InterviewSophie Souwer

Werken als verloskundige én op topniveau roeien: zo houdt Sophie Souwer haar Olympische droom levend

Dubbelvier met vooraan Nicole Beukers, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen trainen in aanloop naar de WK Roeien in 2019.  Beeld ANP
Dubbelvier met vooraan Nicole Beukers, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen trainen in aanloop naar de WK Roeien in 2019.Beeld ANP

Topsport bedrijven naast een fulltime baan is niet zonder risico’s. Hersteld van rugklachten roeit Sophie Souwer komend weekeinde op de EK.

Het combineren van een maatschappelijke carrière als verloskundige en een leven als topsporter vormde voor Sophie Souwer het afgelopen jaar een ware uitdaging. Hoe lastig het soms ook was, de 33-jarige roeister verloor nooit de motivatie om haar olympische droom levend te houden. Vanaf vrijdag neemt de Groningse in de skiff deel aan de EK in het Italiaanse Varese.

Na het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio stond Souwer voor een lastige keuze. Als ze zich nog een jaar volledig op het roeien zou toeleggen, liep haar beroepsregistratie gevaar. Dat risico vond ze het niet waard en dus reisde ze af naar Zwitserland om zich te herenigen met haar man en in een privékliniek te gaan werken. De optelsom had als uitkomst dat dit voor haar de enige juiste keuze was.

Souwer, in 2016 zesde in de Holland Acht op de Spelen van Rio en een jaar later wereldkampioen in de dubbelvier in Sarasota, bleef wel lid van de nationale selectie. Zo goed als het ging, volgde ze het trainingsschema van de bond, al viel dat niet altijd mee. “Soms ging ik gelijk uit de nachtdienst trainen, slapen, trainen en weer de nachtdienst in”, zegt Souwer aan de telefoon vanuit het trainingskamp in de Italiaanse plaats Pusiano.

Over het randje

Dat er risico’s kleven aan het bedrijven van topsport naast een fulltime baan, moest ook Souwer ervaren. Balancerend op grenzen ging ze over het randje. “In december kreeg ik rugklachten. De constructie die ik had bedacht, leidde toch tot overbelasting. Ik kon tot midden januari alleen aangepast of niet trainen. Ook tijdens mijn werk kon ik de rug niet ontlasten. Ik kon niet de gewenste rust nemen die hoorde bij de klachten.”

Terwijl Sophie in Zwitserland aan het werk ging, vond in Nederland de definitieve selectie van de ploegen plaats. Daaronder ook de dubbelvier, de boot waarin ze in 2019 brons veroverde op het WK in Linz. Logisch en vanzelfsprekend, aldus Souwer, die na het bericht dat Laila Youssifou haar plaats had ingenomen niet de motivatie verloor om hard te blijven trainen. Ze hield in gedachten dat er nog een boot was die zich al had gekwalificeerd voor Tokio, de skiff waarin ze in 2017 nationaal kampioen werd.

“Ik wist dat er een mogelijkheid was om me te bewijzen in de skiff, om te laten zien dat ik op een acceptabel niveau kon terugkomen”, zegt Souwer, die in februari volledig hersteld was van de rugklachten. “Josy (Verdonkschot, de bondscoach van de vrouwen, red.) vertelde mij dat ik in de skiff naar de EK zou gaan. Dat was voor mij wel een opluchting. Het pakte uit zoals ik in mijn hoofd had en dat gaf rust.”

Souwer verwacht niet dat na de Europese titelstrijd op het Lago di Varese de nationale selectie voor de Olympische Spelen weer helemaal open ligt. “Als ik fit blijf, is er de mogelijkheid om te skiffen in Tokio, of misschien toch in een andere boot. Daar laat Josy zich niet over uit. We zien na de EK wel weer verder.”

Kritisch en perfectionistisch

Roeien in de eenmansboot is voor Souwer een optimale uitlaatklep om zich te bewijzen. En dat ze alleen in een boot zit, heeft zo zijn voordelen. “Ik ben vrij kritisch en perfectionistisch”, zegt ze. “Dat had niet altijd de juiste uitwerking in een groepsboot. Ik kan heel direct en hard zijn. Dat is goed als je alleen in een boot zit, met anderen erbij kan dat leiden tot frustraties, maar ik heb wel al laten zien dat ik in een groepsboot kan.”

De Europese titelstrijd in Varese is voor Souwer de tweede internationale wedstrijd van dit jaar. In februari werd ze tweede op het (online) WK op de ergometer. Zonder precies te weten wie haar tegenstanders waren, verloor ze door een terugval in de laatste 300 meter de titel. In het noorden van Italië kan Souwer, na het Europese brons in de skiff van Inge Janssen (2013) en het zilver van Chantal Achterberg (2014), komend weekend Nederland weer op de kaart zetten.

Lees ook:

Laila Youssifou gaat op het EK roeien voor een medaille: ‘Zodra ik twee riemen in mijn handen heb voel ik me thuis’

Met twee riemen in haar handen voelt roeister Laila Youssifou zich al snel thuis in een boot. Op de EK vanaf vrijdag in Poznan zit ze in de dubbelvier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden