Een ontspannen moment tijdens een van de trainingen van het Nederlands elftal op het WK in Frankrijk. Beeld BSR Agency
Een ontspannen moment tijdens een van de trainingen van het Nederlands elftal op het WK in Frankrijk.Beeld BSR Agency

Sportief elftalVrouwenvoetbal

Wat zijn de volgende stappen voor het vrouwenvoetbal?

De Oranje-vrouwen hebben het afgelopen decennium een flinke groei doorgemaakt. Hoe komt dat? En hoe kan de sport zich nog verder ontwikkelen?

Jan-Cees Butter

De Nederlandse voetbalsters spelen vanavond de achtste finale van het WK tegen Japan (21.00 uur). Dat is een herhaling van vier jaar geleden, toen Oranje debuteerde op een mondiale eindronde. De status van de Nederlandse voetbalvrouwen, die twee jaar geleden in eigen land Europees kampioen werden, is het afgelopen decennium flink gegroeid. Wat zijn de ijkpunten geweest? Op welke vlakken gaat het goed? En waar ligt nog ruimte voor verbetering? “Je zou meer geld in de nationale competitie moeten stoppen”, meent oud-voetbaltrainer Foppe de Haan. Maar geld alleen is niet zaligmakend, vindt voormalig hockeyster Minke Booij. “Natuurlijk helpen financiën en gun ik het de voetbalsters dat ze kunnen leven van hun sport, maar het gaat om de intrinsieke motivatie.”

Booij: “Er vallen zo veel thema’s onder de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Denk aan topsport, breedtesport, de talentopleidingen, het faciliteren van vrouwenvoetbal bij amateurverenigingen en de emancipatie van vrouwen binnen het voetbal, zoals het aanstellen van vrouwelijke coaches en bestuurders. Het is veel omvangrijker dan alleen topsport, dus in een plan moet er met al deze onderwerpen rekening worden gehouden. Het gaat om het versterken van de hele piramide.”

Foppe de Haan Beeld Merlijn Doomernik
Foppe de HaanBeeld Merlijn Doomernik

De Haan: “Wat dat betreft vind ik het wel goed dat de KNVB heeft besloten om een extra opleidingsteam in het leven te roepen. De stap van Oranje O19 naar het Nederlands elftal is nu gewoon te groot. Door daar een elftal tussen te zetten, zorg je dat je bijblijft in je talentontwikkeling. Een goede zaak voor de toekomst.”

Booij: “Als je terugkijkt op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland, dan verdient één iemand daarvoor de credits: Vera Pauw. Zij heeft het vrouwenvoetbal, samen met Priscilla Janssens, uit de grond gestampt. Dat heeft ze gedaan met veel creativiteit en eigen inbreng, zodat de meiden een topsportprogramma kon worden geboden. Dat resulteerde in 2009 in een derde plek op het EK, waar we nooit eerder waren geweest.”

De Haan: “Daar ben ik het mee eens. Vera Pauw heeft ervoor gezorgd dat het vrouwenvoetbal zichtbaar werd. Ik denk ook dat de CTO’s (Centrum voor Topsport en Onderwijs, red.) in Amsterdam en Eindhoven erg belangrijk zijn geweest.”

Booij: “Zeker. Mirelle van Rijbroek (oud-speelster, red.) verdient daarvoor alle credits. Zij heeft ongelofelijk hard gewerkt om de ideale topsportomgeving te creëren voor talenten. Ik denk dat veel meiden daar baat bij hebben gehad. Daarnaast heb je natuurlijk een uitzonderlijk talent als Vivianne Miedema, die in 2014 nog Europees kampioen werd met Oranje onder 19.”

De Haan: “Dit WK speelt Oranje een beetje onder z’n kunnen, denk ik. Ze hebben na het gewonnen EK nooit meer écht de vorm gehad, wat je ook zag in de kwalificatiepoule tegen Noorwegen en in de play-offs tegen Zwitserland. Ik denk dat ze moeten wennen aan het bekend zijn, de publiciteit. Ze leven nu in de ‘grote werkelijkheid’. Dat is anders.”

Minke Booij Beeld anp
Minke BooijBeeld anp

Booij: “Je ziet dat speelsters ook moeten wennen aan de kritiek. Dat herken ik wel van mijn tijd als hockey-international. Mijn vriend zei dan: ‘Zie het als iets positiefs, want dat betekent dat ze je als sport écht serieus nemen.’ En zo is het ook. De kritiek in het voetbal is alleen tien keer zo hard als je het vergelijkt met andere sporten. In het hockey wordt weleens gezegd dat iemand een wat trage handelingssnelheid heeft, maar in het voetbal heeft zo iemand dan meteen de ‘draaicirkel van een Boeing’, zoals Hugo Borst schreef.”

De Haan: “Toen we ons twee jaar geleden in de Algarve op het EK voorbereidden, was er alleen een meisje dat een boek schreef over Oranje. Nu zijn alle kranten aanwezig. Meiden hebben de neiging om alles over zichzelf te willen zien en lezen. Dat moeten ze niet doen. Af en toe moet die telefoon gewoon even uit en de kranten weggelegd.”

Gelddiscussie

Booij: “Bij de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal raak je altijd verzeild in de gelddiscussie. Alsof elke eredivisie-voetbalster moet kunnen leven van het voetbal. Ik kom uit een andere wereld, waar het lang niet vanzelfsprekend is dat je kunt leven van je sport. Daar gaat het wat mij betreft ook niet om. Het gaat om de intrinsieke motivatie en de wil om de beste te zijn.”

De Haan: “Nu zie je dat onze beste voetbalsters naar het buitenland vertrekken, omdat ze in Engeland en Spanje een betere competitie hebben en meer kunnen verdienen. Ik snap dat wel. Dat competitieve hebben ze nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. In Nederland heb je alleen Ajax waar

ze meerjarencontracten sluiten met speelsters. Ik vind het een goede zaak dat de KNVB geld heeft gestoken in het opleidingsteam, maar het liefst zou je ook de nationale competitie en het niveau van de coaches willen opwaarderen. Je kunt je geld alleen maar één keer uitgeven.”

Booij: “Natuurlijk helpen financiën, maar er is meer dan alleen geld. In het hockey is het volstrekt normaal dat meiden naast hun sport nog werken of studeren. Qua structuur zit het wel goed bij de KNVB. Alle vertegenwoordigende meidenteams komen ver op eindtoernooien, dus ik zie de toekomst wel positief in. Het is nu zaak om het goede beleid voort te zetten.”

In het Sportief Elftal buigen zich, naar het voorbeeld van de elftallen van onze redactie religie & filosofie, per aflevering twee van de elf deskundigen over een actueel sportief vraagstuk. Lees meer afleveringen van het Sportief Elftal op trouw.nl/dossier/sportief-elftal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden