Uitglijder

‘Voorzitter Olympische Spelen Tokio gaat aftreden na seksistische opmerking’

Een demonstrant bij het olympisch museum in Tokio vindt dat Yoshiro Mori moet aftreden.  Beeld AFP
Een demonstrant bij het olympisch museum in Tokio vindt dat Yoshiro Mori moet aftreden.Beeld AFP

Yoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio, is van plan af te treden als gevolg van de ophef die is ontstaan over zijn uitspraken over vrouwen. Dat melden Japanse media.

Proxy_Bart Proxy_ter Huurne

Waar Yoshiro Mori vorige week nog dacht met excuses voor zijn vrouwonvriendelijke uitspraken te kunnen volstaan, zou hij nu toch aan aftreden denken. Daarmee bezwijkt de 83-jarige oud-premier onder de druk van de Japanse bevolking, die zich tegen hem heeft gekeerd.

De voorzitter van het organisatiecomité voor de Spelen had in een bijeenkomst op 3 februari gezegd: “Als het aantal vrouwelijke bestuursleden wordt verhoogd, zou de spreektijd moeten worden ingeperkt”. De 83-jarige oud-premier vindt dat vrouwen moeite hebben met afronden en ‘dat is irritant’. In een persconferentie de dag erna bood hij zijn verontschuldigingen aan, maar weigerde hij zijn post te verlaten.

Dit tot onvrede van het Japanse volk. Zo was het hashtag ‘Mori, stap alsjeblieft op’ trending op Twitter in Japan. En sommige twitteraars riepen sponsors van de Spelen druk te zetten op het organisatiecomité om Mori te ontslaan.

 Yoshiro Mori,  voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio. Beeld AFP
Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio.Beeld AFP

Gendergelijkheid is niet vanzelfsprekend in Japan

Maar niet alleen het publiek sprak zich uit tegen de woorden van Mori. Het IOC noemde de uitspraken ‘ongepast’ in een tijd waarin het streven naar gendergelijkheid centraal staat. Ook Toyota, een grote sponsor van het internationale evenement, publiceerde woensdag een verklaring van de president van het concern, Akio Toyoda. Hij noemde het spijtig dat Mori’s opmerkingen ‘afwijken van de waarden die Toyota koestert’.

De kwestie ligt gevoelig in het land, waar gendergelijkheid niet zo vanzelfsprekend is. Vrouwen in Japan zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de politiek en in directiekamers. In een ranglijst van gelijke lonen, opgesteld door het World Economic Forum, staat Japan op de 121ste plek van de 153 onderzochte landen.

Een bron dichtbij de Japanse premier Yoshihide Suga, meldde aan The Japan Times, dat Mori de toenemende kritiek niet zal kunnen weerstaan. “Het is een verbale blunder die ook in het buitenland is aangekomen. In westerse landen zullen mensen op zulke posities nooit zulke opmerkingen maken.”

Naar verwachting komt Mori vrijdag terug op zijn beslissing om op zijn post te blijven en zal hij aankondigen af te treden. Dan staat een ad-hocvergadering van de uitvoerende bestuurs- en raadsleden van Tokyo 2020 gepland. “Ik heb een besluit genomen”, citeerde de Japanse krant Hokkoku Shimbun de 83-jarige oud-premier. “Ik zal op de twaalfde met mensen praten.”

Naar verluidt zou Saburo Kawabuchi, voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond, in beeld zijn om Mori op te volgen.

Lees ook:

Hoe red je de Spelen in Tokio? In ieder geval niet met seksisme

Nu een deel van Japan in de noodtoestand verkeert en de voorzitter van het organisatiecomité in opspraak is geraakt, groeit de scepsis over de Spelen onder de bevolking én medici.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden