Ruud Gullit tijdens de halve finale tussen Duitsland en Nederland tijdens het EK van 1988. Met beelden van dit soort wedstrijden vullen de sportzenders nu hun programmering.

Sport op televisie

Wedstrijden uit oude doos in ‘komkommertijd’ voor sportzenders

Ruud Gullit tijdens de halve finale tussen Duitsland en Nederland tijdens het EK van 1988. Met beelden van dit soort wedstrijden vullen de sportzenders nu hun programmering.Beeld ANP

De coronacrisis treft ook sportzenders hard. Die vullen de leegte met beelden van wedstrijden uit het verleden.

Het was zeer geschikte quarantainetelevisie. De korrelige beelden die de NOS zondag uitzond van de halve finale van het EK ’88 – met winst van Oranje op Duitsland – fleurden sociale media helemaal op. Voor de sportprogrammering van de NOS is het immers behelpen in deze periode van droogte op sportgebied.

Met het uitstellen van de Spelen en het EK voetbal zal dat ook komende zomer zo zijn. Ook in de eredivisie rolt de bal nog weken niet. ‘Studio Sport Eredivisie’ was in februari nog goed voor ruim twee miljoen kijkers. Ook betaalzenders, die voor een flink deel afhankelijk zijn van actuele sport, hebben het heel moeilijk zonder voetbal en andere sport.

Ziggo Sport, dat vooral leunt op buitenlands voetbal en Formule 1 – waarvan de seizoensstart nu al is opgeschoven naar 14 juni – is eveneens de dupe. Woordvoerder René Loman, wil liever niet reageren omdat iedereen ‘druk bezig zijn’ met het vinden van alternatieven. “Ook voor ons is het een kwestie van improviseren”, schrijft hij in een e-mail. “We vullen de leegte met hoogtepunten van diverse sporten uit de afgelopen weken en uit het vorige seizoen, aangevuld met documentaires en enkele praatprogramma’s.”

Speculatie is even logisch als zinloos

Het is enorm balen, laat Jan Joost van Gangelen weten, presentator bij Fox Sports. “Maar er zijn nu belangrijkere zaken.” Volgens directeur communicatie bij Fox Sports Maarten van Rooijen is speculatie over de toekomst even logisch als zinloos. “Of de eredivisie daadwerkelijk wordt uitgespeeld, hoe en wanneer dan en wat de financiële gevolgen dan zijn, daar gaan wij nu verder niet speculeren. We moeten dat rustig afwachten.”

Nu veel sportevenementen ook zijn uitgesteld, is het voor abonnees verleidelijk hun sportabonnement op te zeggen. Dat gebeurt ook, maar niemand weet hoe massaal.

Om de leegte in de sportkalender op te vangen in tijden van onzekerheid wordt ingespeeld op nostalgie. Dagelijks zendt Fox Sports een ‘classic match’ uit, een memorabele eredivisiewedstrijd uit de oude doos. Ook Ziggo Sport overweegt dat nu te gaan doen. En getuige de massale reacties op sociale media: het publiek lust er wel pap van.

Lees ook:

Topsporter zal nieuwe zekerheden moeten zoeken

Amper trainingsmogelijkheden, een ontregeld schema, geen wedstrijden. Hoe moeten topsporters daar mentaal mee omgaan?

Een virus beïnvloedt regelmatig een sportevenement

Overal ter wereld worden grote sportevenementen afgelast of verplaatst vanwege het nieuwe coronavirus. Er komt steeds meer druk op de organisatie van de Olympische Spelen in Japan, deze zomer. Wel of niet afgelasten, is de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden