Onderzoek

We sportten na corona al minder, en door de hoge energieprijzen nóg minder

Jongens O19 van voetbalvereniging GPC Vlissingen in actie.  Beeld Arie Kievit
Jongens O19 van voetbalvereniging GPC Vlissingen in actie.Beeld Arie Kievit

Het aantal sportende Nederlanders is als gevolg van de hoge energieprijzen fors gedaald. Dat meldt sportkoepel NOC-NSF op basis van onderzoek.

Redactie Sport

Uit een representatief onderzoek dat NOC-NSF liet uitvoeren door bureau Kantar blijkt dat ruim 80.000 mensen zijn gestopt met sporten, omdat de kosten daarvoor te hoog werden voor ze. Ruim 300.000 mensen sporten minder vaak vanwege de prijsstijgingen. Volgens de sportkoepel overweegt bijna een half miljoen Nederlanders te stoppen met sporten als de kosten verder stijgen.

Van de sportende Nederlanders tussen de 5 en 80 jaar (zo’n 9,6 miljoen) heeft bijna 20 procent te maken met gestegen prijzen voor bijvoorbeeld een abonnement of lidmaatschap als gevolg van de hogere energiekosten die worden doorberekend door hun sportaanbieder. In 38 procent van die gevallen is het tarief met 5 tot 10 procent omhoog gegaan.

“De druk op de sport als gevolg van de hoge energieprijzen wordt nu helaas zichtbaar”, zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC-NSF. Hij wijst ook op dat het aantal Nederlanders dat zeer regelmatig aan sport al was afgenomen. Die groep is in coronatijd gestopt en daarna niet opnieuw begonnen.

‘Sport dóet iets met je’

Van den Tweel: “We staan al op achterstand door de coronajaren en we leven in tijden van grote druk – ook financieel – waarbij het behoud van fysieke en mentale gezondheid voor iedereen juist tegenwicht biedt. We zeggen niet voor niets: sport dóet iets met je! Daar komt bij dat sport staat voor kansengelijkheid. Daarom is het extra pijnlijk om te zien dat mensen met een lager inkomen het eerst moeten besluiten om te stoppen.”

De Nederlandse sportbonden hebben de landelijke overheid de afgelopen maanden herhaaldelijk opgeroepen om voor sportaanbieders met een regeling te komen om de sterk gestegen energielasten op te vangen. Ook pleiten ze voor het opzetten van een noodfonds voor sportvoorzieningen die ernstig in de knel komen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur, waar ouders kunnen aankloppen voor financiële steun om contributies te kunnen betalen, meldde in september al een forse toename van het aantal aanvragen.

Lees ook:

Sport- en muziekles worden vaak als eerste geschrapt als het leven duur is

Als gevolg van de oplopende inflatie wordt het voor gezinnen die weinig te besteden hebben moeilijk de sportcontributie of de muziekles voor hun kinderen te betalen. Bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur loopt het aantal aanvragen rap op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden