Coronamaatregelen

Vooral de amateursporter krijgt te maken met nieuwe maatregelen tijdens de lockdown

In een groep fietsen is niet meer mogelijk. Buiten sporten kan slechts met twee.  Beeld Patrick Post
In een groep fietsen is niet meer mogelijk. Buiten sporten kan slechts met twee.Beeld Patrick Post

De Nederlandse sportwereld wordt vooral in de amateurtak wederom getroffen door de nieuwe lockdown die premier Rutte maandag aankondigde. Sporten in groepsverband wordt verder beperkt, terwijl de topsport juist wel door kan gaan.

Kick Hommes

Premier Rutte maakte maandag in zijn toespraak uit het Torentje de sport een aparte categorie bij het benoemen van de nieuwe coronamaatregelen. In punt vijf van de zeven kwamen de maatregelen voor de sportwereld ter sprake.

Alle binnensportlocaties moeten de deuren weer sluiten, zei Rutte. Daaronder vallen sportscholen, zwembaden en sporthallen. Vooral voor de sportscholen is dat een hard gelag, aangezien zij bij de vorige ingrijpende maatregelen juist open konden blijven omdat ze een uitlaatklep waren voor de Nederlander.

Voor buitensporten geldt dat twee mensen met elkaar kunnen sporten, op anderhalve meter. Dat was eerder nog vier personen. Maar volgens Rutte moet ook daar de rem op. Hij noemde expliciet ook groepslessen: een yoga- of boksles in het park is zodoende eveneens uitgesloten, evenals een potje dubbelen op de tennisbaan.

Ook een rondje schaatsen is bijvoorbeeld nu niet meer mogelijk. Dennis van Rijswijk, voorzitter van de Vereniging Kunstijsbanen Nederland, zegt dat hij al met collega’s heeft gesproken. “We gaan het ijs maar laten smelten, zeiden ze tegen mij. Het is niet rendabel meer.”

Onder de achttien jaar mogen kinderen nog wel samen blijven sporten. Daarmee verandert er voor de jongeren niets.

Topsport mag wel door

Over de topsport sprak Rutte dan weer niet. De topsportcompetities kunnen vooralsnog doorgaan. Dat betekent dat in de Ere- en Eerste divisie voetbal wordt doorgespeeld, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Op 17 december mogen andere competities weer opstarten, waaronder bijvoorbeeld de basketbal- en hockeycompetitie. Dat werd vorige week bekend gemaakt, en die toezegging wordt nu niet teruggedraaid. Volgens het kabinet mogen zij trainen en spelen. Het gaat dan ongeveer om vijfduizend topsporters.

NOC-NSF zei dat op korte termijn meer duidelijkheid komt over wat de maatregelen in de nieuwe lockdown daadwerkelijk betekenen voor de sport. NOC-NSF riep Nederlanders op ‘wel te blijven sporten'.

Lees ook:

Zo zwaar wordt de lockdown: dit zijn de aangescherpte coronamaatregelen

Vanaf middernacht gaat Nederland minimaal vijf weken op slot, zei premier Rutte zojuist tijdens zijn toespraak vanuit het Torentje. Dit gaat er gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden