Hockey

Vedette Eva de Goede wil vechten met HGC

Eva de Goede (rechts) viert de gouden medaille in Tokio met verdediger Caia van Maasakker. Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
Eva de Goede (rechts) viert de gouden medaille in Tokio met verdediger Caia van Maasakker.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

De meest opmerkelijke hockeytransfer van de afgelopen jaren is die van international Eva de Goede naar laagvlieger HGC.

Al voor het eerste wedstrijdsignaal klinkt, golft haar naam op fluisterende toon over de tribunes bij het hoofdveld van hockeyvereniging Kampong. Toeschouwers, voor het eerst na de uitbreken van de coronapandemie weer welkom bij competitieduels, wijzen naar de speler met rugnummer 24 van de uitspelende formatie: Eva de Goede, aanvoerder van oranje, drievoudig olympisch kampioen en twee keer wereldspeler van het jaar.

In de wedstrijd volgen meer woorden van bewondering uit de monden van Utrechtse toeschouwers. De 32-jarige De Goede is de beste van het veld en ook van de hoofdklasse. Volgens bondscoach Alyson Annan is ze zelfs de meeste complete speler ter wereld. “Met De Goede op het veld staat elke ploeg al met 1-0 voor”, zei Annan in aanloop van de Olympische Spelen van Tokio.

Na tien jaar trouwe dienst bij Amsterdam waar ze twee keer het landskampioenschap vierde, treedt De Goede in Utrecht voor de eerste keer aan in het shirt van HGC. De overstap van een topclub naar een degradatiekandidaat, die het afgelopen seizoen bijna ten onder ging in de hoofdklasse, houdt het midden tussen dapper en opzienbarend.

‘Lionel Messi naar FC Emmen’

Winnaar De Goede speelt in een team dat gewend is om te verliezen. De aanvoerder van oranje bracht de afgelopen vier jaar een verzameling bijeen waarin geen enkele internationale hoofdprijs ontbrak, terwijl de nieuwe ploeggenoten vrijwel nooit een trofee in ontvangst nemen. In hockeykringen werd de transfer voorgesteld als die van Lionel Messi naar FC Emmen.

De Goede ziet voor voor zichzelf voldoende uitdagingen. “Ik zat bij Amsterdam comfortabel in een warm huis en het is soms goed daar uit te stappen” zegt De Goede. “Dat ik bij deze ploeg de jonge meiden wat kan bijleren, zodat zij als hockeyer en persoon groeien, dat zie ik als een uitdaging voor mezelf.”

De keuze voor HGC kent ook een pragmatische kant. Anderhalf jaar geleden betrok De Goede met haar vriend Tim Drummond, een Zuid-Afrikaanse hockeyer uitkomend voor Klein Zwitserland, een woning in Den Haag. Het op en neer rijden, inclusief de gebruikelijke files in de Randstad, was ze zat. Dichter bij huis hockeyen bracht rust. Reizen doet ze voortaan op de fiets.

Bij de Haagse club, die in de jaren 80 en 90 acht landskampioenschappen vierde, is het bouwen en niet afbouwen, zo benadrukt de 249-voudig international. Al stopt De Goede na het wereldkampioenschap in 2022 in eigen land met professioneel hockey, ze snakt naar strijd. “Nu moet ik elke wedstrijd vechten, dat geeft veel motivatie. Bij Amsterdam ging het soms te makkelijk, dan is het minder leuk. Soms hoefden we daar niet voluit te gaan om toch te winnen. Daar kom ik bij HGC niet mee weg.”

Patroon

In de carrière van De Goede is een zeker patroon te ontwaren. Na de Spelen van Rio nam ze een rigoureus besluit door een jaar te stoppen met hockeyen vanwege onvoldoende drijfveren. Nu is ze een mogelijke hockeydip voor door een nieuwe uitdaging in een onbekende omgeving aan te gaan.

Bij het openingsduel van de competitie bewees De Goede meteen haar waarde door de beslissende assist af te geven aan Isis van Loon. HGC won moeizaam met 1-2 bij Kampong en doorbrak daarmee een negatieve reeks van zeventien wedstrijden zonder winst. De laatste winstpartij dateerde van 27 september 2020.

“Het is heerlijk om te spelen en te winnen”, zegt De Goede na afloop. “Ik moet nog even mijn plek vinden in het team, maar dit is een veelbelovend begin.”

Volgende week ontvangt HGC in eigen huis concurrent Victoria uit Rotterdam. De naam van De Goede zal dan niet fluisterend klinken, maar met luide toon worden aangemoedigd in het warme huis dat sportpark De Roggewoning heet.

Lees ook:

Met Eva de Goede in de ploeg staan de Nederlandse hockeyers al met 1-0 voor

Eva de Goede kwam zondag in de interland tegen België ruim een maand eerder terug dan verwacht. ‘Ze is de meest complete speelster ter wereld.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden