Rechtszaak

Van steekpartij tot telefoontaps, aan de strafzaak van Promes ging veel vooraf

Quincy Promes op het veld bij Spartak Moscow. Beeld AFP
Quincy Promes op het veld bij Spartak Moscow.Beeld AFP

Het OM heeft vrijdag twee jaar cel geëist tegen Quincy Promes. Zelf was de topvoetballer niet aanwezig bij de rechtszaak. Hij wacht zijn strafeis af in Rusland.

Gatool Katawazi

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag twee jaar gevangenisstraf geëist in de strafzaak tegen Quincy Promes. De 31-jarige profvoetballer, die vijftig keer voor het Nederlands elftal speelde, wordt beticht van zware mishandeling van zijn neef. Eerdere verdenkingen, van poging tot doodslag en zelfs poging tot moord, schoof justitie tijdens de zitting terzijde wegens onvoldoende bewijs.

Promes zou zijn neef in de zomer van 2020 in zijn knie hebben gestoken tijdens een familiefeest in Abcoude. Het slachtoffer, dat ernstig letsel opliep en zijn linkerbeen lange tijd niet kon gebruiken, deed twee maanden later aangifte. In december 2020 werd Promes gearresteerd. De voetballer ontkende enige betrokkenheid en was snel weer op vrije voeten.

Promes woonde de rechtszaak in Amsterdam niet bij, volgens zijn advocaat Robert Malewicz wegens contractuele verplichtingen voor Spartak Moskou, de Russische club waarvoor de vleugelspits sinds 2021 speelt. Ook vreest de voetballer te worden opgepakt als hij naar Nederland komt; het OM liet eerder weten hem te willen horen in een andere zaak.

Eigen rechter spelen

In meerdere afgetapte telefoongesprekken met familieleden zou Promes de steekpartij hebben bekend. Het slachtoffer zou in 2016 een ketting ter waarde van 3000 euro hebben gestolen van een tante van Promes, en volgens justitie is de voetballer daarna voor eigen rechter gaan spelen. Publiekelijk blijft de dertiger het geweld ontkennen.

Het is onduidelijk of Promes bij een veroordeling naar Nederland komt. Nederland heeft met Rusland in principe een uitleveringsverdrag voor Nederlanders, maar de vraag is of Moskou de voetballer wel zal overdragen nu de spanningen tussen het Westen en Rusland zo hoog zijn opgelopen. Inmiddels zou Promes – of zijn club – een Russisch paspoort hebben aangevraagd, maar die aanvraag is volgens Russische media afgewezen door het sportministerie van Rusland. Rusland levert doorgaans geen eigen onderdanen uit.

Drugshandel en deelname aan criminele organisatie

De Oranje-international speelde tot 2021 bij Ajax. Ex-bondscoach Frank de Boer liet Promes – die op dat moment al verdachte was – in datzelfde jaar nog een keer invallen op het Europees Kampioenschap. Ajax verkocht hem aan Spartak Moskou, waar hij ondanks zijn strafzaak een populaire speler is. Hij werd onlangs uitgeroepen tot speler van het jaar in Rusland.

Naast poging tot moord wordt Promes ook verdacht van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Promes zou de financier zijn van een onderschepte partij van 4000 kilo cocaïne in de Antwerpse haven. Ook in die zaak ontkent de voetballer betrokkenheid. Het onderzoek naar de drugszaak loopt nog en staat los van de rechtszaak die nu dient. De rechter doet op 17 maart uitspraak.

Lees ook:

Het lijkt alsof alles wat verderfelijk is in het voetbal naar boven komt

Het lijkt alsof alles wat verderfelijk is in het voetbal naar boven komt. Fout geld, grensoverschrijdende bazen, halfslachtige bonden, vuurwerkbommen.

Nederlandse voetballers blijven bij clubs met Kremlin-banden. Waarom?

Drie Nederlanders voetballen bij Russische clubs van wie de eigenaren gelieerd zijn aan Vladimir Poetin of een rol spelen in de oorlog in Oekraïne. Vooralsnog gaan ze er niet weg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden