Turnen

Verdrietige turnmeiden thuis op de bank. Hoelang gaat dat nog duren?

Leden van Turn4U in Utrecht zijn in coronatijd veroordeeld tot het doen van oefeningen op een voetbalveld. Beeld Turn4u

Turntraining voor 200.000 jonge kinderen binnen mag nog altijd niet. Komt het kabinet vanavond met een snelle versoepeling?

Als moeder van twee ‘fanatieke turnmeiden’ begon Nicolette Knol-Renes begin mei online een petitie. Het is een oproep aan het kabinet om gymnastiekclubs al vanaf 1 juni weer toestemming te geven om binnen te gaan sporten. Nu ligt die datum nog op 1 september. 

“Ik vond dat ik iets moest doen”, zegt de initiatiefneemster uit Maarssen. “Ik heb twee verdrietige meiden thuis. Er is zo veel onbegrip in de turnwereld. De besmettingsrisico’s bij kinderen zijn volgens alle onderzoeken heel laag en je kunt in een sporthal heel goed op afstand van elkaar trainen. Contactsporten voor kinderen tot twaalf jaar mogen wel, zelfs binnen zwemmen. Dat is gewoon krom. En kinderen zijn er de dupe van.”

Vanavond geeft premier Rutte weer een persconferentie. De vorige keer maakte hij bekend dat een reeks maatregelen wordt versoepeld, ook voor sporten. Maar binnensporten bleven verboden, ook voor kinderen tot twaalf jaar. Juist in die leeftijdscategorie doen veel kinderen – zo’n 160.000 – aan turnen.

“Het RIVM vindt het veilig genoeg dat kinderen op school ook binnen gymles krijgen, maar turntraining mag niet”, zegt Marieke van der Plas, directeur van gymnastiekunie KNGU. “Dat snapt toch niemand?Kinderen begrijpen het in elk geval niet. Soms gaat het zelfs om dezelfde hal.”

Trampolines en de pegasus

Diverse turnverenigingen proberen nu net als judoclubs buiten te trainen. Een serieus alternatief is dat niet. Het naar buiten slepen van toestellen als de brug, evenwichtsbalk, trampolines en de pegasus wordt afgeraden door de bond. De veiligheid kan dan niet worden gegarandeerd. Het aantal trainingsuren ligt nu ook veel lager.

“Mijn dochter Stella, acht jaar, is lid van Virtu Breukelen en traint normaal vier uur. Nu maar één uur buiten", vertelt Knol-Renes. “En Jette, twaalf jaar, oefent normaal twaalf uur per week bij Turn4U in Utrecht. Nu is dat zes uur.”

In sommige regio’s is buiten turnen op toestellen sowieso niet toegestaan. De Hazekamp in Nijmegen, een club met bijna 2100 jeugdleden, kreeg er van de gemeente geen toestemming voor. “We mogen alleen voor onze tweehonderd wedstrijdsporters buiten materiaal gebruiken, voor de overige 1900 mag dat niet. Dan wordt turnen vrij lastig, hè?”, zegt voorzitter Merijn Berendsen. “We zien dat dit ook nog per regio verschilt. Dat zorgt niet alleen voor onduidelijkheid, het maakt het ook moeilijk om draagvlak voor de maatregelen te houden.”

Het kabinet is huiverig om het binnensporten weer toe te staan, omdat de besmetting in een hal over een veel grotere afstand mogelijk is, zeker bij intensief sporten. Maar bij kinderen is dat risico klein, voert de KNGU aan. De bond heeft de hoop gevestigd op de lobby die sportkoepel NOC-NSF voert in Den Haag voor in totaal zo'n 300.000 binnensporters.

Maar Van der Plas rekent vandaag nog niet op resultaat. “Ik heb niet de illusie dat de einddatum van 1 september nu al verandert in 1 juni. Maar als deze situatie nog lang duurt, zullen de gevolgen voor het turnen heel groot zijn. Er wordt te gemakkelijk gedacht dat binnensporten in de zomer niet worden beoefend. Het is nu heel belangrijk dat we perspectief krijgen.”

Vrees voor voortbestaan maatschappelijke projecten

Ook om leden vast te houden. In het eerste kwartaal verloor de KNGU zesduizend leden. Een veelvoud van dat aantal wordt gevreesd voor het tweede kwartaal. Als er begin juni niet serieus getraind mag worden, rekent De Hazekamp Nijmegen op een uitstroom van honderden leden. Berendsen: “En die heb je niet zomaar terug. Dit heeft grote financiële impact. Ik vrees dat we dus ook moeten gaan stoppen met onze maatschappelijke projecten, zoals onze activiteiten om mensen uit achterstandswijken en vrouwen met een migratieachtergrond aan het gymmen te krijgen.”

Protocollen om coronaproof in een hal te turnen, liggen allang klaar, zegt Van der Plas. Trainers zullen niet altijd op anderhalve meter kunnen blijven, erkent ze. “Een driedubbele schroef leer je niet zomaar, dus een trainer moet een kind kunnen aanraken en opvangen. Daarom pleiten wij ervoor turntrainer als contactberoep te gaan labelen.”

De petitie van Knol-Renes was gistermiddag door 4.950 mensen getekend. “Die vragen in feite: minister, kijk nog eens even naar de turnsport.”

Lees ook: 

Gemengde gevoelens in de sportwereld: ‘Waarom wel weer gymles en geen judo?’

De sportwereld reageerde begin mei met gemengde gevoelens op de verruimingen die het kabinet heeft aangekondigd in de maatregelen tegen corona. Drie bonden aan het woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden