Weerstand tegen vaccinatiebewijs in sportkantines. ‘Dat is niet te doen’

Amateurverenigingen vrezen de praktische gevolgen van een plicht tot coronacontrole. Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Amateurverenigingen vrezen de praktische gevolgen van een plicht tot coronacontrole.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Ook in sportkantines moet vanaf volgend weekend op vaccinatie- en testbewijzen worden gecontroleerd. Dat levert bezwaren van clubs en praktische problemen op.

Stefan Cornelius

Natuurlijk, als voorzitter van QuickBoys in Katwijk snapt Bart van Kruistum heel goed dat voor sportkantines en clubhuizen dezelfde regels gaan gelden als voor de horeca. “Als het heel gezellig is in de zogenoemde derde helft, dan is een sportkantine gewoon een kroeg.”

Maar wat zijn de praktische gevolgen voor een amateurvereniging? QuickBoys is groot genoeg om voor het controleren van QR-codes externe beveiligers in te kunnen huren. Voor de bekerwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys van komende dinsdag heeft de club er al tien besteld. Van Kruistum: “Wij willen onze vrijwilligers niet in eindeloze discussies met terecht laten komen met mensen die er niet in mogen. Want dat gebeurt in de praktijk. Bij een deel van het publiek heerst een enorme tegenstand tegen dit beleid, vooral bij jongeren.”

Vijfhonderd man in de rust naar binnen voor een snel biertje

Zelfs met beveiligers is het probleem nog niet opgelost, denkt Van Kruistum. “Ons eerste elftal heeft een heel grote aanhang en we hebben een groot clubhuis. In de rust willen vijfhonderd man tegelijk naar binnen om even snel een biertje te halen. Dan kun je ze toch nooit allemaal controleren? Dan wordt onze beveiliging omvergelopen, zo simpel is het.”

Het kabinet lijkt vooralsnog niet genegen een uitzondering te maken voor onder meer snackbars en sportkantines, maar vanuit de Tweede Kamer klinkt de oproep dit wel te doen. Een woordvoerder van het ministerie van VWS denkt dat verenigingen door corona inmiddels wel gewend zijn nieuwe maatregelen door te voeren. Het is aan boa’s en gemeenten om te handhaven als dat niet gebeurt. “Tot nu toe weten de sportbonden en de clubs telkens een mentaliteit te vinden om er tegenaan te gaan. Maar we zijn ons ervan bewust dat dit veel vraagt van clubs”, zegt de woordvoerder van VWS.

Kleedkamers alleen via de kantine te bereiken

Veel clubs hebben niet de luxe zoals QuickBoys om beveiligers in te huren. Maar ze willen de toch al spaarzame vrijwilligers niet met de controles opzadelen. Het lastige bij veel clubhuizen is bovendien dat de kleedkamers soms alleen via de kantines zijn te bereiken. Dat heeft sportkoepel NOC-NSF in Den Haag ook al aangekaart.

“Wij hopen dat de regels zo worden opgesteld dat je de functie van het clubhuis kunt blijven gebruiken als je geen gebruik wilt maken van de kantine. Je moet je wel kunnen omkleden, douchen en naar het toilet kunnen blijven gaan. Dat zijn dingen die nu onmogelijk zijn geworden zonder controle op bewijs of test”, zegt Geert Slot van NOC-NSF.

Bij hockeyverenigingen is het in een clubhuis een hele dag een komen en gaan van leden, familie en vrienden. Bij HC Zwolle is het ‘een bijenkorf’, zegt voorzitter Olaf ten Thij. Daarom was het clubhuis tot nu toe alleen open voor het halen van consumpties. Die dienden buiten genuttigd te worden. Maar het wordt straks kouder. “Ik weet bijna zeker dat wij het niet voor elkaar krijgen om iedereen te controleren. Ons clubhuis heeft tien ingangen, dat is niet te doen. Hoe dan wel? Dat moeten we bekijken.”

Geen inkomsten missen

Bij voetbalvereniging RKSV Mierlo-Hout in Helmond hebben ze gelukkig maar één ingang, zegt voorzitter Paul Lambrechts. “Wij doen het liever niet, maar als dit de nieuwe regel wordt, voeren we die in. Alles beter dan de inkomsten van onze kantine missen.”

De laatste dagen kwamen bij voetbalbond KNVB veel telefoontjes van verenigingen binnen, zegt een woordvoerder. “Er is toch wel wat paniek. De verenigingen zien veel vooral praktische problemen. Wij willen kijken naar werkzame oplossing en samen met VWS en NOC-NSF een richtlijn opstellen.”

QuickBoys gaat buiten alvast extra wc's realiseren. Van Kruistum: “Omdat we iedereen aan de club verbonden willen houden. We willen niemand buitensluiten, echt niemand.”

Lees ook:

Horecaondernemers zijn laaiend: ‘Triest dat wij als enige worden gestraft’

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland spant een kort geding aan tegen de overheid om het nachtleven zo snel mogelijk te heropenen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden