Schaatsen

Vreemdelingenlegioen breekt met conventies: Team Novus wil het anders doen

Femke Kok, Jutta Leerdam en Dione Voskamp bij de huldiging voor het behalen van de wereldtitel teamsprint. Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Femke Kok, Jutta Leerdam en Dione Voskamp bij de huldiging voor het behalen van de wereldtitel teamsprint.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

De schaatswereld is een vreemdelingenlegioen rijker. Team Novus doet het anders en breekt met vaste gewoontes.

Marco Knippen

Een beter visitekaartje kan niet worden afgegeven. Liefst tien schaatsers van het pas opgerichte Team Novus verschijnen dit weekend in het Noorse Stavanger tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd op het ijs. Vier van hen kwamen vrijdag al in actie. Zo eindigde Dione Voskamp als zevende op de 500 meter.

Een zucht van verlichting slaakte Voskamp twee weken geleden in Heerenveen, toen ze het startbewijs veroverde. “Ik had mezelf druk opgelegd, wilde laten zien dat dit project levensvatbaar is. De kwalificatie was zenuwslopend.”

Haar bewijsdrang was begrijpelijk. Voskamp (25) werd beroofd van een profcontract, nadat boegbeeld Jutta Leerdam eind april de overstap naar grootmacht Jumbo-Visma maakte en het door haar en ex-vriend Koen Verweij opgezette Team Worldstream-Corendon ophield te bestaan. Het lot van de wereldkampioene op de teamsprint trof ook collega-sprinters Cornelius Kersten, in februari als ‘Nederbrit’ nog deelnemer aan de Winterspelen in Peking, en Thomas Geerdinck.

Het drietal zette de schouders eronder. Met Daniel Greig, een van hun oude coaches, begonnen ze een eigen ploeg. Dat wekte de interesse van anderen. “Ik had een goed seizoen gedraaid, wilde door, het mocht zo niet eindigen”, benadrukt Voskamp. “Dus ga je naar oplossingen zoeken.”

Negen nationaliteiten telt de ploeg

Negen nationaliteiten, de coach meegerekend, telt het uit nood geboren initiatief inmiddels. Drie Nederlanders, twee Britten, twee Belgen, twee Duitsers, een Oostenrijkse en een Italiaan, Fransman en Deen vormen gezamenlijk een langebaan- en een marathonselectie. Het pact moet, wat het langebaanschaatsen betreft, zorgen voor een internationalisering en tegenwicht bieden aan ‘de Nederlandse dominantie’.

De aanpak is onorthodox. Team Novus beschikt nog niet over een eigen tenue, net zomin is er een hoofdsponsor. Salariëring ontbreekt, slechts faciliteiten en financiële ondersteuning worden geboden. Samen trainen is geen randvoorwaarde. Toch is het één voor allen, allen voor één bij Team Novus – Latijn voor nieuw. De verbindende factor? Intrinsieke motivatie.

De bekendste naam in het bonte gezelschap is die van Oostenrijkse Vanessa Herzog, de wereldkampioene op de 500 meter van 2019. Ook zij reed vrijdag in Stavanger. Herzog werd vierde op haar favoriete afstand (achter Min-Sun Kim, Jutta Leerdam en Miho Takagi), en komt ook nog op de 1000 en 1500 meter uit.

‘Remote’ is het sleutelwoord

De dertien sporters worden begeleid door de Australische ex-olympiër Daniel Greig. ‘Remote’ is het sleutelwoord. Bijgestaan worden op afstand dus, zoals in het geval van Herzog. Greig: “In het wielrennen is het gemeengoed, waarom zou het in het schaatsen dan niet kunnen?”

Met behulp van een app monitort Greig de verrichtingen, geeft hij advies en stelt hij aan de hand van de data individuele trainingsschema’s op. Al staat hij ook geregeld op het ijs in Thialf, voor hen die Heerenveen als thuisbasis hebben en direct willen kunnen sparren.

Voskamp telt haar zegeningen. “Ik laat me uitdagen, heb veel vertrouwen in de aanpak van Daniel. Hij heeft oog voor detail, kan mij beter maken.”

Route met obstakels hoort bij topsport

Dat het een route met obstakels is, past bij topsport, meent de Westlandse. “Soms moet je het avontuur zoeken, onzekerheid durven te trotseren.” De wereldbekeroptredens gelden als een morele opsteker. Deelname aan de WK afstanden, begin maart in Heerenveen, is het hoofddoel. Vier persoonlijke geldschieters, waarvan er drie met naam en logo op haar schaatspak prijken, zorgen voor de financiële basis om haar sport te kunnen beoefenen.

Desondanks zal Voskamp, net als in de afgelopen jaren, haar passie blijven combineren met grafische vormgeving, waar ze als zzp’er een vast inkomen aan ontleent. “Het zijn opdrachten die ik in het buitenland of thuis op door mij zelf bepaalde momenten op de laptop kan uitwerken. Het creatief bezig zijn geeft afleiding, en het brengt natuurlijk het nodige geld in het laatje. In een stressvol bestaan zorgt dat voor ontspanning en biedt het houvast.”

Lees ook:

‘Nederbritse’ schaatser Cornelius Kersten uit Heemstede naar de Spelen, na jaren van zelf alles regelen

Cornelius Kersten uit Heemstede mag voor Groot-Brittannië naar de Spelen. Een beloning voor jaren waarin hij en zijn vriendin alles samen moesten regelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden