null Beeld
Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Van alles in ons amateurvoetbal kun je zeggen dat niets mooier is

Het was, medio februari, de eerste mooie zaterdag al van het jaar. Ik pakte de fiets naar ons Sportpark – als u weleens bij het oude AZ-stadion bent geweest: nog ruim honderd meter rechtdoor en je rijdt ertegenaan. Als voorzitter van mijn club wilde ik zien hoe het eraan toeging in de onderlinge wedstrijdjes bij de jeugd.

Ik maakte hier en daar een praatje. Repeterend thema natuurlijk (enkele dagen nog voor de persconferentie met de lichte versoepelingen): wanneer zou er meer mogen, zou dat kunnen, en wat zou het prachtig zijn – dagdromen van hoe we hier met de bekende koppen weer zouden staan, hoe de een zou kunnen spelen en hoe de ander er ouwehoerend naar zou kunnen kijken.

Zeg nou zelf: wat is er mooier?

Ik keek naar een wedstrijdje van de pupillen. Toen na enig beraad na het laatste partijtje werd besloten welk ploegje had gewonnen, vierden de spelertjes daarvan dat, gearmd in een kring, hossend en joelend met elkaar.

De leider van de verliezende ploeg riep zijn spelertjes bij elkaar en ging gehurkt voor ze zitten. Ik begreep van afstand gauw waarom er daar wat werd gemokt. De ploeg die daar verderop stond te juichen, was op doelsaldo tot winnaar van het toernooitje uitgeroepen – een regel die ter plekke was verzonnen, vonden deze jochies die evenveel hadden gewonnen. De leider maande ze tot rust en hield ze enthousiast voor dat hij niet had ­verwacht dat ze dit al konden, dat ze zo dichtbij waren gekomen, dat ze het dus fantastisch hadden gedaan.

Wat is er mooier?

Hoe intens heb ik genoten van mijn jaren langs de lijn bij de jeugd

Na zijn helende toespraak liep de leider naar een ander veld. Daar speelde zijn andere zoon, begreep ik toen ik hem aansprak. Geniet ervan, zei ik bij het afscheid: mooier is er niet. Hoe intens heb ik genoten van mijn jaren langs de lijn bij de jeugd, hoe dierbaar zijn ze me.

Wat er mooier is, is niet te kiezen. Van alles in ons amateurvoetbal kun je zeggen dat niets mooier is. We missen het, ja. We missen de zaterdag zoals de zaterdag moet zijn, twitterde een voetbalclub.

Exact, elk woord raak. Toch weerhield ik me van een like, en al helemaal van commentaar. Zoals terraseigenaren, zo mag je als clubvoorzitter denken en hopen dat er langzamerhand, buiten, wat meer moet kunnen. Met dat belangrijke verschil dat het hun brood is. Wij moeten, vind ik al het hele coronajaar, ­onze plaats weten, we moeten zwijgen en wachten.

Het is niet zo dat de regering buiten sporten verbiedt

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee kon lange tijd op activistische toon betogen hoezeer het amateurvoetbal tekort werd gedaan, niet werd gezien. Bleek niet, hoorde je breder, dat onze regering geen gevoel voor sport heeft? Is buiten sporten, bewegen niet goed voor het geplaagde gemoed?

Allemaal onzuiver populisme. Het is niet zo, laten we even duidelijk zijn, dat de regering buiten sporten, bewegen verbiedt. Het vereist discipline, ja, maar eenieder kan buiten gaan (hard)lopen. Ook voor sportclubs zijn er de bekende regelingen voor tegemoetkoming, en ik vermeld toch even graag dat de gemeente Alkmaar de veldhuur in de eerste lockdown volledig kwijtschold en in de tweede tot dusverre voor de helft int – alleszins ­redelijk: jeugd kon wel spelen, senioren niet.

Gezeur over de contributie hoor je niet of nauwelijks, leden willen dat hun club hier doorheen komt – zo bindend is amateurvoetbal. Binnenkort mogen het eerste en het tweede van de club (minus nog de routiniers, ouder dan 26 jaar) tegen elkaar spelen. Voor wie erbij mag zijn, zal ook dat een gekoesterd stapje zijn. Op weg naar de zaterdag zoals die moet zijn – wacht ’m af, zonder onredelijk gehuil, des te mooier zal-ie zijn.

Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden