Topsport

Voormalig Australian football-ster naar rechter om hersenletsel

Max Rooke tijdens een wedstrijd in 2009 Beeld Getty Images
Max Rooke tijdens een wedstrijd in 2009Beeld Getty Images
Redactie/ANP

Max Rooke, een voormalige topspeler in het Australian football, is naar de rechter gestapt om een schadevergoeding te eisen voor de hersenschade die hij naar eigen zeggen heeft overgehouden aan het beoefenen van zijn sport. In de zaak tegen de Australian Football League (AFL) hebben zich inmiddels tientallen andere oud-spelers aangesloten.

Australian football lijkt enigszins op rugby, maar wordt gespeeld op een cricketveld. Het is de grootste sport in Australië. De finale in Melbourne wordt jaarlijks bezocht door honderdduizend fans.

Rooke (41) speelde 135 wedstrijden voor de club Geelong voor hij in 2010 stopte. Hij heeft bij het Hooggerechtshof van de deelstaat Victoria samen met anderen een rechtszaak aangespannen. Rooke zegt via zijn advocaat Michel Margalit dat hij “blijvende verwondingen heeft opgelopen, gelinkt aan hersenschuddingen, die zijn leven hebben ontwricht en die te wijten zijn aan de nalatigheid van de AFL”.

Verwoestende gevolgen

Meer dan zestig oud-spelers die de aanklacht ondersteunen, zouden kampen met neurologische aandoeningen zoals traumatisch hersenletsel en dementie. “De verwondingen van deze groep voormalige AFL-spelers hebben een verwoestende invloed gehad op hun leven en dat van hun geliefden”, aldus Margalit.

“Sommigen zijn na hun sportieve carrière nooit meer in staat geweest om een baan te behouden.” Margalit voegde eraan toe dat een soortgelijke collectieve rechtszaak in de VS door voormalige American football-spelers resulteerde in een eerste uitbetaling van meer dan een miljard dollar.

Lees ook:

De fysieke prijs van topsport: waarom gaat het zo vaak mis?

In een serie interviews zoomde Trouw in op de fysieke prijs die soms betaald wordt voor een carrière in de topsport. Hoe komt het dat het geregeld zo misgaat? En zijn er ook oplossingen voor?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden