CoronacrisisEredivisie

Volgens burgemeesters wordt het hervatten van de voetbalcompetitie heel lastig

Secretaris generaal Gijs de Jong (r) en directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB (l) tijdens het dinsdagmiddagoverleg via een videoverbinding met de Uefa en 54 andere aangesloten landen over het uitspelen van de nationale competities. Beeld ANP
Secretaris generaal Gijs de Jong (r) en directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB (l) tijdens het dinsdagmiddagoverleg via een videoverbinding met de Uefa en 54 andere aangesloten landen over het uitspelen van de nationale competities.Beeld ANP

Hervatten van de voetbalcompetitie in juni wordt ‘heel lastig’, denken de burgemeesters van voetbalsteden. Ze vrezen dat het spelen van de laatste wedstrijden in de competitie te veel politie-inzet zal vergen.

John Graat

Dat zegt de Bredase PvdA-burgemeester Paul Depla die namens de burgemeesters van voetbalsteden deelneemt aan de regiegroep Voetbal en Veiligheid. In die regiegroep zitten behalve de KNVB ook politie, justitie en het ministerie van veiligheid. Depla wijst erop dat als er straks mogelijk weer gevoetbald mag worden dat dan het verbod op groepsevenementen ook is opgeheven. Dit zou betekenen dat supporters elkaar weer mogen opzoeken, in of buiten het stadion. Acht wedstrijden afwerken in een ruim een maand tijd lijkt de burgemeesters ook erg veel.

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven liet al weten dat hij sowieso tegen het uitspelen van de competitie is, waar de club uit zijn gemeente PSV eerder ook voor pleitte. Jorritsma (VVD) wil vooral geen samenscholingen van supporters in zijn stad. Depla sluit zich daarbij aan: “Er wordt geopperd dat spelen zonder publiek veel minder politie-inzet zou vragen. Dat klinkt logisch, maar dat is niet zo. Want dan moet de politie een kordon rondom een stadion leggen en zullen supporters elkaar elders gaan opzoeken. Dat vergt evengoed veel politiecapaciteit. En als er weer gevoetbald mag worden, zijn er ook weer andere evenementen, waarvoor ook politietoezicht nodig is.”

Dinsdag liet de KNVB aan de 34 profclubs weten er nog altijd vanuit te gaan dat de profcompetities medio juni hervat kunnen worden en eind juli kunnen worden afgerond. De burgemeesters wachten de ontwikkelingen eerst verder af voordat ze eventuele besluiten nemen. Depla: “Eerst moet het kabinet weer toestemming geven voor groepsevenementen. Dan moet de KNVB met een plan komen en vervolgens zullen de burgemeesters bekijken of dat ook kan. Op de laatste wedstrijden in het seizoen staat veel spanning. Dat maakt het eens te meer een zware klus om dat in goede banen te leiden.”

De burgemeesters snappen wel de KNVB plannen maakt, benadrukt Depla. “We adviseren de voetbalbond ook om de competitie van volgend seizoen ‘virusproof’ te maken. Met een flexibele opzet kan er geschoven worden als corona daarom vraagt, net zoals er ook rekening wordt gehouden met een extreem strenge winter.”

Lees ook:

KNVB streeft naar hervatting betaald voetbal half juni

De KNVB volgt de Uefa in de wens om het seizoen nog te voltooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden