Gijs de Jong, toernooidirecteur voor EURO2020 in Nederland.

InterviewGijs de Jong

Voor toernooidirecteur Gijs de Jong is het glas halfvol: ‘Opzet van EK is creatief en sympathiek’

Gijs de Jong, toernooidirecteur voor EURO2020 in Nederland.Beeld Bram Petraeus

Voor het eerst sinds 2000 huisvest Nederland (deels) weer een groot voetbaltoernooi. Het stadion blijft voor tweederde leeg, maar toernooidirecteur Gijs de Jong hoopt op een blijvende erfenis van het EK in Nederland.

In het dagelijks leven is Gijs de Jong secretaris-generaal van voetbalbond KNVB. Deze weken is de Brabander (48) als toernooidirecteur voor EURO2020, zoals het verplaatste EK nog steeds officieel heet, verantwoordelijk voor de organisatie van de vier wedstrijden die in de Johan Cruijff Arena plaatsvinden: drie pouleduels van Nederland en een achtste finale. Het EK vindt voor het eerst in elf landen plaats. Dublin viel vorige maand af als speelstad vanwege de pandemie.

Waarom wordt dit EK over heel Europa gespeeld?

De Jong: “Dat is in 2012 ontsproten aan het idee brein van Michel Platini, die toen nog voorzitter van de Uefa was. In 2020 zou het EK zestig jaar bestaan, en dat wilde hij vieren in heel Europa. Ik vind dat een creatief, sympathiek idee, al is het niet makkelijk. Veel landen zijn niet in staat om zelfstandig een EK te organiseren. Voor Nederland alleen zou een toernooi met 51 wedstrijden ook te veel zijn. Dan is het leuk dat nu veel landen en steden toch mee kunnen doen. Het thema is ‘Building bridges’, bruggen bouwen door Europa. In al die steden is als symbool een iconische brug gekozen. Bij ons is dat de Magere Brug in Amsterdam.”

Bestaat niet het gevaar dat het EK door de versnippering nergens echt een groot feest wordt?

“Je kunt het ook omkeren. Dat nu heel veel landen gastland zijn en zich betrokken voelen. Maar, door corona is het sowieso anders. Het is idee was om het voetbal naar de fans te brengen. De vraag is of de uitwerking daarvan onder deze omstandigheden heel representatief is.”

Veel reizen wordt nog afgeraden. Toch gaan fans en ploegen nu kriskras Europa door. Waarom is niet besloten dit terug te brengen naar één land?

“In de groepsfase heb je nu juist minder reisbewegingen. Als het toernooi naar één land was gegaan, was het risico veel groter geweest als de coronasituatie daar nog slecht zou zijn geweest. Nu blijven de Nederlandse fans in Nederland, de Duitse in Duitsland, etcetera. Deze opzet bespaart reizen. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan. Al die verschillende maatregelen van overheden voor gewone reizigers gelden ook voor het voetbal. Gelukkig worden de regels nu meer en meer versoepeld. En alle teams en scheidsrechters houden zich aan strakke protocollen. Ze worden volledig afgeschermd en blijven in hun eigen bubbels.”

Wel jammer: eindelijk weer een groot toernooi in Nederland en dan mag het stadion maar voor een derde gevuld zijn.

“Het is juist hoopvol dat het EK nu plaatsvindt, mét publiek. Ik had het voorrecht om bij de Champions League-finale in Porto te zijn: 14.000 mensen zorgden voor een geweldige sfeer. Je kunt denken: waren de andere stoeltjes ook maar bezet. Maar gezien het jaar dat we hebben gehad, is het fantastisch dat het kabinet vorige week nog besloot dat we van 12.000 naar 16.000 toeschouwers mochten gaan.”

Kan dat aantal nog oplopen tijdens het toernooi?

“Ik denk dat dit het is. Daar is geen overleg meer over. Wij zijn nu keihard aan het werk om dit te realiseren. Er moeten bijvoorbeeld 16.000 mensen op de wedstrijddag op corona getest worden, anders mogen ze niet binnen. Daar moet ook capaciteit voor zijn. Ik ben hier dolblij mee.”

Het EK lijkt nog niet echt te leven.

“Ik heb het idee dat het zeker deze week wel begon te komen. Vergeet niet, de voorbereiding was veel korter dan normaal. De mensen zijn het ook niet meer gewend, nu een EK. Het ritme is verstoord. Maar ik denk dat dadelijk iedereen weer achter Oranje gaat staan. De voorpret is al begonnen hoor, met al die discussies over de speelwijze en wie er in de spits moet.”

Voor het EK is er veel veranderd rond de Johan Cruijff Arena. Zelfs de grote beeltenis van de naamgever is tot verdriet van Ajax-supporters afgeplakt.

“Het is tijdelijk, bedoeld om alles in dezelfde sfeer en kleuren van het toernooi te brengen. De Uefa heeft respect voor Cruijff hoor, alleen maakt de bond nu deze keuze. Van mij had Cruijff mogen blijven hangen.”

Wat kost dit EK Nederland?

“De volledige begroting is tien miljoen euro voor vier wedstrijden. Acht miljoen komt van de Uefa en ongeveer twee miljoen van het ministerie van VWS. Van dat laatste gaat een fors deel naar het legacy-programma. We willen dat dit EK iets blijvends oplevert, zoals de nationale voetbaldag die zaterdag plaatsvindt en hopelijk hierna elk jaar.

“De dag is bedoeld om de maatschappelijke waarde van het amateurvoetbal te laten zien. We gaan dat vieren bij meer dan vijfhonderd verenigingen. Het draait om de sociale functie van voetbal. Dat kinderen met een heel andere achtergrond leren samenspelen, bijvoorbeeld. Dat willen we nog zichtbaarder maken. Ik ga zaterdag naar Valleivogels in Scherpenzeel, waar kinderen van de voetbalclub naar een verzorgingstehuis gaan om de bewoners een leuke ochtend te bezorgen. We hopen dat nationale voetbaldag net zo’n begrip wordt als burendag.”

Lees ook: KNVB-baas Gijs de Jong: ‘Ik geloof echt dat het WK Qatar gaat veranderen’

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, verwonderde zich over uitspraken politici over een boycot van Qatar. ‘Als we het dan zo erg vinden, laten we het dan met z’n allen aanpakken.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden