InterviewSierd de Vos

Voetbalcommentator ‘El Sierd’: ‘Vroeger kwam je gewoon bij spelers thuis, tegenwoordig kan bijna niets meer’

Sierd de Vos sprak deze week met Barcelona-speler Frenkie de Jong. Beeld
Sierd de Vos sprak deze week met Barcelona-speler Frenkie de Jong.

Zondag is de klassieker Ajax-Feyenoord, maar ook El Clásico: Real Madrid-FC Barcelona. Sierd de Vos geeft als vanouds bij Ziggo commentaar, op zijn geheel eigenzinnige wijze. ‘Eigenlijk bied ik een totaalpakket.’

Jan-Cees Butter

Sierd de Vos heeft net een broodje oude kaas besteld als hij zijn mobiele telefoon op tafel legt in De Engel, een bruin café in zijn woonplaats Wijk bij Duurstede. Op het scherm verschijnt een reportage uit 1985 met Pierre Vermeulen, toenmalig speler van Paris Saint-Germain.

De Vos: “A view to a kill, de laatste James Bond-film met Roger Moore, was net uit. In de openingsscène zweeft Grace Jones, zijn tegenspeelster, in een soort vleermuispak de Eiffeltoren af. Wij dachten: kom, we nemen Vermeulen mee naar de Eiffeltoren en maken ook een soort Bond-filmpje. Dat ging helemaal mis. Voor een bepaald shot kopte Vermeulen een paar ballen naar beneden, maar door een stevige storm sloegen die als kanonslagen in de grond – sommige wel 60 centimeter diep. Aan het einde van de opnames kwamen er twee ME-busjes vol agenten met mitrailleurs aanrijden. Ze dachten dat het een aanslag was, une attaque! Het was ’s avonds nog op het nieuws.”

De Vos (62) glundert als hij terugdenkt aan het voorval. Dan, serieus: “Dat was nog in de tijd dat voetballers een hele dag uittrokken voor zo’n filmpje”. Afgelopen maandag was hij in Barcelona, waar hij namens Ziggo Sport vluchtige gesprekken had met Luuk de Jong, Frenkie de Jong en Memphis Depay. Het moest snel, want naast hem stonden nog twintig rechtenhouders.

‘Vroeger kwam je gewoon bij spelers thuis’

“Het vak is niet minder leuk geworden, maar je moet je veel meer aanpassen”, stelt De Vos. “Bijna niets kan meer. Valdebebas, het trainingscomplex van Real Madrid, is beter bewaakt dan de ministeries in Nederland. Vroeger kwam je gewoon bij spelers thuis.”

De Vos is ongetwijfeld de markantste en kleurrijkste voetbalcommentator van Nederland. Hij is populair bij mannelijke én vrouwelijke kijkers, niet alleen om zijn enorme kennis over voetballers – in het bijzonder de Spaanse, en hun privéleven. Hij schuwt zijn eigen mening niet en zijn commentaar heeft vaak een hoog entertainmentgehalte, door de sappige anekdotes die hij vertelt.

Niet bepaald bescheiden

Wat hij vindt van zijn bijnaam? ‘Bescheidenheid siert de Vos’ wordt hij genoemd. Hij laat een door hem gemaakt filmpje zien met Ruud van Nistelrooij, om aan te geven dat hij geen reden heeft om bescheiden te zijn. “Kijk, dit doet niemand in Nederland. Niet nu, niet tien jaar geleden, niet twintig jaar geleden, maar dít is televisie. Met je hele ziel en zaligheid dit bedenken, de voetballer overhalen om een gedicht voor te lezen.”

In 1980 trad De Vos als afgestudeerd neerlandicus in dienst bij de NOS, waar hij in 1995 vertrok ten faveure van betaalzender FilmNet. “Ik had een leven als James Bond. Vanaf 1995 ging ik vijftien jaar lang zo’n veertig keer per seizoen naar Spanje. Dan vloog ik op vrijdagavond of zaterdagochtend naar Barcelona voor FC Barcelona, een dag later naar Celta de Vigo-Real Madrid en dan maandag weer terug. Doordeweeks vaak nog een keer. Daar is mijn liefde voor Spanje begonnen. De mij door Spaanse collega’s aangeraden restaurants waar ik at, gebruikte ik dan weer in mijn wedstrijdcommentaar als tip voor de kijker.”

Ravissante spelersvrouw

‘El Sierd’ noemt zichzelf een ‘verhalenverteller’. Ook tijdens dit anderhalf uur durende gesprek komt de ene na de andere anekdote voorbij; over de hond van Real-speler Isco, de ravissante spelersvrouw Tamara Gorro (“moet je maar eens opzoeken op Twitter”) en de voortdurend wisselende vriendinnen van Real-doelman Thibaut Courtois.

“Wist je trouwens dat er achter het rechterdoel van Mestalla, het stadion van Valencia, een straatje ligt, de Carrer de Sueca, waar je een stuk of vier van die animeerbars hebt? Als het dan bij rust 0-0 staat tussen Valencia en ... huppeldepup ...” Hij pakt een denkbeeldige microfoon voor een zelfimitatie: “Ja, 0-0 hier, maar als u achter het rechterdoel staat, bedenk dan dat-ie er in het straatje achter u vanavond wél in gaat”.

Sierd de Vos in Camp Nou, Barcelona. Beeld
Sierd de Vos in Camp Nou, Barcelona.

De stijl van De Vos

De Vos klinkt losjes, nonchalant, maar tegelijkertijd is hij messcherp tijdens een wedstrijd. “Ik heb een heel brede stijl”, zegt hij er zelf over, kalm. “Ik probeer mensen mijn liefde voor de Spaanse cultuur, het eten en de geschiedenis een beetje bij te brengen. Eigenlijk bied ik een breed totaalpakket, omdat ik weet: niet alleen de voetballiefhebber kijkt, maar het hele gezin. Daarnaast bereid ik me heel goed voor. Ik lees de vijf landelijke sportkranten van Spanje en schrijf vooraf hele verhaallijnen uit; over een speler, de zus of schoonmoeder van een speler, een historische wedstrijd of een scheidsrechter. Maar ik gebruik misschien maar een kwart of een een vijfde van wat ik heb voorbereid.”

De restauranttip van El Clásico

De Vos zal zondagavond vanuit Santiago Bernabéu commentaar geven bij Real Madrid-FC Barcelona, clash tussen twee aartsrivalen, momenteel de nummers één en drie in La Liga. “Ik geef Real de meeste kans”, voorspelt hij. “Zij zijn beter op elkaar ingespeeld als team, al hangt het ervan af of ze over een fitte Karim Benzema kunnen beschikken.” En Frenkie de Jong? De nieuwe FC Barcelona-trainer Xavi vindt dat die meer moet scoren. “Ja, dat zou hij ook moeten. Maar het is ook een beetje zijn verantwoordelijkheidsgevoel dat hij zich zo opoffert voor het team. Dat is de aard van het beestje. Als zijn ogen zien dat er ergens een zwakte ontstaat, dan kruipt hij daarnaartoe. Dat gaat ten koste van zijn aanvalsspel. Frenkie is een beschaafde jongen, een heel sociale teamspeler.”

En ja, vaste prik tijdens El Clásico: de restauranttip van De Vos. Wat het dit keer wordt? “Café de Oriente”, zegt De Vos meteen. “Niet de hoofdvestiging tegenover het Koninklijk Paleis van Madrid, maar het restaurant erachter – in de lagergelegen, prachtige tuin van het paleis. Daar moet je tapas nemen en een Gran Vina Sol. Ideaal voor de lunch.”

Lees ook:

Barcelona maakt dankzij Depay geslaagde nieuwe start onder Xavi

Frenkie de Jong lijkt te begrijpen wat Xavi verlangt en Memphis Depay besliste de vuurdoop van de nieuwe trainer in de stadsderby van Barcelona: 1-0.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden