Persconferentie

Van Gaal: ‘Fifa verdient miljoenen aan WK en moet de slachtoffers compenseren’

Bondscoach Louis van Gaal tijdens een persconferentie maandag in Zeist.  Beeld ANP
Bondscoach Louis van Gaal tijdens een persconferentie maandag in Zeist.Beeld ANP

Bondscoach Louis van Gaal schaart zich achter de oproep voor financiële compensatie van slachtoffers van het WK in Qatar.

John Graat

Straatarme mensen uit landen als Bangladesh, Filippijnen, Kenia en Nepal maakten het wereldkampioenschap dat over twee maanden in Qatar begint mogelijk. Veel families van overleden arbeidsmigranten zijn met verdriet achtergebleven. Veel werkers die in Qatar aan WK-voorzieningen werkten, zijn uitgebuit en zitten nog altijd met schulden vanwege de illegale wervingskosten die ze voor de reis naar het steenrijke Golfstaatje moesten betalen.

Deze mensen moeten financieel gecompenseerd worden en juridische steun krijgen, is de oproep die mensenrechtenorganisaties al maanden geleden deden. Later sloot een groep van Europese voetbalbonden, waaronder de KNVB, zich daarbij aan. Maar tot de dag van vandaag bleef het stil vanuit het hoofdkantoor van wereldbond Fifa en het organiserend WK-comité in Qatar.

Wat vindt de bondscoach van Nederland daarvan, was maandag in Zeist aan hem de vraag. “Die compensatie moet er komen, zeker als je bedenkt dat de Fifa miljarden, nou laat ik zeggen miljoenen aan het WK verdient, en zo slim is om daar een toernooi te organiseren”, aldus Van Gaal. Dat laatste was cynisch bedoeld. Eerder noemde hij het WK in Qatar ‘belachelijk’.

Laatste voorbereidingsweek

Het thema van de mensenrechtenschendingen die het WK heeft veroorzaakt, werd maandag ook aangeroerd bij de spelers. Oranje speelt donderdag nog uit tegen Polen en zondag in Amsterdam tegen België in de Nations League. Dit is de laatste echte voorbereidingsweek voor de reis naar Qatar. Daarom werden de 24 internationals bijgepraat over de situatie in het gastland.

Secretaris-generaal Gijs de Jong vertelde hun dat er qua wetten en regels in Qatar het nodige is verbeterd, maar dat het aan de uitvoering nog altijd schort. Ook werd een video van Amnesty International getoond. De mensenrechtenorganisatie deed een oproep aan de spelers zich ook uit te spreken over een fonds dat nabestaanden en berooide en uitgebuite arbeidsmigranten financieel tegemoet moet komen.

Deze week zal wel duidelijk worden of de spelers dat gaan doen, zei De Jong later. Of het alleen om morele of ook financiële steun van de internationals gaat zal moeten blijken. Mensenrechtenorganisaties vinden dat de Fifa, haar sponsors en de Qatarese WK-organisatie een pot van 440 miljoen euro ter beschikking moeten stellen; net zo veel als het prijzengeld van het toernooi.

Enquête

Amnesty doet dinsdag samen met Human Rights Watch en FairSquare een nieuwe oproep aan de zakelijke partners en sponsors van het WK om de Fifa aan te sporen tot actie. Uit een enquête van YouGov onder 17.477 mensen uit vijftien landen, in opdracht van Amnesty gehouden, blijkt dat twee derde van de ondervraagden vindt dat die compensatie er moet komen.

De Europese werkgroep van tien landen waar de KNVB deel van uitmaakt, kaartte in juli het compensatiefonds al aan bij de Fifa. In een brief werd de wereldbond daar door hen recent aan herinnerd. De Jong zei vorige week nog dat de Fifa moest antwoorden vóór deze interlandperiode. Dat gebeurde niet. De Jong oordeelde daar maandag mild over. “We hebben signalen dat de Fifa er mee bezig is. Ik vertrouw dat het goed komt.” Volgens De Jong zouden ook bedrijven uit westerse landen die veel voorzieningen voor het WK bouwden, en daar goed aan verdienden, over de brug moeten komen. “Het moet voor het WK geregeld zijn.” En anders gaat Oranje niet spelen? Nee, zover zal het niet komen, erkende De Jong.

‘Spelers zijn niet opgeleid om politiek te bedrijven’

De Oranjeselectie zal in de aanloop naar het toernooi nog wel aandacht besteden aan de ellende die schuilgaat achter dit WK. Op welke manier is nog altijd onduidelijk. Van Gaal is terughoudend in het betrekken van voetballers bij een situatie waar ook zij niet om gevraagd hebben.

“In principe kunnen de spelers hun eigen mening geven, maar het zou beter zijn als de nationale bonden dat doen. Die hebben grotere politieke invloed. De spelers moeten gaan voetballen en geen politiek bedrijven. Daarvoor zijn ze niet opgeleid”, zei Van Gaal. Het oordeel van de mondiaal bekende coach eerder dit jaar – dat een WK voetbal in Qatar ‘belachelijk’ is – had wel impact in het Golfstaatje. Hassan Al Thawadi, de hoogste baas van de organisatie, reageerde er boos op. Van Gaal, maandag: “Wat ik vind, is niet zo belangrijk. Ik kan ook niet aan de gang blijven.”

Lees ook:

‘LOUIS’ toont alle dimensies van Van Gaal, en zijn eeuwige streven naar bevestiging

In de documentaire LOUIS van Geertjan Lassche is Louis van Gaal, openhartig, kwetsbaar maar vooral zoals hij is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden