Van Basten squasht

Voor Marco van Basten is squash als ‘schaken op het veld’

Marco van Basten in actie tegen Bjorn Spek op het NK Squash. De voormalige voetballer en trainer is als vierde geplaatst in de C-categorie. Beeld ANP
Marco van Basten in actie tegen Bjorn Spek op het NK Squash. De voormalige voetballer en trainer is als vierde geplaatst in de C-categorie.Beeld ANP

Op het NK squash trok een ‘afgekeurde voetballer’ de aandacht. Marco van Basten vermaakte zich.

Naïm Derbali

Het is Marco van Basten, zoals je hem zelden ziet. Hij wroet, zweet en puft. De gracieuze voetballer van weleer is ver te zoeken op baan 17 in het Frans Ottenstadion. Een kamerbrede glimlach verschijnt op zijn gezicht. Gelukkig, Marco van Basten vermaakt zich.

De oud-voetballer trok gisteren de aandacht bij de start van het NK squash, waar hij uitkomt op het derde nationale niveau. De plek in Amsterdam-Zuid is ook zijn thuisbaan, waar hij vijf keer per week een balletje slaat.

Van Basten, het is de man van het onmogelijke doelpunt, van de stijlvolle afronding en van de bijzondere lichaamsbeheersing. Als voetballer was hij bijwijlen fabelachtig, als squasher is hij gewoon heel aards. En dat lijkt Van Basten prima te vinden.

‘Wil je gepruts zien, moet je naar baan 17'

Net voor zijn eerste partij verschijnt Van Basten – zongebruind, joggingbroek, wit shirt – met volgeladen sporttas om de schouder voor een groepje journalisten. Hij wijst grinnikend op het centercourt, waar de topsquashers alvast balletjes warm slaan “Dáár moet je naar kijken, als je squash wil zien. Wil je gepruts zien, moet je naar baan 17.”

Enkelproblemen duwden de ‘afgekeurde voetballer’, zoals de inmiddels 55-jarige Van Basten zichzelf omschrijft vroegtijdig het voetbalbalpensioen in. Aanvankelijk wendde Van Basten zich tot golfen en fietsen en tennissen. Pas tijdens zijn trainersloopbaan proefde hij van het squash. Voor het eerst vond hij een sport waarin hij voluit kon gaan.

Een normale afwikkeling van de voet lukt hem niet meer. Hij staat op de toppen van zijn tenen. “En dat lukt behoorlijk. Net daarom doe ik het. Bovendien ben ik blij dat ik dit kan, zo blijf ik gezond en fit.”

Van Bastens fascinatie voor de squashsport is groot. Voor hem is squash als ‘schaken op het veld’.

“In het spelletje zit alles: het is fysiek, maar het vergt ook slimmigheid, handigheid, techniek en het is goed voor de mind”, zegt de grote voetballer van vroeger.

Toptalent, nummer 1 van Europa onder 17

Eerder op de avond is de handdruk van Rowan Damming (15) stevig. Een verlegen glimlach ontbloot zijn beugel, zijn snoet straalt jeugdigheid uit. Als squasher geldt hij als toptalent – nummer 1 in Europa onder 17.

Damming schuifelt heen en weer op de stoel in de ruime kantine. Damming staat deze avond als elfde reekshoofd op baan 18, uitgerekend de speelbaan die grenst aan de baan die de meeste aandacht opeist, de baan van Marco van Basten.

Dat kan de sport best gebruiken. De kosten voor zijn buitenlandse toernooien betaalt Damming zelf door bij zijn coach banen schoon te maken en de besnaring van rackets af te stellen.

“Veertien toernooien per jaar à 500 euro: tel maar op. Het is een hele investering. Dan is het mooi, als Van Basten de sport aan aandacht helpt.”

Op het parket veegt Van Basten met zijn polsband een zweetplek op zijn voorhoofd droog, zucht diep en laat zijn racket in zijn hand tollen. Met uiterst geconcentreerde blik ramt hij de squashbal tegen de vuilwitte muur aan.

Zijn tegenstander werd geboren in, precies, 1988

Van Basten – hoog opgetrokken sokken en ninjabandana om zijn grijze haren gebonden – troeft uiteindelijk zijn jongere tegenstander af in drie sets. Bjorn Spek werd geboren in, precies, 1988.

Damming kent Van Basten vooral als squasher. Als twaalfjarige nam Damming het een keer op tegen hem. ‘Hoi, hoe heet je precies?’, vroeg hij nietsvermoedend bij het invullen van het wedstrijdblaadje. “Later hoorde ik dat hij vroeger een goede voetballer was. Meer weet ik eigenlijk niet.”

Tijdens de wedstrijd ging het alleen maar over hoe goed Damming was in squash en niet hoe goed Van Basten was in voetballen. “Als voetballer was hij wel aardig, ja, maar als squasher? Echt goed, kan hij op zijn leeftijd natuurlijk niet worden.”

Lees ook:

Van Basten spaart niemand en zichzelf al helemaal niet

De persoon achter de grote voetballer blijkt een man met tegenstrijdige karaktertrekken. ‘Ik was een gewond dier.’

Squash begon tegen de bajesmuur

Er zijn weinig sporten die kunnen bogen op een geschiedenis zo bijzonder als die van squash. Dat zit zo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden