Veldrijden

Van der Poel wint eerste ‘koningsduel’ met Van Aert in het veld

Mathieu van der Poel wint in Namen. In de achtergrond de eerste geklopte: Wout van Aert. Beeld AFP
Mathieu van der Poel wint in Namen. In de achtergrond de eerste geklopte: Wout van Aert.Beeld AFP

Mathieu van der Poel zag voor het eerst na hun duel in de Ronde van Vlaanderen Wout van Aert weer terug. Dit keer in het veld, en weer won Van der Poel, zij het met grote moeite.

Hij moest toch flink uitpuffen, de moegestreden Mathieu van der Poel. Na een zware cross in Namen zag hij zichzelf weliswaar als winnaar terug, maar van harte was het allemaal niet gegaan. De vorm was er nog niet helemaal, en de concurrentie was groot.

In Namen was het zondag voor het eerst dit crossseizoen dat alle grote namen present waren. Met natuurlijk weer twee renners die er bovenuit staken: Van der Poel uiteraard, en Wout van Aert. Het was de eerste keer dat de twee tegen elkaar reden sinds de Ronde van Vlaanderen in oktober, die Van der Poel met een bandlengte verschil won. Sindsdien veroverden ze beiden nog een prijs: ze werden ze ieder in eigen land wielrenner van het jaar.

Na hun drukke wegseizoen hebben de komende maanden zowel Van de Poel als Van Aert nu de crossfiets weer omarmd. Van Aert iets eerder dan Van der Poel, die vorige week pas zijn rentree maakte in de modder. En hoezeer de focus van beide kemphanen ook steeds meer wordt verlegd naar de weg, het intermezzo in het veld blijft fascineren, zeker als er niet eentje van de twee bovenuit steekt.

Boomstronken, kasseien en blubberbochten

Dat was zo op de (dit keer lege citadel) van Namen, een van de zwaarste op de kalender, en daarom ook een van de aantrekkelijkste om te bekijken. Niemand kwam ongeschonden over de boomstronken, kasseien,door de blubberbochten en over de beruchte ‘schuine kant’, waarin ietwat bergaf over een smal strookje moet wordt gebalanceerd. Ook Van der Poel niet, ook Van Aert niet.

Maar na twee rondes was de aloude hegemonie in de cross hersteld. Zo voelde het althans, ook al is het ‘pas’ het zevende crossseizoen van Van Aert en Van der Poel. Toch reed er nog een vooruit: Tom Pidcock, de Brit die vorige week Van der Poel verrassend van winst had gehouden. Pidcock reed zondag acht van de negen ronden voor de twee grote favorieten uit.

Van der Poel was duidelijk onwennig op de moeizaam berijdbare ondergrond. Niet voor niets had Adrie van der Poel vorige week bij de rentree van zijn zoon nog ‘geklaagd’ dat het in de stukken waar kundigheid vereist wordt nog niet perfect is. Van der Poels kracht kwam meer uit op de 24 seconden omhoog richting het hoogste punt van de Citadel, of bij de kasseienklim van 250 meter, zo ongeveer de enige stukjes waar kracht belangrijker was dan techniek.

Een uur lang crossen op de limiet

Het was precies op zo’n moment dat Van der Poel uiteindelijk kon wegrijden. Net toen Pidcock was ingerekend, was één forse versnelling genoeg. Van Aert kon niet volgen. Na een uur en vier minuten blies Van der Poel op de finish even ferm uit. Na afloop hijgde hij een minuut uit met zijn hoofd in zijn armen. Hij merkte de hand van Van Aert (tweede, op vier seconden) op zijn schouder amper, die hem kwam feliciteren.

Hij had een uur lang op de limiet gecrosst, vertelde Van der Poel in het interview direct na afloop. Er was geen tactische beslissing bij geweest, en foutloos was het zeker niet geweest. “Ik was overal redelijk kapot en er zaten veel risico’s bij vandaag.”

Pidcock werd uiteindelijk derde, op elf seconden van de winnaar. Het elastiek achter hem was niet geknapt, treurde hij. Toch was er wel iets om trots op te zijn: “Ik reed hier met de twee koningen van de cross. Dat geeft voldoening.”

Lucinda Brand oppermachtig in Namen

Hoe spannend de wedstrijd bij de mannen was, hoe overduidelijk werd die gedomineerd bij de vrouwen. Lucinda Brand won met overmacht de cross bij de vrouwen. Voor het derde jaar op rij was ze de beste in Namen, dit keer voor de verrassende Amerikaanse Clara Honsinger en Denise Betsema, die derde werd. Brand reed op haar eigen tempo bijna vijftig minuten foutloos op een van haar favoriete parcoursen. Ze was zo goed, dat haar voorsprong op de nummer twee opliep tot driekwart minuut.

Dit jaar heeft Brand zich samen met haar trainer Sven Nys minutieus voorbereid op het crossseizoen. Dat betaalt zich voorlopig uit: ze is overal waar ze rijdt de favoriete. Maar hoe houdt ze deze vorm vast tot eind januari, als het wereldkampioenschap in Oostende plaatsvindt? “Dat weet ik nog niet”, zei ze na afloop. “Maar alles wat ik nu win is al mooi.”

Lees ook:

Van der Poel wint een van de mooiste Rondes van Vlaanderen

Mathieu van der Poel won zondag met de Ronde van Vlaanderen zijn tweede klassieker in het wegwielrennen. Zijn duel met Wout van Aert resulteerde bovendien in een van de mooiste Rondes van Vlaanderen in lange tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden