InterviewMisstanden

Voorzitter van de triatlonbond: ‘Sporters is onvoorstelbaar leed aangedaan’

Triatlon in Almere Beeld anp
Triatlon in AlmereBeeld anp

Alexander Vandevelde, interim-voorzitter van triatlonbond NTB, is ‘geschrokken’ van de misstanden die jarenlang in de top van deze sport plaatsvonden.

Thomas Sijtsma en John Graat

Vandevelde (48) wil allereerst zijn excuses aanbieden aan alle betrokkenen. Aan jonge triatleten, de slachtoffers, en aan hun ouders. “Hen is een onvoorstelbaar leed aangedaan. Ik heb een dochter en moet er niet aan denken hoe het voor hen geweest moet zijn. Dat ze dit allemaal hebben moeten doorstaan.”

Sinds maandag ligt het ruim 120 pagina’s dikke rapport van Unravelling Onderzoek & Advies op het bureau van Vandevelde. In het dagelijks leven is hij directeur van Stichting Zevenheuvelenloop. Vorig jaar november werd hij na het opstappen van het voltallige NTB-bestuur verzocht om een en ander onafhankelijk uit te laten zoeken en orde op zaken te stellen. De conclusies van het onderzoek zijn onthutsend: gedurende 15 jaar is op het nationaal trainingscentrum (NTC) sprake geweest van machtsmisbruik, uitsluiting, emotionele mishandeling, aanzetten tot gewichtsverlies en in een enkel geval zelfs seksueel overschrijdend gedrag.

Heel pijnlijk

Dit gebeurde onder toeziend oog van algemeen directeur Rembert Groenman en technisch directeur Adrie Berk, beiden inmiddels vertrokken bij de bond. Ze negeerden vele signalen. “Het is heel pijnlijk”, zegt Vandevelde. Uit het rapport blijkt dat twee van de drie atleten te maken had met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik wist veel, maar van de omvang van de problemen ben ik geschrokken. Er is in 15 jaar een systeem ontstaan dat misbruik maakt van de dromen van jonge sporters.”

Op het trainingsterrein in Sittard werken nog altijd mensen die volgens het onderzoek betrokken waren bij de misstanden of die niet ingrepen. Vandevelde: “Alle feiten liggen nu op tafel. We gaan gesprekken voeren en zo nodig stappen ondernemen.” Het rapport wijst ook op de risico’s van de (schijn van) belangenverstrengeling door de vele familiebanden die er waren binnen de technische staf.

Of het NTC, waar talenten samen wonen en trainen, blijft bestaan, is nog de vraag. “In ieder geval niet in de oude vorm zoals beschreven in het rapport. Het ligt ver weg, ze leefden afgesneden van hun sociale leven, geïsoleerd en zonder controle. Tegen die opzet zeg ik nee. De toekomstige vorm van centraal trainen is onderwerp van gesprek tussen bestuur, technisch directeur en betrokkenen.”

Hoe hebben ze het verzonnen?

Uit het rapport, geïnitieerd door het interim-bestuur, blijkt ook dat voormalige directeuren sjoemelden met de olympische A-statussen van atleten, zij moesten soms tot de helft van het stipendium (750 euro) via een valse factuur afdragen aan de bond. NOC-NSF gedoogde deze constructie, stelt het rapport. “Het is echt heel erg dat dit is gebeurd. Hoe hebben ze het verzonnen?”

Vandevelde zegt dat het NTB-bestuur de reeks aanbevelingen uit het rapport ‘zonder voorbehoud’ overneemt. Prioriteit heeft het samen met atleten en ouders creëren van een sociaal veilige omgeving, betere begeleiding en tegengaan van alle vormen van belangenverstrengeling en machtsmisbruik.

Alexander Vandevelde, interim-voorzitter van de Nederlandse Triathlon Bond, NTB. Beeld
Alexander Vandevelde, interim-voorzitter van de Nederlandse Triathlon Bond, NTB.

Lees ook:

Triatlonbond maakte vijftien jaar ‘misbruik van dromen jonge sporters’

De triatlonbond biedt excuses aan voor de misstanden waaraan tientallen topsporters jarenlang hebben blootgestaan. Dat gebeurt naar aanleiding van een onderzoek naar de problemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden