Waterpolo

Waterpolosters opnieuw tot barrage veroordeeld

De Russische aanvaller Anna Timofeeva (9) wordt belaagd door de Nederlandse  Vivian Sevenich.
 Beeld AP
De Russische aanvaller Anna Timofeeva (9) wordt belaagd door de Nederlandse Vivian Sevenich.Beeld AP

Nederland strandde in de halve finale van het EK. In maart volgt nu de laatste kans op plaatsing voor de Spelen.

Tom van der Wilt

Uitgerekend Sabrina van der Sloot, de vrouw met het zuiverste en hardste schot van de Nederlandse waterpolo­sters, was gisteren met twee missers vanaf de strafworplijn mede verantwoordelijk voor de pijnlijke uitschakeling in de halve finale van het EK.

Nederland en Rusland hadden elkaar in evenwicht gehouden (7-7), waarna de Russinnen alle strafworpen benutten en Nederland er twee miste. Eind maart moet Oranje op een mini-toernooi in Italië vechten voor de laatste kans op plaatsing voor de Olympische Spelen. Opnieuw, net als bij de twee eerdere olympische campagnes. Steeds ging het mis. Zou de gedachte aan weer die zenuwslopende bedoening Van der Sloot hebben verlamd?

Grote kans

De laatste keer was eveneens na een goed EK. In 2016 verloor de ploeg de eindstrijd en was de klap nog niet verwerkt. Dat, zo bezwoer coach Arno Havenga voorafgaand aan het toernooi, zou nu niet meer gebeuren. Niets mocht deelname aan de Spelen in de weg staan. Maar Oranje liet gisteren een grote kans liggen.

Tegen Rusland werden in totaal liefst vier strafworpen gemist. Zo bezien had Nederland de nederlaag aan zichzelf te wijten, al stuitte het op de sterkste opponent tot nu toe.

De Russinnen hadden het indrukwekkende spel van het fitte Oranje goed geanalyseerd. Al vroeg werd de aanvalsopbouw ontregeld van de ploeg, die zowel Italië als Spanje had gedeclasseerd. Maar nu waren door het hoge tempo de fouten talrijk. Een schot binnen de schotklok van dertig seconden was al een opgave.

Keepster Debby Willemsz stak opnieuw in blakende vorm en voorkwam vroeg een grotere achterstand. In die fase hadden Maud Megens en Van der Sloot al van vijf meter gemist. Nederland, titelverdediger, maakte een achterstand van 4-2 ongedaan, en verzuimde om bij 6-4 de genadeklap uit te delen.

Sluwheid

Megens had vooraf nog gewaarschuwd voor de sluwheid van de nummer drie van de laatste Spelen. Beducht als ze was voor de gehaaide tegenstander en het patent op het maken van ‘lullige doelpunten’.

Daar bleek Nederland toch niet attent genoeg op. De formule bij Rusland was simpel: in de vele overtalsituaties Olga Gorbinova in stelling brengen. Maar liefst vier keer mocht ze aanleggen vanuit dezelfde positie en steeds was het langs het graaiende blok raak.

Twee uur later werd de uitschakeling nog wranger, nadat Spanje (al geplaatst voor de Spelen) met Hongarije had afgerekend. Bij een zege, en met Spanje dan als tegenstander in de finale, was Nederland zeker geweest van de Spelen.

Nu zal het zich moeten zien te plaatsen in Triëst, waar Italië en Hongarije als sterkste tegenstanders gelden. Eén van de drie zal Tokio niet halen. De weg naar de Spelen is er weer een met hobbels. De vraag is of ze nu wél kunnen worden genomen.

Lees ook:

Herboren waterpolovrouwen maken indruk op EK

De Nederlandse waterpolosters namen op het EK revanche op Spanje. Na de 10-6 zege lonkte de halve finale en een ticket voor de Spelen.

Zijn de barstjes bij de waterpolovrouwen na een slecht jaar gelijmd?

Met nieuwe afspraken maakte de vrouwenploeg zich op voor het EK. ‘We willen een medaille op de Spelen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden