Turnen

Voor turnster Sanne Wevers voelt Europees zilver als goud

Sanne Wevers in actie op de evenwichtsbalk tijdens de EK turnen in Bazel. Beeld AFP
Sanne Wevers in actie op de evenwichtsbalk tijdens de EK turnen in Bazel.Beeld AFP

Sanne Wevers zorgde voor de enige Nederlandse podiumplek op de EK turnen. ‘Als ik kijk wat ik onder deze moeilijke omstandigheden presteer, dan kan ik alleen maar heel tevreden zijn.’

Voor Sanne Wevers voelden de EK turnen in Bazel als een comeback. Zij won voor het eerst sinds 2018 een internationale medaille: zilver op de evenwichtsbalk. Maar voor het Nederlandse turnen in z’n geheel lijkt dit kampioenschap vooral te onderstrepen dat de gouden jaren weldra verleden tijd zijn. De opvolgers van boegbeelden Wevers en Epke Zonderland staan nog niet te dringen.

Voor de goede orde: die gouden jaren refereren aan het aantal behaalde podiumplaatsen. Sinds Renske Endel in 2001 de eerste Nederlandse ­medaille op een WK won in bijna honderd jaar regen de successen zich aaneen, met dank aan bijvoorbeeld Yuri van Gelder, Verona van de Leur en olympisch kampioenen Wevers en Zonderland. Goud in sportief opzicht dus. Inmiddels weten we uit de stroom aan misstanden die oud-turnsters meldden, hoe hoog de prijs daarvoor soms was. Komende woensdag wordt het langverwachte onafhankelijk onderzoek naar de turncultuur gepresenteerd.

De voorkant van de medaille

Maar in Bazel draaide het om de voorkant van de medaille. Na een wedstrijdpauze van anderhalf jaar kon Wevers eindelijk weer ‘turnen snuiven’, zoals zij dat noemt. Even de hectiek van een groot toernooi ervaren. De korte trainingen, de verschillende balken om op te oefenen, het snelle schakelen dat vereist is.

De loting voor de toestelfinale was ongunstig. Wevers is het type turnster dat normaal gesproken een wedstrijd kan lezen. Zij heeft de capaciteit om op basis van wat concurrentes laten zien een strategie te bepalen: welke moeilijkheidsgraad van de oefening is nodig? In de lege St. Jakobshalle moest zij als eerste van de acht finalisten haar kunsten laten zien.

“Deze tweede plek voelt als een overwinning. Dat ik in dit stadium zilver pak, is heel gaaf. Het geeft ook een boost richting de Olympische Spelen. Als ik kijk wat ik vandaag onder deze moeilijke omstandigheden presteer, dan kan ik alleen maar heel tevreden zijn.” De deelnemers hadden voorafgaand aan de finale een kwartier staan wachten in de coulissen voor ze mochten opkomen. In het donker. Dan heb je als starter weinig tijd om ‘in de juiste focus te komen’.

Met een puntentotaal van 13.866 scoorde ze fors hoger dan woensdag bij de kwalificaties. Alleen de jonge Française Mélanie de Jesus dos Santos ging daar met 13.900 overheen, na een extra moeilijke afsprong. Tweelingzus Lieke Wevers eindigde als ­zevende, na een val van de 10 centimeter brede balk.

Fijn dat sport weer op één stond

Het was voor het eerst dat de zussen elkaar in een balkfinale van een EK of WK troffen. Sanne noemde dat speciaal. “Ik heb dat heel erg gevoeld. Het is niet makkelijk geweest, nog steeds niet. Het was fijn om op zo’n toernooi even alles af te kunnen sluiten. Dat sport weer op één stond.”

Haar vader en coach, Vincent Wevers, is een van de beschuldigde trainers. Dat uitgerekend zijn pupillen de enige Nederlandse deelnemers waren die opvielen tussen de 268 gymnasten uit 38 landen is saillant. Sanne, Lieke en Naomi Visser stonden als enigen in een finale en Sanne won de enige Nederlandse medaille. Turnbond KNGU maakte daags voor de EK bekend dat Vincent Wevers niet mee mag naar Tokio.

Technisch directeur Mark Meijer vindt dat allerminst lastig. “Ik maak een diepe buiging voor ze, ook voor Vincent. Ik heb de professionaliteit van deze coach hoog zitten. Hij bereidt ze perfect voor op de Olympische Spelen. Voor mij is dit toernooi een bevestiging dat we goed op weg zijn.”

Geen extra olympisch ticket

De prestaties van de mannen in Zwitserland vat Meijer samen als ‘net niet’. Nederland slaagde er niet in een extra olympisch ticket te bemach­tigen. Alleen Bart Deurloo en hoogstwaarschijnlijk Zonderland mogen naar Tokio. Beiden misten hier de ­finale op de rekstok. “Van Epke weten we dat hij er staat als het moet. Bart is in trainingen de wereldkam­pioen, dat moet hij nu een keer in een wedstrijd laten zien.”

Deze Europese kampioenschappen waren vooral bedoeld om wedstrijdritme op te doen in aanloop naar de Spelen en om te kijken hoe Nederland er internationaal voor staat. “Als je naar de vrouwen kijkt en je weet wat er allemaal speelt, kun je alleen maar respect hebben voor wat zij ­gepresteerd hebben.”

Op dit toernooi waren ook de nieuwe coaches mee, die wél naar Japan mogen. Deze vijf dagen had de bond aangemerkt voor kennisoverdracht. Ook daar is Meijer tevreden over. “Iedereen heeft zich prima aan zijn rol gehouden. Ik eis professionaliteit van de coachstaf, die moet in dienst staan van de sporters. Dat is ook wat de afgelopen dagen is gebeurd. De komende veertien weken moeten we de volgende stap zetten richting de Olympische Spelen.”

Voor wat misschien wel het slotakkoord vormt van twintig gouden jaren.

Lees ook:

Turnster Sanne Wevers slaagt op EK voor ultieme mentale test

Ondanks alle commotie rond haar sport en vader plaatst Sanne Wevers zich op de EK turnen ‘gewoon’ voor de finale.

Turnen in een legging, waarom zou het broekje ultrakort moeten zijn?

Helpt het Europese kampioenschap de turnsport op te krabbelen uit de diepe crisis waarin zij verkeert? Ja en nee. ‘Toen ik haar zag, dacht ik: dit is de oude tijd, de oude standaard.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden