InterviewMonique Kempff

Voorzitter turnbond reageert op het rapport: ‘Niemand mag nu meer wegkijken’

Voorzitter Monique Kempff van de KNGU luistert tijdens de presentatie naar onderzoeker Marjan Olfers. Beeld ANP
Voorzitter Monique Kempff van de KNGU luistert tijdens de presentatie naar onderzoeker Marjan Olfers.Beeld ANP

Voor de beoogde cultuurverandering in de gymsport is een duidelijke regierol van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie een voorwaarde. Uit het wetenschappelijke rapport Ongelijke leggers blijkt dat twee derde van de oud-sporters – degenen die voor 2014 zijn gestopt – tijdens de sportcarrière te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. De onderzoekers stellen dat de bond de grip op de trainers en de negenhonderd clubs moet vergroten. Voorzitter Monique Kempff zegt alle aanbevelingen te omarmen.

Esther Scholten

Aan al deze misstanden ligt een falend systeem ten grondslag. Hoe nu verder?

“Wij hebben niet genoeg gedaan om ze te voorkomen. Als KNGU hebben wij de plicht om een tandje bij te schakelen. Het vandaag gepresenteerde rapport zal daarbij onze bijbel zijn waarmee we de toekomst ingaan. Maar iedereen begrijpt dat een cultuur niet op een woensdagmiddag ineens veranderd is.”

Maar waar begint u?

“Ik start met een gesprek met de oud-turnsters. Zij hebben een stap naar voren gezet en ons een spiegel voorgehouden. Mede dankzij hen is grensoverschrijdend gedrag in de sport op de politieke agenda gekomen. Behalve respect verdienen zij ook erkenning en excuses. Niemand mag nu meer wegkijken, niemand kan het duistere verleden van onze gymsport nog ontkennen. Namens de KNGU zeg ik sorry tegen hen en bied ik onze excuses aan.”

Krijgen zij een schadevergoeding, zoals wordt geadviseerd?

“Het kostenplaatje van de aanbevelingen is het allermoeilijkste. Daarom doe ik een beroep op gemeenten, het ministerie van vws en NOC-NSF. Wij kunnen in financieel opzicht onmogelijk alle oplossingen zelf effectueren.”

Hoort bij een cultuurverandering ook een nieuwe leiding van de KNGU?

“Wij gaan ook onszelf evalueren. Ik sluit niet uit dat dat consequenties kan hebben.”

Volgens het rapport komen de misstanden ook voort uit de hang naar prestaties. Kan Nederland straks nog op mondiaal niveau mee?

“Ik word boos bij het idee dat je zonder grensoverschrijdend gedrag geen topprestaties meer zou kunnen leveren. Je kunt ook sportieve grenzen verleggen binnen de algemeen geldende fatsoensnormen.”

Lees ook:
Achter de gesloten deuren van de turnzaal wordt het kind vergeten

Een meerderheid van de turnsters kreeg tijdens de sportcarrière te maken met grensoverschrijdend gedrag. Hoog tijd om een nieuwe visie te ontwikkelen op topsport voor jonge kinderen, vinden de onderzoekers van de misstanden in de gymsport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden