Qatar

Voetballers Top Oss in de bres voor uitgebuite WK-arbeiders

Stadionbouwers aan het werk in Qatar. Beeld Reuters
Stadionbouwers aan het werk in Qatar.Beeld Reuters
Marco Knippen

Als eerste Nederlandse profclub grijpt Top Oss vrijdag de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle in de eerste divisie aan om te ageren tegen de uitbuiting van arbeidsmigranten en mensenrechtenschendingen rond het WK voetbal in Qatar, dat 20 november van start gaat.

De spelers dragen tijdens de warming-up een zwart inloopshirt met alleen het logo van Amnesty International, als verwijzing naar de schaduwkanten van de wereldtitelstrijd in de oliestaat. Bij de ingang van het stadion wordt toeschouwers gevraagd ter plekke een petitie te tekenen.

De mensenrechtenorganisatie heeft wereldvoetbalbond Fifa en de Qatarese autoriteiten opgeroepen tot herstelbetalingen aan de duizenden gastarbeiders uit Azië en Afrika, die onder meer zijn ingezet bij de bouw van de WK-stadions. Het gaat om een compensatiefonds van 440 miljoen dollar (443 miljoen euro), gelijk aan de WK-prijzenpot.

Besef creëren

De uitgebuite arbeiders werden onderbetaald en hebben vaak nog recht op achterstallig loon, maar kregen ook te maken met mensonterende omstandigheden: extreme hitte, lange werkdagen, onveiligheid op de bouwlocaties en slechte huisvesting. Duizenden ‘slaven van Qatar’, wijzen onderzoeken en statistieken uit, lieten daarbij het leven.

“We kunnen besef creëren”, zegt aanvoerder Rick Stuy van den Herik op de clubwebsite. “Om tenminste te proberen de mensen die hieronder te lijden hebben gehad te helpen en te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw gebeurt.” Amnesty is blij met de steunactie. Woordvoerder Ruud Bosgraaf: “Hopelijk krijgt het brede navolging.”

Lees ook:

‘Gastarbeider’ in Qatar: ‘Ik dacht dat ik ging sterven’

De straatarme boer Gaziur Rahman (26) is een van de migranten die de stadions bouwden voor het WK voetbal in Qatar, dat over vijf weken begint. Hij kwam terecht in een genadeloos systeem van leugens, uitbuiting en slavernij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden