Turnschandaal

Vincent Wevers is terug in de turnhal, maar daarmee is de affaire nog niet voorbij

Vincent Wevers traint Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers.  Beeld ANP
Vincent Wevers traint Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers.Beeld ANP

Met de terugkeer van bondstrainer Vincent Wevers in de turnhal rijst de vraag: hoe creëer je een zo veilig mogelijk sportklimaat?

Luuk Blijboom

Vijf weken lang schuilden ze, op 130 kilometer afstand van elkaar, voor de orkaan die door de Nederlandse turnwereld raasde. Olympisch kampioene Sanne Wevers en haar tweelingzus Lieke zochten beschutting in de vertrouwde trainingszaal in Heerenveen, vader annex trainer Vincent dook een dikke maand onder in zijn huis in Oldenzaal.

Donderdag, in de turnhal van de Nijmeegse accomodatie SportQube, volgde eindelijk de hereniging. De storm was geluwd nadat het Instituut voor Rechtspraak (ISR) de tijdelijke schorsing van Wevers senior voorlopig opschortte. Hij mag, ondanks een lopend onderzoek naar vermeende fysieke en mentale mishandeling in het verleden, in een andere omgeving weer de zaal in voor een training.

Superzwaar, noemde hij de voorbije periode waarin onder anderen oud-pupil Joy Goedkoop hem ervan beschuldigde haar te hebben geschopt en geslagen. “Dat is het ergste verwijt dat ik heb gekregen. Ik herken me daar totaal niet in. Net zo min als dat ik de uitdrukking ‘dikke koe’ in mijn mond zou hebben genomen. Ik weet niet in welke turnzaal dat wel is geroepen, maar dat is in ieder geval niet bij mij geweest.”

Neemt niet weg dat Wevers de zaken, naar eigen zeggen, met de wetenschap van nu zeker anders zou hebben aangepakt. “Er heerste vijftien jaar geleden nu eenmaal een andere cultuur in Nederland. De politieagent op straat, de onderwijzer voor de klas – allemaal deden ze het anders dan vandaag de dag het geval is.” Dat gold ook voor hem. “Het is duidelijk dat er in het turnen destijds anders werd getraind.”

Ook het verwijt dat in de trainingshal het gewicht op de weegschaal jarenlang belangrijker was dan het welzijn van de turnster plaatst de oefenmeester in perspectief. “Ik heb daarmee nooit verkeerde bedoelingen gehad. Het ging erom dat bij de turnsters de curve tussen het groter en zwaarder worden klopte. Dat heeft op een aantal van hen klaarblijkelijk veel impact gehad. Omdat zij daar nu nog mee worstelen, heb ik daar echt spijt van.”

Lieke en Sanne Wevers staan de pers te woord.  Beeld ANP
Lieke en Sanne Wevers staan de pers te woord.Beeld ANP

Opmerkelijk genoeg was Wevers donderdag de enige bondstrainer die met zijn pupillen de training mocht hervatten. Anders dan collega’s als Patrick Kiens (Pax Hoofddorp), Wolther Kooistra (Turnz Amsterdam) en Nico Zijp (Flik-Flak Den Bosch) voldeed hij nu al aan de drie criteria die aan een rentree in de zaal waren verbonden. Wevers kreeg een positief advies van de ISR, zijn turnsters spraken zich unaniem uit voor een hervatting van de samenwerking en turnbond KNGU zag geen bezwaar voor een doorstart. Voor de overige oefenmeesters geldt dat (nog) niet.

Wevers sprak de hoop uit dat hij de zaal spoedig kan delen met de anderen. “Het moet worden voorkomen dat deze tien turnsters met olympische ambities de nieuwe slachtoffers worden.”

‘Zowel de slachtoffers al ons wordt tekort gedaan’

Zijn dochter Sanne, die het altijd voor haar vader heeft opgenomen, breekt in Nijmegen desondanks een lans voor de oud-turnsters die de voorbije periode als klokkenluider fungeerden. Ze hekelt daarbij het optreden van de KNGU. “Het is kwalijk zoals het bondsbestuur heeft gehandeld.”

De balkspecialiste sprak tijdens een etentje met vier van die slachtoffers. “Het is heel erg belangrijk dat zij door de KNGU worden gehoord en erkend. Ik mis bij de bond nog steeds het gevoel dat hun verhaal er daadwerkelijk toe doet. In plaats daarvan is er door de KNGU een beeld gecreëerd dat de huidige generatie lijnrecht tegenover de oud-turnsters staat. Daar is geen sprake van. Integendeel, zelfs. Wij hebben juist heel veel begrip en staan aan hun kant. Door het optreden van de KNGU wordt zowel de slachtoffers als ons tekort gedaan. Het is niet oké om ons op te offeren voor wat zij het goede doel noemen. We zijn momenteel verwikkeld in een oorlog die door niemand kan worden gewonnen. En dat slaat natuurlijk nergens op.”

Het hervatten van de training, ook al geschiedt dat voorlopig op neutraal terrein en onder toeziend oog van een onafhankelijke waarnemer, was volgens de turnster de enige oplossing. Sinds Vincent Wevers vijf weken geleden op non-actief werd gesteld had ze in haar vertrouwde omgeving in Heerenveen, aan de zijde van interim-coach Janneke Wiersma, nauwelijks naar behoren kunnen trainen.

“Het meest vervelender was dat je ineens uit je proces richting Olympische Spelen wordt gehaald. Met een andere coach aan je zijde trainen maakt je nu eenmaal kwetsbaar, op mentaal, fysiek en technisch vlak. Er was geen andere optie dan tot deze oplossing te komen. Wanneer ik tot december zonder Vincent had moeten trainen, was het wel gedaan geweest met mijn carrière.”

Oud-turnsters zijn teleurgesteld

Oud-turnster Stasja Köhler noemt het nauwelijks verrassend dat turnbond KNGU vijf weken na het op non-actief stellen van Vincent Wevers overstag is gegaan en de oefenmeester weer de gelegenheid geeft trainingen te verzorgen. “Hoe geloofwaardig ben je dan?”, vroeg ze retorisch bij het programma Op1. “Dit verbaast me allang niet meer. De KNGU is nooit afspraken nagekomen. Nu worden er eerst met veel bombarie maatregelen aangekondigd en gebeurt er vervolgens dit. In plaats van inzicht te hebben in de problematiek, wordt er weer weggekeken. Het is één grote show.”

Ook Petra Witjes ergert zich aan de gang van zaken. Zij spreekt van een dolksteek in de rug. “Wanneer er in vier weken tijd 104 meldingen van misbruik binnen komen, mag je aannemen dat dit prioriteit krijgt. Het tegendeel lijkt waar.”

Lees ook:

Turnbond schippert tussen het sportieve en het gezondheidsbelang van de topturnsters

Een maand nadat de Nederlandse turnwereld op haar grondvesten schudde, probeert turnbond KNGU de draad weer op te pakken. Het topsportprogramma wordt hervat, turnsters mogen weer trainen, ook met trainers die eerder op non-actief werden gezet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden