Europa League

Van Nistelrooij zelf geloofde te laat in het ‘wonder’ van PSV

 Xavi Simons op het Eindhovense gras na weer een mislukte aanval van PSV tegen Sevilla. Beeld ANP
Xavi Simons op het Eindhovense gras na weer een mislukte aanval van PSV tegen Sevilla.Beeld ANP

PSV is klaar in Europa. De 2-0 zege in Eindhoven tegen Sevilla was te mager om het 3-0 verlies in Spanje weg te poetsen.

John Graat

Het was al een treurig avondje voor PSV dat het volledig aan zichzelf en het gebrek aan lef van de coach had te danken dat het werd uitgeschakeld door Sevilla, toen kort voor tijd een supporter van de Eindhovense club het veld oprende. De hooligan belaagde doelman Marko Dmitrovic die zich niet liet intimideren. Door het incident zal de pijnlijke uitschakeling in deze tussenronde in de Europa League voor PSV ook nog een stevig staartje krijgen via de Uefa.

Trainer Ruud van Nistelrooij had in de aanloop naar de wedstrijd gezegd in wonderen te geloven. Dat ging er in het katholieke zuiden net na carnaval best goed in. Het Philips Stadion was donderdagavond redelijk volgelopen, al kwam dat vooral omdat de kaartjes waren gekocht vóór de eerste wedstrijd in Sevilla.

Vanaf de aftrap eiste de fanatieke Oosttribune maar één ding: PSV moest vol ten aanval trekken: “Alles of niets olé olé!” Alleen met die strategie kon héél misschien vroege Europese eliminatie worden voorkomen. En aanvallen probeerde het elftal van Van Nistelrooij ook wel, heel lang vertwijfeld, in de vage hoop de 3-0 nederlaag van vorige week in Sevilla weg te poetsen. Maar de onervaren coach die in wonderen zei te geloven, weigerde zijn ploeg een uur lang uit te rusten met de benodigde wapens.

Gewoon wat meer risico’s nemen

Van Nistelrooij volhardde min of meer in zijn basisopstelling van de laatste weken. En dus stond de weinig balvaardige Luuk de Jong weer lang op een eiland voorin. Als dan achter hem, op ‘tien’ ook nog Guus Til staat, weet je al dat het voetbal van een magere kwaliteit zal blijven. Gewoon wat meer risico’s nemen, door een tweede spits op te stellen, durfde Van Nistelrooij blijkbaar niet. Fabio Silva bleef zelfs na de rust nog een kwartier op de bank.

Nog onbegrijpelijker blijft dat Van Nistelrooij Xavi Simons, met afstand de beste voetballer in Eindhoven, maar niet achter de spits opstelt. Simons liep er donderdagavond op de linkerflank weer lang verloren bij. Diverse onnauwkeurige passes van Joey Veerman, ook niet bepaald in grootse vorm, zag hij over zich heen vliegen. De PSV’ers hadden in de eerste helft sowieso de grootste moeite de bal naar de juiste kleur te spelen. Resultaat bij rust: nul kansen, nul ballen op goal.

Na het fluitconcert bij het rustsignaal (0-0) betrad Cody Gakpo het veld. Het werd voor de naar Liverpool vertrokken aanvaller een mooi en emotioneel eerbetoon; in breder perspectief was het ook een zuur moment. PSV móest hem en Noni Madueke (naar Chelsea) in de winterstop verkopen; kwaliteitsverlies als gevolg van jarenlang financieel een te grote broek aantrekken.

Papieren ambities

Dat te royale uitgavepatroon kwam voort uit de ambitie die toenmalig algemeen directeur Toon Gerbrands in 2019 lanceerde: over vier jaar moest PSV bij de beste 32 clubs van Europa horen. Marcel Brands, die Gerbrands op 1 juli vorig jaar opvolgde, zei bij zijn aantreden die top-32-doelstelling ook te omarmen.

De papieren ambities hebben vooralsnog bitter weinig navolging gekregen op het veld. PSV is sinds 2019 niets opgeschoten. De groepsfase van de Champions League is al vier seizoen een brug te ver gebleken. Vorig seizoen werd de kwartfinale bereikt van de Conference League, maar dat is een toernooi voor clubs onder de Europese subtop. Nu is PSV niet goed genoeg gebleken voor de laatste zestien van de Europa League, het domein voor de Europese subtop.

Want ook in de tweede helft was Sevilla, de nummer twaalf van La Liga, in Eindhoven lang de beter voetballende ploeg die ook veel meer gevaar kon stichtingen. Pas na een uur durfde Van Nistelrooij met twee wissels meer risico’s te nemen. Eindelijk ging het wat stormen. Met twee treffers als resultaat. Twee keer was de hoofdrol voor uitgerekend Silva. De eerste keer won hij een duel, wat door De Jong tot de 1-0 werd gepromoveerd. De 2-0 van Silva zelf kwam te laat om de roemloze aftocht van het Europese podium te voorkomen.

Lees ook:

PSV verspeelt punten bij FC Utrecht (2-2) en blijft vierde

PSV is in de Eredivisie verder achterop geraakt bij koploper Feyenoord. De Eindhovenaren speelden in stadion Galgenwaard, ondanks een flink overwicht en grote kansen, gelijk tegen FC Utrecht: 2-2.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden