ReportageEnergietransitie

Voetbalclub SV Gramsbergen draait de gaskraan dicht

Op het dak van SV Gramsbergen staan zonnecollectoren en warmtepompen. Beeld Herman Engbers
Op het dak van SV Gramsbergen staan zonnecollectoren en warmtepompen.Beeld Herman Engbers

SV Gramsbergen is volledig van het gas afgegaan, als eerste sportclub in Nederland. Een mooie timing, nu de gasprijzen stijgen. Jaarlijks bespaart de voetbalvereniging nu duizenden euro’s.

Sportpark de Hoge Holt is een groot sportpark voor een stadje met slechts 2000 inwoners, vlak onder Coevorden. Het ligt er verlaten bij midden op de dag: behalve twee jongens van een jaar of 12 die een balletje op doel schieten, is er niemand te zien. Niets herinnert nog aan het drukbezochte feest van afgelopen zaterdag op SV Gramsbergen, op het eerste oog een voetbalclub als zovele. Toch is SV Gramsbergen, een club met 725 leden, bijzonder.

In de zoektocht naar nieuwe sponsoren kwam de club vijf jaar geleden in contact met Intu, een bedrijf dat huizen verduurzaamt. Of zij interesse hadden in een reclamebord langs de rand van het veld? Dat liep anders. Intu kwam zelf met het voorstel om energiepartner te worden. “Ze adviseerden ons om van het gas af te gaan als we kosten wilden besparen en wilden verduurzamen,” zegt Michel Assen, voorzitter van SV Gramsbergen.

Perfecte timing

Hij laat het nieuwe, duurzame systeem zien. Waar de grote kantine en de douches in de kleedkamers eerst werden verwarmd met behulp van gas, gebeurt dit nu door een ingenieus systeem van zonneboilers en warmtepompen. Afgelopen zaterdag werd de gaskraan in een feestelijke setting door de wethouder officieel dichtgedraaid. Die timing is perfect, nu de gasprijzen zo hard stijgen. “Vijf jaar geleden dachten we al dat de energieprijs omhoog zou gaan, maar dat die zoveel zou stijgen, hadden we ook weer niet verwacht,” zegt de 47-jarige voorzitter.

Voorzitter Michel Assen: ‘Wij besparen door dit nieuwe systeem jaarlijks duizenden euro’s’. Beeld Herman Engbers
Voorzitter Michel Assen: ‘Wij besparen door dit nieuwe systeem jaarlijks duizenden euro’s’.Beeld Herman Engbers

Voor veel sportclubs betekenen de stijgende gasprijzen dat de energierekening hoger wordt, tot wel 20.000 euro extra per jaar. Een hard gelag na een financieel moeilijk jaar door de coronacrisis. “Wij besparen door dit nieuwe systeem jaarlijks duizenden euro’s,” vertelt Assen. “SV Gramsbergen scheelt het aan gaskosten nu al 14.000 euro per jaar,” zegt Rudi Reinders, mede-oprichter van Intu.

De stijgende energie-en gasprijzen zijn voor veel clubs een zorg, ziet ook sportkoepel NOC-NSF. “De meeste clubs zijn grootverbruikers en vallen niet onder de compensatieregeling voor huishoudens, die de overheid nu in het vooruitzicht stelt,” zegt Erik Lenselink, manager Corporate Affairs van NOC-NSF. “Voor veel clubs gaan de kosten dus omhoog, daar maken wij ons zorgen over. Vooral omdat deze extra kosten mogelijk weer worden doorberekend aan de leden en sporten dus duurder wordt.”

‘Verschil tussen klein- en grootverbruik is te groot’

NOC-NSF heeft dit probleem aangekaart bij het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Het debat over de begroting van sport is op 6 december. “In eerste instantie hopen wij dat de overheid zelf met een oplossing komt, we hebben daar zelf niet diep over nagedacht,” zegt Lenselink. “Natuurlijk willen we compensatie. Het verschil tussen kleinverbruik en grootverbruik is te groot.”

SV Gramsbergen, dat als eerste sportclub in Nederland volledig van het gas af is gegaan, zit de komende jaren niet met dit probleem. Voorzitter Assen: “In eerste instantie deden we dit puur voor onze eigen kostenbesparing, maar we willen ook een voorbeeld zijn voor andere clubs, zeker in de regio. Ik denk dat veel clubs niet weten dat het mogelijk is om volledig van het gas af te gaan.” Moet er voor die clubs een compensatie komen voor de stijgende energie-en gasrekening, zoals het NOC-NSF suggereert? “Nee”, zegt hij met een knipoog. "Ze moeten gewoon van het gas af.”

De technische installaties nemen binnen amper extra ruimte in beslag. Beeld Herman Engbers
De technische installaties nemen binnen amper extra ruimte in beslag.Beeld Herman Engbers

Lees ook:

Van energievreter naar duurzame voetbalclub: ‘Met gezond verstand kom je heel ver’

Witteveense Boys ’87 maakte soepel een omslag van energievreter naar duurzame voetbalclub. De Drentse amateurvereniging geldt inmiddels als schoolvoorbeeld. Deel 2 van een serie artikelen over duurzaamheid en sport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden