VoetbalCorona

Waarom het voetbal door mag en ander sporten niet: ‘Het geluk van het profvoetbal is dat er meer geld in omgaat’

Helmond Sport ontving maandagavond De Graafschap, dat de wedstrijd met 2-1 won. Links Ralf Seuntjes van De Graafschap, rechts Jeff Stans.  Beeld BSR Agency
Helmond Sport ontving maandagavond De Graafschap, dat de wedstrijd met 2-1 won. Links Ralf Seuntjes van De Graafschap, rechts Jeff Stans.Beeld BSR Agency

Het regent positieve coronagevallen, maar de competities in het betaalde voetbal mogen door blijven draaien, net als de eredivisie voor vrouwen. Dat leidt tot veel onbegrip in andere sporten, vooral bij topsporters. Marc Boele geeft als directeur van de CED, belangenorganisatie van de twintig clubs in de eerste divisie, antwoord.

Had het voetbal de sterkste lobby in Den Haag?

“Nou, wij waren eind april al bezig met een scenario voor de tweede coronagolf. We hebben met de clubs protocollen opgesteld hoe we veilig zouden kunnen doorspelen. Dat plan is gedeeld in Den Haag met de ministeries. We wilden voorkomen dat we net als op 24 april de competitie moesten stilleggen. Voorwaarde was wel dat er voor de clubs strikte veiligheidsvoorwaarden gingen gelden. Vanwege die aanpak mag het voetbal nu door, zonder publiek. Dat heeft dus niets te maken met het onderscheid tussen voetbalprofs en overige topsporters, of amateurs.”

Onderdeel van het protocol is veel testen. Dat kost geld, wat die andere sporten niet hebben.

“In de eerste divisie investeert elke club dit seizoen gemiddeld alleen al 50.000 euro in de testen. Dat betalen ze zelf. Ajax betaalt veel meer, omdat ze daar veel meer spelers hebben. Dat andere sporten dat geld niet hebben, is vervelend. Iedereen gunt het hen om ook te kunnen spelen. Het geluk van het betaalde voetbal is dat het zo belangrijk is in de maatschappij dat er meer geld in omgaat en commercieel meer mogelijkheden heeft.”

Het vrouweneredivisie mag ook doorgaan, maar daar hadden ze toch ook geen testprotocol?

“In Tweede Kamer werden hierover vragen gesteld, vanwege de gelijkheid tussen man en vrouw. Dat legde zo’n druk op de minister, dat ook het vrouwenvoetbal een uitzondering werd, met dezelfde voorwaarden als bij de mannen. Die clubs zijn nu druk bezig daaraan te voldoen. De minister had dit ook aan andere topsportcompetities kunnen vragen, denk ik. De financiering van de protocollen is nog wel een uitdaging voor het vrouwenvoetbal. Die clubs werken met begrotingen die vergelijkbaar zijn met topclubs in andere sporten.”

De testen in het voetbal leveren veel positieve gevallen op. Is het niet beter om even helemaal te stoppen?

“Nee. Je ziet in de hele maatschappij veel positieve testen, dus dat dat ook in het voetbal gebeurt is niet vreemd. Ze zitten niet in een afgesloten bubbel, zoals de basketballers van de NBA in de Verenigde Staten. Iedereen let heus wel op, maar ja, ook de personeelsleden en spelers moeten weleens de deur uit. Er zijn clubs die nu zeggen: Laat de boodschappen thuis bezorgen. Omdat er voor elke wedstrijd wordt getest, wordt corona vaak in een vroeg stadium ontdekt. Dan blijft het controleerbaar. Het voetbal is niet de verspreider.”

Marc Boele, directeur CED, belangenorganisatie voor eerstedivisieclubs.  Beeld Eric Verhoeven
Marc Boele, directeur CED, belangenorganisatie voor eerstedivisieclubs.Beeld Eric Verhoeven

Hoe belangrijk is het voor de bedrijfstak dat er doorgevoetbald wordt?

“Heel erg belangrijk. De mensen kunnen nu in elk geval op televisie hun club volgen. Dat biedt een perspectief en het is economisch van levensbelang. Zo kunnen clubs hun supporters en sponsors toch wat bieden. Veel wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie worden nu live uitgezonden, op het open kanaal, wat veel meer waarde heeft voor een sponsor dan de korte flitsen voorheen. Voor dit seizoen hebben fans en sponsoren nog veel loyaliteit getoond, maar blijft dat zo? Natuurlijk is ook het tv-geld, gemiddeld zo’n 10 procent van de inkomsten, heel welkom voor de clubs, maar de band die je nu nog houdt met supporters en sponsors is belangrijker.”

Gaan clubs omvallen als de situatie het hele seizoen zo blijft?

“Ik schat dat in de Keuken Kampioen Divisie tussen de twee en zes clubs dan echt in moeilijkheden komen. De meeste zullen het redden, met hangen en wurgen, maar voor alle clubs wordt het heel, heel erg zwaar. ”

Lees ook:

Het lijkt alsof voetbal de enige sport is die er tijdens de pandemie toe doet

Is een hockeyster of een handballer prof of amateur? Wat gebeurt met de stopgezette competities? ‘Nu bepaalt het bondsbureau wie er kampioen wordt.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden