SportWielrennen
Waarom het NK Wielrennen vandaag in Ede begint zonder toppers
Het NK wielrennen begint vandaag in Ede, zonder veel toppers. KNWU-directeur Thorwald Veneberg legt uit waarom.
Wie deze dagen de gemeente Ede binnenrijdt, ziet op posters langs de weg naast Annemiek van Vleuten en Chantal Blaak ook Dylan Groenewegen, Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin hangen. Zij figureren prominent op de aankondigingen van het Nederlands kampioenschap wielrennen, dat vandaag begint met de tijdrit en dit weekend de wegwedstrijd kent. Enige probleem: de drie mannen doen om verschillende redenen niet mee.
Er wordt al gesproken over een gedevalueerd NK. Maar Thorwald Veneberg, directeur van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU) draait het graag om. “Ik heb het idee dat we juist een sterk deelnemersveld hebben, zonder echte favoriet”, zei hij vorige week op de persbijeenkomst voor het NK.
De omloop vindt elk jaar een week voor de Tourstart plaats. Een vast moment waarvan volgens regels van de internationale wielerunie UCI niet af te wijken valt. Het gevolg is dat veel renners de wedstrijd niet in hun voorbereiding op de Tour vinden passen.
Commotie
Veneberg heeft begrip voor wielrenners die geblesseerd zijn of klimmers als Wout Poels en Steven Kruijswijk die in Monaco wonen en het Nederlands kampioenschap op vlak parcours in Ede laten schieten. Minder blij was hij met het afzeggen van Dylan Groenewegen, de veelwinnaar van Jumbo-Visma. Die neemt na een hoogtestage een paar dagen extra rust en rijdt pas weer in de Tour.
De afzegging van de gedoodverfde winnaar leidde tot wat commotie bij de organisatie, vertelt Veneberg. Helemaal omdat de organisatie voor deze editie juist heeft ingespeeld op de wensen van de ploegen die met het oog op de Tour een veiliger parcours wilden. Daarom zijn er dit jaar minder bochten dan vorig jaar in Hoogerheide.
Veneberg: “Groenewegen zei het eigenlijk spontaan in een interview met de NOS. Hij is te snel geweest. Ik snap het wel, dat gaat soms zo. Maar wij moesten in de reactie. Het gaf hier in Ede een negatieve sfeer. Een sporter beseft niet hoe ingewikkeld het is een wedstrijd te organiseren. Wij hebben veel moeten praten en voorbeelden moeten laten zien van wat er wel goed gaat. Gelukkig was dit geen teambeleid, is ons verzekerd. Het pakte helaas net verkeerd uit.”
Maar, zo zegt Veneberg, de sport draait om verhalen van wielrenners. “En een verhaal kan niet alleen worden geschreven op een Nederlands kampioenschap, maar ook in de Tour of op een WK. En als renners als Groenewegen op basis van eerdere jaren hebben gevoeld dat een hoogtestage met het NK geen goede combinatie is, dan is dat hun expertise.”
Drie sporten
En wat dan met Mathieu van der Poel, de winnaar van vorig jaar? Die rijdt niet in Ede, maar wel op het WK in Yorkshire eind september. Opvallend, want volgens de regel van de KNWU mag iemand die niet aan het NK deelneemt ook niet naar de wereldkampioenschappen.
Veneberg: “Iemand die drie sporten doet, kan dat alleen als zijn voorbereiding optimaal is en heel scherp kiest. Een WK is voor ons ook belangrijk. Als wij niet presteren worden wij er op afgerekend, financieel en in de media. Als wij hem daar willen hebben, maar we verplichten hem ook het NK te rijden en op te draven bij de persconferenties… dat gaat gewoon niet.”
Veneberg is niet bang dat hij daarmee een opening biedt voor andere renners. “Als het kan en past, wil elke renner graag Nederlands kampioen worden. Dat is uniek. Aan zo’n wedstrijd wil je graag deelnemen. In principe doe je dat ook, tenzij je goede redenen hebt. Of het past niet in het programma omdat het te veel is, zoals voor Van der Poel, of door een hoogtestage zoals bij Groenewegen. En je kan ook geblesseerd zijn.”
Vrouwen wel present
Vandaag staan in Ede de tijdrit voor zowel de mannen als de vrouwen op het programma. Bij de vrouwen doen alle Nederlandse toppers mee. Ellen van Dijk is titelverdediger, maar zij krijgt concurrentie onder meer Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand en Anna van der Breggen. Zaterdag rijden de vrouwen hun wegrit, met Chantal Blaak als winnaar van vorig jaar. Zondag is de wegrit bij de mannen. Een massasprint lijkt in beide koersen het meest waarschijnlijke scenario.
Lees ook:
Als een gecontroleerde idioot, als een bezeten vrijbuiter, wint Mathieu van der Poel de Amstel Gold Race
Een van de mooiste zeges dit jaar staat op naam van Mathieu van der Poel. Mart Smeets beschreef hem na zijn zege ‘als een 24-jarige sportman die het in zich had en heeft geweldige prestaties neer te leggen, prestaties, waar dit sportarme volk achter de dijken, nog slechts van kon en kan dromen’.