Wangedrag

Voetbalbond royeert ook tweede Utrechtse probleemclub

Het terrein van SVA Papendorp. De vereniging is uitgesloten van de KNVB-competitie.Beeld Werry Crone

De KNVB royeert na DWSV ook SVA Papendorp. De twee Utrechtse clubs mogen niet meer deelnemen aan de competitie. 

De voetbalbond KNVB heeft de Utrechtse voetbalclub SVA Papendorp definitief uit de competitie gezet. Er is geen vertrouwen meer dat de club de orde op en langs het veld kan handhaven, meldde de bond vrijdag. SVA Papendorp is na DWSV de tweede Utrechtse club die recent is uitgesloten van deelname aan de voetbalcompetitie.

Beide verenigingen mochten al sinds oktober niet meer deelnemen aan de competitie, in afwachting van het definitieve besluit van de onafhankelijke tuchtrechter van de bond. De beslissing over SVA Papendorp duurde langer, omdat de vereniging in beroep was gegaan.

Het uitsluiten van een vereniging is de laatste stap die de KNVB kan nemen. De club zat in een hulptraject, toch waren er nog steeds geweldsincidenten. Daarom had de KNVB naar eigen zeggen geen andere keus dan de vereniging te royeren.

De komende weken overlegt de gemeente Utrecht met de clubs over wat er nu moet gebeuren. Als vereniging kunnen ze blijven bestaan, maar deelnemen aan een competitie van de KNVB kan niet meer. Er is geen enkele andere competitie in Nederland. Clubs die in het verleden werden geroyeerd, hieven zichzelf na niet lang daarna op. 

De gemeente wil de gebruiksovereenkomst met de clubs opzeggen, hierdoor zouden ze niet op hun velden kunnen blijven. Met DWSV is inmiddels een afspraak gemaakt om de consequenties van het KNVB-besluit te bespreken, aldus wethouder Maarten van Ooijen in een brief aan de gemeenteraad. Met SVA Papendorp wordt nog een gesprek gepland.

Andere clubs

Jeugd- en seniorenleden hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven bij een andere vereniging. De KNVB houdt in de gaten of er geen raddraaiers naar andere clubs gaan. Verschillende teams en (jeugd)leden hebben dat al gedaan.

Met SVA Papendorp is inmiddels wel afgesproken om extra voetbalactiviteiten te organiseren op het terrein van de vereniging zelf. Vanuit SVA Papendorp was daar behoefte aan, ook al is er volgens de gemeente genoeg plek voor ongeveer 55 kinderen om ergens anders te spelen. De voorzitter laat telefonisch weten dat daar nog geen concrete afspraken over zijn gemaakt.

De gemeente Utrecht gaat nu bekijken wat er met de sportparken moet gebeuren. De kans is groot dat bij SVA Papendorp, waar de kunstgrasvelden vorig jaar vernieuwd zijn, gevoetbald blijft worden Bij DWSV liggen ‘alle opties op tafel’.

SVA Papendorp, tot vorig jaar Magreb ’90 geheten, probeert nog een laatste reddingsboei te grijpen. De vereniging zegt het besluit van de KNVB nog aan te willen vechten bij de rechter. De club spreekt van een ‘populistisch besluit van de bond’. Voorzitter Bachir Amenchar: “Wij hebben de afgelopen twee jaar veel veranderingen doorgevoerd. Veel problemen zijn ontstaan toen de vereniging nog niet de nieuwe naam had. Daar is niet naar gekeken. Dit was een besluit dat de KNVB sowieso zou nemen.”

Lees ook: 

KNVB zet twee Utrechtse voetbalverenigingen uit de competitie

Eind oktober kwam het nieuws naar buiten: de KNVB trekt een duidelijke grens en zet twee Utrechtse verenigingen uit de competitie. Zij mochten toen met geen enkel team meer wedstrijden spelen.

Van in de gaten houden naar straffen: hoe de KNVB geweld op het veld aanpakt

Monitoren, duiden, sturen en straffen aan de hand van ‘maluspunten’. Vijf woorden die in het kort aangeven hoe de KNVB geweld in het amateurvoetbal probeert aan te pakken. Trouw kon op het hoofdkantoor in Zeist meekijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden