorbije weken hebben Jonker en Miedema regelmatig contact gehad, niet alleen over haar revalidatie maar ook over het team. Sommige speelsters zonderen zich na zo’n fysieke tegenslag het liefst af om zich helemaal op het eigen herstel te focussen. Zij blijft graag betrokken. Dat tekent haar als mens, maar zegt ook iets over de rol die zij gewend was op zich te nemen binnen én buiten het veld. Ook dat gat zal gevuld moeten worden.

Volgens Jonker lost de groep dat zelf op, zonder sturing vanuit de staf. Hij heeft de afwezigheid van Miedema wel ‘met de meiden’ besproken. “Het is dramatisch voor Viv, maar ook voor ons. Tegelijkertijd biedt het kansen voor anderen. We hebben genoeg ervaring. Voor een aantal speelsters wordt dit al het derde WK.”

Middenveldster Daniëlle van de Donk is een van hen. Zij zegt dat Miedema zeker een leider was binnen de groep. “We missen haar enorm. Het is nu aan anderen om op te staan. Ook aan mij. Ik probeer ervoor te zorgen dat iedereen zich op z’n gemak voelt. Dat we een fijne familie zijn.”

Lees ook:

Oranje-routinier Van der Gragt: We zijn een hechte groep, maar ook toegankelijk voor de jonge meiden

Voor de voetbalsters van Oranje breekt een nieuwe fase aan in de voorbereiding op het WK van komende zomer. Wie halen het basisteam? Oudgediende Stefanie van der Gragt: ‘Als de trainer vindt dat ik niet een van de beste elf ben, dan ben ik dat niet.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden