Zwemmen

Waardering voor haar sport geeft Kira Toussaint nieuwe impuls

Kira Toussaint wint de 50 meter rugslag in Glasgow.  Beeld AFP
Kira Toussaint wint de 50 meter rugslag in Glasgow.Beeld AFP

Ondanks alle recente successen moest Kira Toussaint zich op de Swim Cup nog wel ‘even’ plaatsen voor Tokio. Daarin slaagde ze met glans, dankzij een nieuwe kijk op haar sportbeoefening.

Tom van der Wilt

Alle Nederlandse records die ze de laatste maanden verbrak en de EK-titels van vorige week ten spijt, stond voor Kira Toussaint vrijdagavond de belangrijkste race van dit seizoen op het programma. Op de 100 meter rugslag had de 25-jarige Amstelveense, op een daarvoor aangewezen kwalificatiemoment, nog niet voldaan aan de olympische limiet.

Die barrière vormde in het volgepakte Sloterparkbad, de thuisbasis van Toussaint, geen enkel probleem. De 59.40 seconden was ruim voldoende voor een ticket. “Mensen zeiden: ‘Dat doe je wel even’. Toch ben ik zo opgelucht. Het was een intens jaar. Met een fantastische beloning. De focus houden was het moeilijkst”, aldus de kersverse Europese kampioene, die met een ferme vuist in de lucht en een brede glimlach haar feestje vierde.

Vals beschuldigd van gebruik van doping

De rugslagspecialist refereert met haar woorden aan de turbulente eerste maanden van het seizoen en de successen van de laatste tijd. Op 2 november 2018 werd ze vals beschuldigd van het gebruik van doping. Een astmamiddel bleek te zijn verward met tulobuterol. Haar rehabilitatie kostte maanden en zat topprestaties op het WK in de weg. Daar kon ze nog niet laten zien welke progressie ze had gemaakt, al verbeterde ze in de estafette wel haar nationale record. “Dat was m’n basisniveau. De tijd was te kort om daar echt goed te zijn. Dat wist ik van tevoren.”

Toussaint, dochter van olympisch rugslagkampioen Jolanda de Rover, is het type dat veel nadenkt. Dat bracht haar gedurende die nare periode tot een inzicht dat haar topsportleven veranderde. “Vroeger was ik alleen maar bezig met zwemmen” zegt ze. “Maar tijdens het onderzoek zat ik veel thuis en realiseerde ik mij dat er meer dingen zijn naast de sport. Als ik zou moeten stoppen, houden mijn ouders, vriend en vrienden toch nog wel van me. Dat klinkt logisch, maar dat was nooit zo binnengekomen. Gaat het goed, dan is het mooi, en anders vergaat de wereld ook niet. Zo denk ik nu.”

Kira Toussaint op de 100 meter rugslag tijdens de Swim Cup Beeld Getty Images
Kira Toussaint op de 100 meter rugslag tijdens de Swim CupBeeld Getty Images

‘Ik doe nu net dat ene baantje meer’

Dat zorgt ervoor dat ze vrijer in het water ligt. Zeker tijdens trainingen. “Niet dat ik vroeger niet serieus was, maar ik doe nu net dat ene baantje meer, of een oefening met net wat meer toewijding. Na de training nog even de beelden analyseren. Dat gaat onbewust, want ik kan er niet echt de vinger op leggen waarom ik nu harder zwem.”

Na de zomervakantie en een goed trainingsblok kwamen de toptijden. “Ik heb meer waardering voor de sport gekregen. Zwemmen is gewoon heel mooi om te doen. Ik miste het zo tijdens die nare periode. Zaten anderen te zeuren om iets kleins, maar ik mocht niet eens starten.”

De laatste drie maanden reisde ze de hele wereld over en verzamelde ze medaille na medaille. Eerst op wereldbekers in Doha en Kazan, en vorige week won ze in Glasgow op de EK kortebaan haar eerste internationale titels (50 en 100 meter rugslag). “Die wedstrijden waren heel goed voor mij. Je moet tegen die toppers leren racen. De volgende stap was winnen. Vorige week heb ik vooral uitgerust. Ik wilde herstellen en nog een keer opladen.”

Het talent was altijd al onmiskenbaar aanwezig. De doorbraak zou je een logisch gevolg kunnen noemen. De zeventiende van een seconde die ze in Kazan van haar tijd afhaalde (59.14), is echter fors voor twee baantjes rugslag. Met die tijd behoort ze inmiddels tot de tien beste rugslagzwemsters van de wereld. Het gat met de medailles is nog maar een halve tel.

Maar die laatste stap is het moeilijkst, weet ook Toussaint, die in Amsterdam traint onder Mark Faber. “Of dat realistisch is? Ik moet gewoon zo doorgaan. Er is niet echt een geheim. Ik heb met mijn coach een plan gemaakt en dat gaat tot nog toe heel goed. Dus daar gaan we richting Tokio niets aan veranderen.”

Lees ook:

Kira Toussaint is nog steeds moe van dopingachtbaan

Drie maanden lang dacht zwemster Kira Toussaint dat haar carrière voorbij was, dat ze voor altijd gezien zou worden als dopingzondaar. De rugslagspecialist werd echter ten onrechte beschuldigd van dopinggebruik door vals-positieve test.

Zwemster Kira Toussaint ontkent dopinggebruik

Rugslagspecialiste Toussaint begrijpt niet hoe verboden medicijn in haar lijf terecht is gekomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden