Doha Masters

Wereldtop judo strijdt in Qatar voor Olympische nominaties

Tornike Tsjakadoea, hier in het wit op archiefbeeld, was in Doha de eerste medaillewinnaar op de Doha Masters. Beeld EPA
Tornike Tsjakadoea, hier in het wit op archiefbeeld, was in Doha de eerste medaillewinnaar op de Doha Masters.Beeld EPA

Van maandag tot en met woensdag wordt er in Qatar gejudood om belangrijke medailles en bovenal plaatsing voor de Olympische Spelen. Drie vragen over het evenement.

Wie doen er allemaal mee?

Eigenlijk is de hele wereldtop weer aanwezig in Qatar. Ook judoka’s die in eerste instantie andere wedstrijden lieten schieten vanwege de pandemie. Zo was Kim Polling huiverig om mee te doen aan het EK half november, juist omdat ze niet vast wilde komen te zitten in een ander land. Maar nu is ze de angst voorbij, en doet ze dinsdag mee in haar gewichtsklasse. Er zijn naast haar nog zeventien andere Nederlanders actief.

Voor de judoka’s is in Qatar een streng regime ingesteld. Judoka’s die mee wilden doen, moesten de uitgebreide protocollenlijst volgen en ook voor de resultaten van hun coronatests in quarantaine blijven op de hotelkamer. Zwaargewicht Roy Meyer verveelde zich zo, dat hij een kort filmpje maakte vanaf zijn kamer, ergens op een onbeduidende verdieping. Hij moest er 36 uur blijven, dus had de tijd. Op het eind van het filmpje peuterde hij met een inbussleutel demonstratief het slot van de kamerdeur open en kon hij naar buiten.

Wat staat er op het spel?

Olympische nominaties. Verschillende judoka’s binnen de Nederlandse selectie zijn onderling in een strijd verwikkeld wie er naar Tokio mag. Polling of Sanne van Dijke bijvoorbeeld, en Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis. Of wat te denken van Meyer en Grol bij de mannen. Van al die tweetallen mag er maar één naar Tokio.

Voor de judoka’s vielen de kwalificatiemomenten vorig jaar weg vanwege de coronapandemie. Om het enigszins overzichtelijk te houden, heeft de judobond nu drie evenementen aangeduid die bepalend zijn in de kwalificatie. De Masters in Doha, het toernooi van deze dagen, is gelijk de grote vis. Op het prestigieuze toernooi zijn ook de meeste punten voor de wereldranglijst te behalen. De andere meetpunten zijn de Grand Slam in Tel Aviv in februari en de EK in april.

Het kan gebeuren dat een sporter vanwege corona een toernooi mist. Meyer maar ook Grol hebben het coronavirus al gehad, evenals Kim Polling. Er wordt geen extra meetmoment gecreëerd mocht iemand door ziekte wegvallen. Het is aan de selectiecommissie om uiteindelijk te bepalen wie de meeste kans op succes heeft in Tokio.

Wat zijn de kansen in Doha?

Voor Polling, die dinsdag in actie komt, is het toernooi in Doha haar eerste in dertien maanden. Zij heeft geen idee hoe ze ervoor staat, vertelde ze in een introductiefilmpje. Maar in de vier keer dat ze daar stond, won ze vier keer goud. Dit jaar is het anders, ook na haar eigen coronabesmetting, zei ze.

Maandag werd er al gejudood, en was er al een succes voor Nederland: Tornike Tsjakadoea won brons in zijn klasse tot zestig kilo. Hij hoefde de wedstrijd om brons niet meer te judoën, omdat zijn Franse tegenstander geblesseerd forfait gaf. Sanne Verhagen verloor in de tweede ronde.

De resultaten van Nederlanders zijn in Doha traditioneel goed. Maar eigenlijk gaat het dus vooral om de strijd om de punten tussen de Nederlanders onderling. En dan treft Roy Meyer het woensdag in ieder geval niet. In zijn eerste ronde moet hij tegen Teddy Riner, de Fransman die met zijn tien wereldtitels en twee gouden olympische medailles volgens velen de beste judoka aller tijden is.

De Fransman komt op het internationale toneel terug na een topsportpauze en wil ‘de cijfers van de klok weer terugzetten’. “Het is belangrijk weer een sterk signaal af te geven”, liet hij in de Franse pers weten. Voor Meyer is het dan ook fijn te weten dat niet alleen naar punten wordt gekeken, maar ook naar resultaten over de laatste drie jaar.

Lees ook:

Topjudoka’s mogen elkaar weer vastpakken op de mat. ‘Ik heb echt een topgevoel’

Toen in juni de judoka’s weer de tatami op mochten, was de stemming uitgelaten. In de Ruskahal op Papendal was woensdag de eerste volledige training. Een reportage van die tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden