In Utrecht zet voormalig sprinter Usain Bolt zich dinsdag in voor het goede doel.  Beeld Patrick Post
In Utrecht zet voormalig sprinter Usain Bolt zich dinsdag in voor het goede doel.Beeld Patrick Post

ReportageBliksembezoek

Usain Bolt is in Nederland: voor 995 euro deelt de snelste man op aarde zijn levenswijsheden

Sinds zijn sportpensioen liet Usain Bolt vele gezichten zien. Tijdens een bezoek aan Nederland deelt de snelste man ter aarde zijn levenslessen. ‘Geduld is essentieel voor wie zich wil verbeteren.’

Esther Scholten

Wat doe je met je toekomst als je al geschiedenis hebt geschreven? Usain Bolt denkt even na. “Ik zie mijn atletiekcarrière niet als hét hoofdstuk van mijn leven. Het is een hoofdstuk. Ik ben nu bezig aan het volgende. Dat staat in het teken van mijn kinderen. Mijn doel is nu om de beste vader te zijn.”

Lachend constateert hij dat dat moeilijker is dan het winnen van olympisch goud. “Ik ben nog aan het leren.” Dochter Olympia Lightning is 2 jaar oud, tweelingzoons Saint Leo en Thunder zijn één. “Geduld is essentieel voor wie zichzelf wil verbeteren. Mijn kinderen hebben me geholpen om minder ongedurig te zijn.”

Precies vijf minuten is er gereserveerd voor het één-op-één vraaggesprek. Het circus-Bolt is in Nederland. Selfies maken is niet toegestaan, staat er vetgedrukt in de instructie voor de ontmoeting. Iedereen wil wat van Bolt, maar wat wil hij? De olympisch sprintkampioen uit Jamaica heeft sinds zijn sportpensioen vele gezichten getoond.

Zaal vol zakenlui

Ook dit bliksembezoek van de snelste man ter wereld is gevuld met zeer uiteenlopende activiteiten: maandagavond spreekt hij voor een zaal vol zakenlui, dinsdagmiddag geeft hij kinderen hardlooptips – alles met die bekende vriendelijke lach. Wie zijn cv van de laatste vijf jaar bekijkt, verwacht een zoekende ziel. Wie tegenover hem staat, ziet vooral zijn relaxte uitstraling.

Het zwarte gat kent Bolt (36) naar eigen zeggen vooral van collega’s. Veel mensen komen in de problemen, stelt hij, omdat ze de sport vanwege de adrenaline en roem eigenlijk niet willen verlaten. “Ik heb een weloverwogen besluit genomen om te stoppen. De drive om hard te trainen was er niet meer. Het was klaar.”

Usain Bolt op een atletiekbaan in Overvecht. De oud-atleet hoopt nu muziekprijzen te winnen. Beeld Patrick Post
Usain Bolt op een atletiekbaan in Overvecht. De oud-atleet hoopt nu muziekprijzen te winnen.Beeld Patrick Post

Dat neemt niet weg dat hij de competitie mist. Een vol stadion binnenlopen, het publiek horen en die energie voelen. Bolt noemt het pijnlijk om dat nu te aanschouwen. Daarom kijkt hij zelden naar atletiekwedstrijden. “Ik kijk vooral naar voetbal.”

Dat is een van de dingen waarin hij z’n geluk heeft beproefd. Bolt wilde na zijn afscheid als atleet profvoetballer worden, liefst bij Manchester United. Voor grote dromen is hij nooit bang geweest. Het lukte niet. Bolt schopte het tot de spitspositie van de Australische club Central Coast Marines. Met een glimlach: “Ik heb het geprobeerd”.

Muziekproducent

Wat nog meer? Hij was medeoprichter van Bolt Mobility, een bedrijf in elektrische scooters dat na vier jaar ter ziele ging. Tegenwoordig hoopt hij door te breken als muziekproducent. Zijn doel zijn grammy’s en platina platen. Uiteraard. Op het leiderschapsseminar in Afas Live, waar hij een van de sprekers is, wordt hij aangeprezen als expert in jezelf opnieuw uitvinden en natuurlijk in presteren als het moet.

Bolt is de enige atleet die op drie achtereenvolgende Olympische Spelen zowel de 100 als 200 meter won. Nu is hij in navolging van Barack Obama de belangrijkste naam op het affiche van de zakenbijeenkomst in Amsterdam. De oud-president van de VS was dat in 2018. Het zegt wat over de status van sportsterren. De goedkoopste entreebewijzen kosten 995 euro, exclusief 21 procent btw. Ook ex-atleten zijn nog steeds big business.

“Mijn eerste manager dacht alleen maar aan geld”, houdt hij zijn gehoor voor. “Het duurde even voor ik de juiste mensen om me heen had verzameld. Ik heb ook meerdere coaches gehad. Een goed team is zo belangrijk; al heb je nog zoveel talent, je kunt het niet alleen.” Inmiddels is een jeugdvriend, opgeleid als leraar, alweer vele jaren zijn belangenbehartiger. “Vertrouwen is belangrijk. Hij houdt ook rekening met mij als persoon. Dat heb ik in het verleden weleens gemist. Geld, geld, geld? Het duurde even voor ik me realiseerde dat je imago alles is.”

Hardlooptraining

Dat weet de verzekeringsmaatschappij die hem naar Nederland heeft gehaald ook. Bolt speelt de hoofdrol in haar tv-reclames. Op de tweede dag van het driedaagse bezoek staat er een hardloopmiddag met kinderen gepland, om aandacht te vragen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat fonds betaalt de contributie van sportverenigingen voor kinderen uit arme gezinnen.

Op de atletiekbaan in de Utrechtse wijk Overvecht kijken de jongeren letterlijk en figuurlijk tegen hem op, al constateert een enkeling ook besmuikt dat het idool wel dikker is geworden. Bolt heeft nooit last gehad van de druk die adoratie met zich meebrengt. “Ik heb dat geaccepteerd. Het is ook een eer om rolmodel te mogen zijn. Ik geniet van momenten als deze. Dan kan ik de jongere generatie inspireren om het beste uit zichzelf te halen.”

Bolt zat zelf aan het begin van zijn loopcarrière om de tafel met zijn coach. Hij wilde weten wat er nog nooit was gepresteerd. Toen ontstond het plan om drie keer op rij de Spelen te domineren. “Ik wilde de grootste worden en de lat hoog leggen.” Op beide sprintafstanden heeft hij, ondanks de nieuwe snelle spikes, nog steeds het wereldrecord in handen.

Nu mikt hij dus op muziekprijzen, al realiseert Bolt zich dat het tijd kost voordat hij in de cultuursector serieus genomen wordt. “Mensen zien me nog steeds als de atleet. Dat maakt het iets moeilijker.” Gelukkig heeft hij geduld, als jonge vader meer dan ooit.

Lees ook:
Usain Bolt: onverslaanbaar tot zijn laatste race

Als Usain Bolt liep, dan won hij. Zo ging dat voor het eerst in 2008 op de Olympische Spelen in Peking.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden