InterviewArnold Mühren

‘Volendam moet waken over zijn identiteit’

Fans van FC Volendam vieren de 3-1 overwinning op Jong Ajax 3-1 .  Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Fans van FC Volendam vieren de 3-1 overwinning op Jong Ajax 3-1 .Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Oud-voetballer Arnold Mühren ziet dat heel het dorp toeleeft naar de promotie van FC Volendam. ‘Met zeven, acht kinderen ga je de eredivisie niet in.’

Jan-Cees Butter

Als Arnold Mühren een verklaring moet geven voor het succes van FC Volendam, de club die op de drempel van promotie naar de eredivisie staat, dan schieten zijn gedachten vroeg of laat terug naar zijn eigen carrière.

Hij weet het nog goed. In 1985, Mühren speelde bij Manchester United, werd hij gebeld door Johan Cruijff, die toen net als trainer was begonnen bij Ajax – en komende maandag 75 jaar zou zijn geworden. Of Mühren wilde terugkeren bij Ajax? “Ik was daar zelf best verbaasd over”, herinnert de voormalig middenvelder. “Ik zei: Johan, ik ben 34. Waarop hij zei: al ben je 134, je bent toch fit? Je kunt toch voetballen? Nou dan. Je moet hier naartoe komen, en wel zo gauw mogelijk, want ik heb ervaren jongens nodig.”

Voordat Mühren (70) het doorhad, speelde hij nog vier seizoenen bij Ajax en mocht hij – als 37-jarige – met het Nederlands elftal mee naar het EK ’88, waar zijn voorzet in de finale tegen de Sovjet-Unie het befaamde doelpunt van Marco van Basten inleidde. “Bij Ajax speelde ik met jongens die aan het begin van een fantastische carrière stonden, zoals Van Basten, Van ’t Schip, Bosman, Rijkaard en Vanenburg”, vertelt Mühren. “Door mij daar bij te halen, erkende Johan het belang van ervaring in een elftal.”

Arnold Mühren Beeld Patrick Post
Arnold MührenBeeld Patrick Post

Tekort aan ervaring

In zekere zin geldt dat ook voor trainer Wim Jonk bij FC Volendam, vindt Mühren. “Toen Wim hier kwam, nu bijna drie jaar geleden, vond ik dat Volendam een schrijnend tekort aan ervaring had”, schetst de geboren Volendammer. “We huurden wat nieuwe jongens of haalden spelers die Wim nog kende vanuit zijn tijd bij de Ajax-opleiding, maar met alle respect: met zeven, acht kinderen ga je de eredivisie niet in. Nou, dat bleek ook wel.”

Pas dit seizoen vielen alle puzzelstukjes op hun plaats volgens Mühren, omdat FC Volendam, dat in 2009 degradeerde uit de eredivisie, vorige zomer nadrukkelijk investeerde in routine en ervaring. Met spits Robert Mühren (32), een neef van Arnold, als exponent daarvan. Hij is dit seizoen al goed voor 27 treffers. “Robert is de belangrijkste aankoop geweest”, vindt Mühren. “Een doelpuntenmaker heb je gewoon nodig. Er werd voor zijn komst ook aardig gevoetbald, maar de wedstrijden die we dit seizoen winnen, gingen toen allemaal verloren.” Het is een wetmatigheid in het voetbal. Mühren: “Ajax ging ook pas draaien toen Tadic, Blind en Klaassen waren gekomen.”

Over Ajax gesproken: de link tussen de Amsterdamse club en FC Volendam is onomstotelijk aanwezig. Behalve Jonk is ook Ruben Jongkind, als directeur opleidingen, werkzaam voor FC Volendam. Beiden waren betrokken bij de ‘Fluwelen Revolutie’ van Cruijff. Keje Molenaar was tot december directeur externe betrekkingen in het vissersdorp. De oud-speler stelde eerder in deze krant: “Cruijffs gedachtegoed leeft hier meer voort dan in Amsterdam. Daar doen ze er niets meer mee.”

Middenveld

Of Mühren de Cruijff-filosofie terugziet bij FC Volendam? “Mwah, dat weet ik niet”, zegt hij voorzichtig. “Toen Wim naar Volendam kwam, wist je wat je zou krijgen: 4-3-3, met dominant en aantrekkelijk, aanvallend voetbal. Wim komt nu eenmaal uit de Ajax-school. Maar die hoge, opkomende backs, dat past niet echt in de filosofie van Cruijff. In die tijd was het zo dat een centrale verdediger doorschoof naar het middenveld. Dat zie je nu een stuk minder. Ik ben de eerste die zegt dat je creatieve voetballers moet opstellen, maar de tegenpartij heeft ook wel eens de bal. Als je middenveld, het belangrijkste gedeelte van een elftal, niet goed staat, dan heb je een probleem.”

FC Volendam kan zich morgenavond, als het wint bij FC Den Bosch, verzekeren van promotie naar de eredivisie. Of de ploeg al klaar is voor het hoogste niveau? “Wat je vaak ziet, is dat het in het eerste jaar – mits je er nog wat jongens bij haalt – wel lukt om je te handhaven”, meent Mühren. “Dan is het nieuw, heerst er enthousiasme en staat het publiek erachter. Volendam moet er alleen voor waken dat het z’n identiteit niet kwijtraakt. Want er staat nu nog maar één Volendammer in het elftal, en dat is Robert. Ik ben zelf een echte Volendammer. Die vinden het veel leuker als er drie, vier Volendammers in het elftal spelen.”

Lees ook:

Groot denken en durven dromen: wat FC Volendam-directeur Jan Smit leerde van zijn zangcarrière

Koploper FC Volendam won zondag van Telstar en lijkt op weg naar de eredivisie. ‘We moeten groot denken, durven dromen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden