Heerenveen-Vitesse

Vitesse haakt voorlopig af door ondermaats gepruts

 Henk Veerman  kopt de 1-0 binnen. Beeld ANP
Henk Veerman kopt de 1-0 binnen.Beeld ANP

Het van bovenaf opgelegde stadionverbod kent ook zo z’n voordelen, zo bleek zaterdag in het Abe Lenstra-stadion bij Heerenveen - Vitesse (1-0).

In de schaatshoofdstad van het land leken Heerenveen en Vitesse zich al klunend naar een armzalig doelpuntloos gelijkspel te ploeteren, totdat Henk Veerman het in de slotfase op z’n heupen kreeg. Met een simpel kopballetje kroonde de boomlange Volendammer zich tot matchwinnaar bij de Friezen, in een duel waar de uitdrukking ‘de thuisblijvers hadden weer eens gelijk’ voor bedacht leek.

Het is nog maar een dikke twee weken geleden dat Vitesse de grootste uitdager van koploper Ajax was. Inmiddels verdient die status een forse bijstelling. De formatie van Thomas Letsch is sindsdien dolende, zoals ook zaterdag bleek tegen Heerenveen. Op de Friese akker, die sowieso weinig goed voetbal verdraagt, bleven de Arnhemmers vooral steken in goede bedoelingen.

Voorafgaand aan de armoedige ontmoeting hoopte de Duitse trainer van Vitesse nog op een herstelexercitie na de matige resultaten tegen VVV-Venlo (4-1 nederlaag) en RKC (1-1). Letsch rekende niet eens zozeer op een resultaat, maar vooral op een opleving van het spelniveau. Dat hij het daarbij zonder de geblesseerde Oussama Tannane moest doen, maakte hem niet eens zoveel uit. “Misschien wordt het daardoor wel moeilijker voor de tegenstander om ons spel te lezen”, zag hij van het ontbreken van de spel- en smaakmaker ook nog een voordeel in.

Gebrekkige spelopvatting

Maar dan had hij buiten de elf gerekend die wel de erbarmelijke grasmat van het Abe Lenstra-stadion betraden. Geen moment werd het verschil in puntenaantal, 42 om 26, gedemonstreerd, wat het elftal vooral etaleerde was een totaal gebrek aan fatsoenlijk samenspel. Het ooit zo geroemde combinatievoetbal was veranderd in een wel zeer gebrekkige spelopvatting: een lange hijs naar voren en hopen dat er een balletje goed valt. Het mocht niet zo zijn.

En achterin bleek de afstraffing tegen VVV-Venlo (lees: tegen topschutter Giakoumakis) nog na te dreunen in de hoofden van de verdedigers, die de raarste capriolen uithaalden. Tekenend voor de offensieve onmacht bij de thuisploeg was dat het gestuntel van de bezoekers niet werd afgestraft. Zelfs een penalty, Doekhi had klungelig hands gemaakt, was voor rust aan Joey Veerman niet besteed. Vitesse-goalie Pasveer had de slap ingeschoten bal bijna klem.

Omdat beide ploegen ook wel beseften dat dit ondermaatse gepruts onverteerbaar was, kwam er na rust iets meer leven in de brouwerij zonder dat het een tijdlang tot levensgrote kansen leidde. Een kopbal van Heerenvener Van Hecke schampte de lat en Pasveer moest gestrekt naar de hoek om een schot van Halilovic te keren.

In die zin kwam de zege wel bij de ploeg terecht die er het meeste recht op had. En was het uitgerekend Henk Veerman, de man die ondanks zijn 2,01 meter nog nooit koppend had gescoord in de eredivisie, die deze kopkans benutte. Vogelvrij en vlak voor de goal kon hij ook weinig anders. “Ik maak stappen”, liet de spits lachend weten in de neerdwarrelende sneeuw. Zo viel er voor één iemand tenminste nog wat te lachen.

Lees ook:

Oussama Tannane is niet voor niets het mikpunt van tackles

Oussama Tannane moet door scheidsrechters beter worden beschermd, vindt de trainer van Vitesse. Dat bleef steken op 1-1 tegen Heerenveen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden