Turnen

Wevers mag Team NL blijven trainen, ondanks nieuwe commotie over de coach en ex-turnsters

Vincent Wevers en zijn dochter Lieke Wevers tijdens een training in Nijmegen, september 2020.  Beeld EPA
Vincent Wevers en zijn dochter Lieke Wevers tijdens een training in Nijmegen, september 2020.Beeld EPA

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport is wederom vertraagd, meldde turnbond KNGU maandag. Eerder verschoof de geplande presentatie van het rapport als gevolg van de omvang van het misbruikschandaal, nu is de einddatum ongewis omdat een van de hoofdonderzoekers corona heeft. Dat is een hard gelag voor de slachtoffers, die vaak al jaren wachten op een vorm van erkenning.

De leiding van de gymnastiekunie weigerde op de persconferentie in te gaan op de zaak-Vincent Wevers. “Dat is tussen betrokkene en de KNGU”, aldus technisch directeur Mark Meijer. De trainer van Team NL zou ex-turnsters die over hem geklaagd hadden tegen hun zin benaderd hebben.

Lang was het de vader van olympisch kampioene Sanne verboden om contact op te nemen met oud-pupillen, maar sinds november was dat onder voorwaarden weer toegestaan. Daaraan heeft hij dus niet voldaan. De zogeheten ordemaatregel tegen hem is daarom weer aangescherpt. Wel mag Wevers van de bond de nationale selectie blijven trainen.

Als gevolg van de vele misstanden die sinds deze zomer bekend zijn geworden, is er een landelijke klankbordgroep ‘sport en integriteit’ onder leiding van NOC-NSF gevormd. Die gaat bekijken hoe de aanpak van grensoverschrijdend gedrag beter te organiseren is. Algemeen directeur Marieke van der Plas: “Wat we nu zien, is dat de capaciteit van het Instituut Sportrechtspraak tekort komt”.

Lees ook:

Oud-turnster Stasja Köhler blikt terug: ‘De mea culpa van coach Beltman is niet de hele waarheid’

2020 was een veelbewogen sportjaar. Trouw blikt in een serie terug. Vandaag oud-turnster Stasja Köhler.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden