Atletiek

Voorzichtigheid troef bij Dafne Schippers: ‘Het blijft een moeilijke puzzel’

Dafne Schippers tijdens haar gewonnen race op de 200 meter. Ze zou alleen in de series lopen. Beeld BSR Agency
Dafne Schippers tijdens haar gewonnen race op de 200 meter. Ze zou alleen in de series lopen.Beeld BSR Agency

Ook dit jaar werd Dafne Schippers geen Nederlands kampioen op de 200 meter. De oud-wereldkampioene trok zich op het NK voor de finale terug om haar gekwetste rug te sparen.

Tom van der Wilt

De lach en de ontspanning waren zichtbaar op het gezicht van Dafne Schippers, die soepel haar serie van de 200 meter wist te winnen. Op het NK, dat afgelopen weekeinde in haar thuisstad Utrecht werd afgewerkt voor lege tribunes, liep ze zonder grimas of ander onheil.

Toch stond de 28-jarige sprintster een half uur later opeens met trainingspak aan in de mixed-zone, met de mededeling dat ze de finale van de 200 meter aan zich voorbij zou laten gaan. De nog altijd gekwetste rug maakte het volgens Schippers onmogelijk om twee keer in drie uur een wedstrijd te lopen. Samen met coach Bart Bennema had ze dit mogelijke scenario vooraf al doorgesproken, al moest de Utrechtse bekennen dat het haar pijn deed. “Soms moet je slimme keuzes maken en daar ben ik nooit zo goed in geweest”, zei ze. Er kon nog wel een lach vanaf. “Het zit niet in mijn aard om af te zeggen, zeker niet hier.”

“Als we dit niet hadden voorgekookt, had ik de finale zeker gelopen”, vervolgt ze, “maar het is niet verstandig om twee races te lopen. Ik hoop altijd dat het meevalt, maar mijn rug is nu al stijf. Als ik er doorheen ga, kan ik vier dagen niets doen. En ik wil juist nog een aantal goede trainingen meepakken voor de volgende race.”

Ze gebruikte de serie dan ook vooral om een aantal dingen te testen. Door de harde wind waren de omstandigheden echter moeilijk. Uiteindelijk kwam ze na 23,15 seconden over de finish. Lieke Klaver pakte even later in de finale de nationale titel in 22,95.

Visser wint zowel op sprint als op horden

Nadine Visser kroonde zich het weekeinde tot de meest gelauwerde atlete. De Hoornse won zaterdag verrassend het goud op de 100 meter in 11,25 seconden, een nieuw persoonlijk record. In de series van de 100 meter horden liep ze toen 12,97 seconden, wat uitzicht bood op een verbetering van haar nationale record. Een slechte start kostte haar gisteren echter een toptijd: Visser raakte de eerste horde en moest in de achtervolging. Met 13,10 seconden won ze alsnog het goud, maar ze bleef ver verwijderd van haar record van 12,62.

De kwetsbaarheid van het gegeselde lichaam

Schippers kreeg twee weken geleden in Hongarije, bij haar eerste echte wedstrijd, last van haar rug. Ze lag drie dagen plat en kon amper lopen, bekende ze. “Ik hoop dat ik door deze beslissing morgen weer op de atletiekbaan kan staan. Had ik nu wel gelopen, dan had dat zeker niet gekund. Er komt nog een aantal topwedstrijden aan in de komende weken. Daar wil ik mooie dingen laten zien.”

Haar rug is al langer een zwak punt, evenals de lies die haar op de Spelen van Rio parten speelde en vorig jaar op het WK in Qatar zelfs noopte tot opgave voor de 200 meter. Ze bezoekt regelmatig een orthomanueel arts om haar wervels weer op hun plek te krijgen.

“Het blijft een moeilijke puzzel. Mijn gebrek aan voldoende kraakbeen zorgt ervoor dat er klappen op de wervels komen en dat werkt weer door op m’n spieren. De trainingen worden zo aangepast dat ik over een aantal maanden zo fit mogelijk ben. Verder voel ik me prima en ik zit ik goed in m’n vel. Ik heb hoop op nog een aantal mooie resultaten dit seizoen.”

De kwetsbaarheid van het gegeselde lichaam van de tweevoudige wereldkampioen op de 200 meter staat een ideale voorbereiding op de Spelen van Tokio in de weg. Daar wil ze graag revanche nemen voor vier jaar geleden, toen eveneens een blessure roet in het eten gooide. “Mijn lijf is na twaalf jaar topsport niet meer zoals vroeger. Ik kan niet meer overal doorheen beuken.”

Aan één ding kan ze zich echter vastklampen. De twee keer dat ze wel topfit aan een mondiaal toernooi begon, greep ze ook de titel. Die gedachte moet de komende maanden de nodige houvast bieden.

Lees ook:

Deze drie opvolgers van Dafne Schippers dienen zich aan

Het succes van Dafne Schippers inspireert. Op de NK indoor in Apeldoorn in 2019 probeerden drie sprintsters hun voorbeeld te verslaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden